Dunele de nisip din Pădurea Letea, formate după retragerea mării, nu se mai mișcă

0
2094

Un spectacol extraordinar al naturii vă așteaptă în Pădurea Letea, așa că e timpul să mergeți să o vizitați, mai ales că în curând se deschide sezonul turistic în Delta Dunării. Cai sălbatici, dune de nisip, liane grecești, stejari seculari, toate fac parte din cea mai veche rezervație naturală din țara noastră.

La Pădurea Letea, vestită pentru caii sălbătici și dunele de nisip, se ajunge cu barca, până în satul cu același nume, iar de acolo cu mașina sau cu căruța. În zona protejată nu se poate intra decât cu căruța trasă de cai. Pentru că Letea este singura pădure subtropicală din România și cea mai nordică astfel de pădure din Europa.

Letea are în jur de 6.000 de hectare, dintre care 2.800 ha în zona protejată, și s-a format în urmă cu aproximativ 6.000 de ani, pe nisipul rămas după retragerea Mării Negre. De aceea pădure este faimoasă și pentru dunele sale de nisip, care acum nu se mai mișcă.  

„Toată zona protejată a Pădurii Letea este formată din fâșii de copaci, denumite de către localnici, poate și de pe timpul turcilor, când Dobrogea era pașalâc turcesc, hasmaci. Sunt vreo șapte fâșii de copaci, în zona protejată a pădurii, iar între ele se află aceste dune de nisip. Ele sunt stabile acum, s-a format vegetația pe ele și le țin stabile, nu se mai mișcă. Dar cu zeci de ani în urmă aceste dune erau plimbătoare: cum bătea vântul aveai duna aici, sufla vântul din altă direcție, se muta în altă direcție. Toate dunele sunt formate numai din nisip din fund de mare“, ne-a declarat ghidul Daniel Usov, într-o excursie prin Delta Dunării, pe nava de croazieră deltaică MS Diana, organizată de armatorul acesteia, Marius Crivțonencu, împreună cu Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării.

Letea uimește prin vechimea copacilor, dar și datorită lianelor grecești, care încă mai cresc aici și sporesc unicitatea pădurii în Europa.

„Toți acești copaci sunt pomi de luncă, cu rădăcină de suprafață, pentru că pânza freatică este foarte aproape de suprafața solului. Din această cauză nu au rezistență atât de mare la vânturi puternice și la intermperii. Dar nu se intervine asupra lor deloc, rămân așa ca să devină solul fertil.

Cei mai bătrâni sunt doi stejari. Unul care, din păcate, de vreo 2-3 ani, este complet uscat. Era datat la vreo 800 de ani. Iar cea mai renumită plantă din Pădurea Letea este liana greacă.

La sfârșitul lui aprilie – mai înflorește lăcrămioara, toată pădurea miroase a lăcrămioară“, ne îmbie Daniel Usov ca să revenim la vară.

Pădurea Letea este, însă, o atracție turistică de neratat și de neuitat și pentru că este paradisul miilor de cai sălbatici, care aleargă cât vezi cu ochii. Ei au fost abandonați de localnici în perioada comunistă, fie pentru că nu aveau cu ce să îi hrănească, fie din cauza anemiei infecțioase, care a apărut în anii ’80. Din cauza lor, zona protejată a pădurii este împrejmuită cu un gard: când nu au ce să mănânce, mai ales iarna, caii se hrănesc cu scoarța copacilor.

Pădurea Letea face parte din patrimoniul mondial UNESCO, fiind protejată încă din 1930.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.