DSP Constanța, după două săptămâni: medicii de familie nu refuză să monitorizeze bolnavii de COVID-19

0
513
Imagine cu rol ilustrativ

Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța a transmis, în sfârșit, concluziile controalelor în cazul medicilor de familie, în urma reclamațiilor unor constănțeni. Potrivit dr. Cristina Lepar, medicii de familie respectă legislația și nu refuză să monitorizeze pacienții confirmați COVID-19 și persoanele cu simptome specifice infecției cu noul coronavirus.

Pentru reducerea presiunii asupra sistemului sanitar de urgenţă, bolnavii de COVID-19 care nu au simptome grave nu mai sunt internați, ci aceștia se izolează la domiciliu și sunt monitorizați de către medicii de familie. Chiar și bolnavii care nu vor să stea în spital sau care consideră, la un moment dat, că nu mai au de ce să rămână internați, sunt asistați medical de către medicii de familie.

După tragedia petrecută în Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța a demarat controale în toate secțiile ATI din unitățile sanitare care tratează bolnavi COVID-19, dar și acțiuni de verificare a unor reclamații și sesizări primite din partea cetățenilor.

La solicitarea Focus Press, directorul executiv D.S.P. Constanța, ec. Cristina Schipor, a explicat că, „la nivelul instituției, s-au efectuat verificări cu privire la sesizările cetățenilor privind întârzierile în eliberarea deciziilor de izolare/carantinare, efectuarea anchetelor epidemiologice, efectuarea monitorizării stării de sănătate de către medicii de familie. În ceea ce privește întârzierile în eliberarea deciziilor de izolare/carantină, a existat o perioadă în care timpul de eliberare a fost mai mare, generată atât de deficitul de personal, cât și de situația epidemiologică, mai exact a numărului de cazuri pe 24 de ore“. Însă, niciun cuvințel despre concluziile controalelor în cazul reclamațiilor ce au vizat medicii de familie, care au fost măsurile de remediere impuse și dacă acestea au fost puse în aplicare. 

Culmea, la câteva zile după această declarație, la o nouă solicitare Focus Press, pentru aflarea rezultatelor verificărilor în cazul medicilor de familie, purtătorul de cuvânt al D.S.P. Constanța, Tudorel Ene, ne-a precizat că nu au fost desfășurate astfel de controale.

Abia, marți, 08.12.2020, după mai bine de două săptămâni de la acțiunile de control, ni s-a transmis că, de fapt, în urma reclamațiilor constănțenilor, Serviciul de Control în Sănătate Publică din cadrul instituției a verificat 16 cabinete medicale individuale de medicină de familie și că nu s-au constatat abateri de la normele legale în vigoare, iar medicii de familie nu refuză să monitorizeze bolnavii sau suspecții de infecție cu SARS-CoV-2, deși unii constănțeni au reclamat acest lucru, chiar și pe adresa redacției, nu numai la D.S.P.

„În ceea ce privește acțiunea de control ce a vizat conformarea la Ordinul 1.819/27.20.2020,  privind modificarea și completarea O.M.S. 1.513/2020, în cadrul controlului, D.S.P.J. Constanța, prin Serviciul de Control în Sănătate Publică, a verificat 16 cabinete medicale individuale de medicină de familie. În cadrul controlului, nu s-au constatat abateri de la normele legale în vigoare. Medicii de familie respectă aplicarea legislației în vigoare în ceea ce privește luarea în evidență și monitorizarea stării de sănătate, atât a pacienților depistați la testarea RT-PCR cu rezultat pozitiv pentru SARS-CoV-2, cât și a persoanelor care prezintă semne și simptome sugestive specifice definiției de caz, până la confirmarea infecției cu o boală infecto-contagioasă“, ne-au transmis dr. Cristina Lepar și inspectorul superior Cherata Verioti.

O declarație ce ridică destule suspiciuni, de vreme ce unii constănțeni au reclamat la D.S.P. că nu sunt monitorizați de către medicii de familie și chiar și președintele Sindicatului SANITAS Constanța, Nicolae Manea, a declarat pentru Focus Press „cunosc medici de familie cae se zbat, dar și alte cazuri în care nu prea o fac. Să le dăm credit medicilor de familie care vor să muncească, iar ceilalți să îi lase pe alții să o facă“.

Însă, cu siguranță și normele legale în vigoare sunt aberente de vreme ce un medic de familie nu poate monitoriza prin telefon, zilnic, între 30 și 70 de bolnavi sau suspecți de COVID-19, iar în plus aceștia reclamă că nu pot semna contractul de monitorizare impus de Ministerul Sănătății, deoarece este unilateral și abuziv, așa că asigură pro bono asistența medicală necesară pacienților infectați cu SARS-CoV-2.

„Care medic responsabil ar semna un contract civil de monitorizare pentru o boală care are, încă, multe necunoscute, multe riscuri, agravări în decurs de ore, care pot duce la decesul pacientului, deci la malpraxis, care implică tratarea în orb a pacientului, fără nicio investigație paraclinică?“, ne-a explicat dr. Andra-Luiza Manoliu.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.