Dr. Corina Mitroi Maxim: “Spitalul de Boli Infecțioase riscă să-și piardă avizul ANMCS dacă nu-și reia activitatea în structura pentru care și-a primit acel aviz, respectiv 220 de paturi! Au trecut deja 2 luni…”

0
1957
Corina Mitroi Maxim

Medicul Corina Maria Mitroi-Maxim trage un semnal de alarmă pentru autorități! Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța (SCBI) riscă să-și piardă avizul primit de la Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), dacă nu-și reia activitatea în structura pentru care și-a primit avizul, respectiv 220 de paturi.

Redăm mai jos textul integral:

Mulțumesc oamenilor din presa locală care au înțeles că sunt pertinente temerile noastre și că sunt valide întrebările pe care le adresăm autorității locale, în ceea ce privește soarta SCBI Constanța!

Subliniez că SCBI Constanța se află la riscul ca, în 6 luni de la incendiu, să-și piardă avizul ANMCS dacă nu-și reia activitatea în structura pentru care care și-a primit acel aviz, respectiv 220 de paturi! Au trecut deja 2 luni…

În contextul în care, pentru a respecta normele legislative aflate în vigoare, de 7 mp/pat, se va tăia un număr semnificativ de paturi, pentru obținerea avizului de funcționare din partea DSP…

În contextul în care jumătate din clădire, tocmai ce aflarăm că nu va mai fi exploatată prea curând pe motiv că structura de rezistență este afectată grav, deși în planul strategic publicat pe site-ul spitalului, reiese că a fost consolidată clădirea în 2017-2018….

În contextul în care modularul, care după informațiile pe care le avem, nu va acoperi deficitul de paturi pierdute din clădirea principală, nu este la această oră, la 2 luni de la incendiu, nici măcar contractat de vreo firmă producătoare și nici nu se cunoaște numărul exact de paturi pe care îl va deservi…(Proiectul de modular realizat de fostul manager, are 42 de paturi, dar în structura de Secție de Zi și nu de internare continuă, iar legislația nu-ți prea permite să le amesteci; Modularul propus de Domnul Primar câte paturi va avea? Pe surse…circa 40)….

În contextul în care Spitalul Policlinic Municipal ce urmează a fi construit în curtea SCBI, pe aceeași adresă, Ferdinand 100, ca sa primească avizul de la MS, are nevoie de niște paturi, iar numărul de paturi de acuți, aprobat de către MS este unul fix…conform legislației în vigoare…

În contextul în care, într-un interviu recent al Domnului Primar Chițac, aflăm că acesta nu cunoaște diferența de finanțare dintre paturile de acuți si cele de cronici, amestecându-le cu ușurință…și oricum atinge subiectul fierbinte al soartei spitalului, de abia după o oră și 20 de minute de discuții cu reportera, după ce a abordat problema echipelor de fotbal constănțene că doar astea primează în pandemia care a luat viața a peste 2000 de constănțeni….

În tot acest context, se cam justifică temerile noastre…ca Infecțioasele să-și piardă identitatea obținută cu greu, de colectivul de medici înaintași…cei care au pus bazele Spitalului Clinic de Boli Infecțioase (care nu se mai numește Municipal de multă vreme…Domnule Primar)!

Orice constănțean își dorește să se realizeze un spital nou, inclusiv noi, infecționiștii, ne dorim pentru pacienții noștri, consulturi interdisciplinare, iar acest spital Policlinic Municipal ar putea să asigure aceste consulturi, dar dacă acesta se va înființa în detrimentul Infecțioaselor (la acest moment, legea nu își permite să crești numărul de paturi ca un elastic…e cam ca la birourile notariale…), într-o perioadă pandemică în care am demonstrat că performăm și că este nevoie ca de oxigen, de un Spital de Boli Infecțioase, atunci, această decizie nu ar fi deloc salutară și ar trebui respinsă din fașă!

Motiv pentru care, în calitate de cetățean al acestei urbe, în calitate de medic titular, infecționist, angajat în SCBI din 2009, cu toate gradele profesionale atinse, solicit celor care sunt în măsură, autorități locale dar și centrale, să întreprindă, cu titlu de prioritate, toate măsurile care se impun pentru a se urgenta punerea în funcțiune a SCBI Constanța, fie și sub formă de modular dar cu același număr de paturi, ca înainte de incendiu, pentru a avea o șansă reală împotriva COVID-19 (toți constănțenii și nu doar cei cu pile, pentru care sună telefoanele ca să se găsească câte un pat), dar și împotriva celorlalte patologii specifice, bolile infecțioase fiind mereu emergente și reemergente…

A.V.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.