Dr. Corina Mitroi Maxim, despre realitatea din Constanța: “Îngrămădim pacienții claie peste grămadă și improvizații cu 2 surse de oxigen la același pacient”

0
1459

Medicul infecționist Corina Maria Maxim Mitroi, de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, aduce în atenția tuturor situația din unitatea sanitară în care își desfășoară activitatea. Într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook, medicul susține că “în spitalele vechi, ceaușiste, renovate doar pe alocuri și niciodată complet, vine periodic ANMCS-ul ca să verifice dacă avem proceduri operaționale updatate și dacă le respectăm întru totul. Pentru fiecare pàrț emanat, tre’ să ai procedură… că doar nu-l dai… așa, pur si simplu. În țările civilizate, își au sensul… în țara bananieră, Românica, nu prea…”.

Din relatarea medicului de la finele lunii ianuarie reiese faptul că unitatea sanitară pare să fie sufocată de controale peste controale, bolnavii stau îngrămădiți, iar personalul și-a depășit competența pentru a ajuta pacienții: “Bine că ne acoperim de hârtii și de proceduri care mai de care mai stufoase, de comitete și alte cele care fac controale peste controale… în ideea de a se obține acreditarea spitalelor de către ANMCS…ca să fie bine și nu rău! Formă fără fond… Cerem acreditarea unor spitale depășite fizic și moral, în care infecțiile intraspitalicești sunt inerente. Pentru că, mai ales acum, în pandemie, îngrămădim pacienții, unii peste alții, claie peste grămadă. Pentru că nu avem alternativă. Corpul medical este mereu hulit că vrea doar salarii, sporuri… că nu țipă si pentru condițiile de lucru. Nu e chiar așa… Știți de câte ori, în această pandemie, noi, medici și asistente, ne-am depășit competența pentru a ne ajuta pacienții? Pentru a le da o șansă în plus?! Improvizații cu 2 surse de oxigen la același pacient?! Mască de CPAP în secție obișnuită de boli infecțioase pentru că în STI nu există niciun loc?!

Medicul se declară revoltat de situație: “Câtă vreme, merge bine…pe principul, las’ că merge și așa…e bine… dar când se intâmplă ceva?! Când se produce un incendiu, de exemplu?! Cine e de vină? Cine răspunde? Boii care și-au depășit competența, ca să nu-și lase pacienții să moară?!
Ca atare, nu trebuie să lăsați totul numai pe umerii noștri! Ce ar fi să țipăm cu toții…că trebuie să se construiască SPITALE NOI! Și să lăsăm de o parte, o dată pentru totdeauna, aceasta fractură care ne guvernează societatea și care ne-a scindat…de o parte, noi, corpul medical și de cealaltă parte, voi, bolnavii. Suntem cu toții, de aceeași parte a baricadei. Daca o astfel de dramă s-a putut petrece în Institutul Matei Balș, categoric, restul spitalelor publice din această țară sunt de o vulnerabilitate greu de cuantificat
“.

M.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.