Medicul Loti Popescu trage un semnal de alarmă privind factorii de risc în apariţia cancerelor. Lipsa iubirii, stresul şi nemulţumirile sunt scânteia care proate duce la izbucnirea cancerelor, susţine coordonatorul judeţean al Biroului de Programe şi Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa, Master European în Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate.
„Nu ar trebui să uităm când vorbim de factori de risc lipsa iubirii. Lipsa iubirii, împreună cu stresul, cu nemulţumirile şi emoţiile de un anumit tip persistente sunt factori de risc. Sunt scânteia care poate duce la izbucnirea cancerelor. Foarte mulţi oameni, care au devenit pacienţi oncologici, bolnavi de cancer, au reuşit să treacă prin această boală, pentru că s-au simţit iubiţi, pentru că s-au simţit valorizaţi, pentru că au manifestat recunoştinţă şi pentru că au respectat foarte multe reguli care ţin de un abandon în faţa vieţii, în faţa forţei creatoare„, a declarat, pentru Focus Press, dr. Loti Popescu.
Stresul psihologic poate să afecteze corpul sub diferite forme. Una dintre principalele probleme legate de stres este legată de imunitate. „Stresul are efecte mult mai distrugătoare decât ne-am putea imagina şi care culminează cu scăderea imunităţii. În perioadele de stres apar mai frecvent boli cronice şi degenerative: cancere, Alzheimer, boli autoimune„, susţine dr. Loti Popescu.
Ce legătură există între cortizol şi stres?
Cortizolul este denumit „hormonul stresului”. Cortizolul împiedică capacitatea leucocitelor de a secreta interleukine şi interferon. De aceea, mai multe forme de celule imunitare pe care le avem în corpul nostru nu mai pot să comunice unele cu altele ca să lupte eficient împotriva infecţiilor sau a bolilor degenerative şi a cancerelor în special.
Cortizolul secretat în exces ca hormon de stres poate să acţioneze ca un semnal pentru multe celule ale sistemului nostru imunitar prin blocarea activităţii lor, ceea ce înseamnă o condamnare la moarte. „Relaţia dintre stres şi cortizol are la bază un proces de corelare temporală. Funcţia imunitară este stimulată de stres, dar numai pentru o scurtă perioadă de timp, câteva minute. Aceste minute sunt folosite de corp ca să trezească celulele imunitare existente şi ca să elimine acele celule care nu mai răspund cum trebuie pentru rolul lor din cauza îmbătrânirii naturale. Stunci când apare un stres prelungit acest echilibru este dat peste cap„, potrivit dr. Loti Popescu.
În perioadele de stres cronic, corpul nostru suferă. De ce? Nivelul cortizolului rămâne ridicat şi izbucnirea bolii, urmare a multor factori de risc existenţi şi o imunitate scăzută, duce la apariţia cancerului. „Un cancer poate să apară pe acest fond. Mulţi factori de stres adunaţi şi numărul celulelor imunitare care se ocupă de omorârea factorilor toxici, celulele Natural Killer (NK), scad cu 50%. De exemplu, nivelul de stres emoţional atunci când omul află un diagnostic în cazul unor situaţii grave reduce capacitatea acelor celule NK de a-şi îndepli rolul şi nu mai pot fi distruse celulele canceroase. Un nivel ridicat de cortizol determină şi apariţia unui număr mare de vase de sânge – angiogeneză şi astfel se accelerează creşterea tumorilor„, conform medicului Loti Popescu.

Stresul cronic poate să accelereze evoluţia celulelor canceroase şi poate să blocheze capacitatea organismului de a se lupta cu boala. Acestea sunt numai câteva dintre aspectele care pot să genereze cancere. Alţi factorii de risc sunt legaţi de alimentaţie, obezitate, hormoni, fumat. În concluzie, nu este dificil să ne corectăm stilul de viaţă, ci este mai dificil să ne menţinem un stil de viaţă sănătos pe tot parcursul vieţii, pentru că există tendinţa de a ne abate de la nişte norme care ar fi sigure pentru noi, accentuează medicul Loti Popescu.
Alexandra VASILE
Citeşte şi: