După doar cinci ani de la reabilitarea cu fonduri europene, pereţii Ambulatorului Eforie Sud s-au fisurat, plouă prin acoperiş, gresia s-a dezlipit, iar bazinele de tratament nu pot fi utilizate

1
1414

Consiliul Județean Constanța a inițiat o licitație pentru achiziția serviciilor de elaborare proiect tehnic și detalii de execuție pentru lucrările de reparații ce trebuie efectuate la Ambulatoriul Eforie Sud. Nu au trecut nici cinci ani de la reabilitarea acestuia cu fonduri europene, dar acesta deja s-a deteriorat, iar firma care a realizat lucrările până în 2016, nu vrea să remedieze stricăciunile.

Consiliul Județean Constanța a semnat, în 2014, contractul de finanțare din fonduri europene pentru reabilitarea, modernizarea și dotarea Ambulatoriul Eforie Sud al Spitalului de Ortopedie, Traumatologie și Recuperare Medicală. Proiectul a avut o valoare totală de aproximativ 3,5 milioane de lei, din care lucrări de construcții și montaj de peste 2,4 milioane de lei care, în urma licitației, au fost obținuți de S.C. Cisgaz Instal Construct S.R.L.

Reabilitarea a fost finalizată în noiembrie 2016 și, conform contractului de execuție lucrări, perioada de garanție a lucrărilor este de cinci ani, adică până la 10.11.2021.

Culmea, în urma vizitelor de monitorizare a investiției, deja s-au observat deteriorări ale imobilului și a fost solicitată firmei care a realizat modernizarea ambulatoriului remedierea acestora, de mai multe ori. Nici până acum aceasta nu a răspuns adreselor primite, așa că administrația județeană a întocmit, în data de 15.06.2020, o Notă de constatare a deficiențelor, impunând un termen-limită de reparare a acestora de două luni. Constructorul, în continuare, a ignorat solicitările Consiliului Județean Constanța, astfel că a fost inițiată o licitație pentru achiziția serviciilor de elaborare proiect tehnic și detalii de execuție pentru lucrările de reparații ce trebuie efectuate.

Principalele deficiențe constatate până acum de administrația județeană la Ambulatoriul Eforie Sud sunt fisurarea pereților din sălile de tratament și din alte zone, infiltrarea apei și formarea de pete și găuri în tavane, neînchiderea corespunzătoare a mai multor geamuri termopan, dezlipirea gresiei de pe terasa circulabilă, crăpături ale hidroizolației acoperișului bazinelor de tratament, ruginirea coșului centralei, acoperișul din olane al terasei a căzut, unele bucăți de tablă ale acoperișului clădirii nu sunt bine prinse și riscă să zboare și, cel mai grav, s-au constatat pierderi de apă ale bazinelor de tratament, apă ce se scurge în subsolul imobilului, astfel că din 2018 acestea nu au mai fost folosite.

„Conform concluziilor finale ale expertizei tehnice (Consiliul Județean a contractat o expertiză pentru a determina cauzele apariției problemelor – n.r.), singura soluție pentru remedierea problemelor existente la bazinele de tratament este: refacerea hidroizolării bazinelor. Aceste lucrări se vor face prin executarea garanției de bună execuție a contractului (constituită de Cisgaz Instal Construct după semnarea contractului de reabilitare – n.r.) și contractarea unui alt constructor. 

Astfel, pentru refacerea bazinelor și finisajelor, precum și înlocuirea pardoselii terasei cu dale flotante, a balustradelor, a aticelor și refacerea hidroizolației de la cele doua corpuri, costurile lucrărilor de reparației se estimează la 390.000 de lei (exclusiv T.V.A.).

În prezent, în urma derulării procedurii de atribuire a contractului de prestări servicii proiectare, urmează a se semna contractul cu ofertantul desemnat câștigător, după care se va emite ordinul de prestare a serviciului de proiectare“, ne-a declarat vicepreședintele C.J.C., Stelian Gima.  Valoarea estimată a acestor servicii este de 11.700 de lei, fără T.V.A.

Probabil, toate aceste deteriorări au apărut și din cauza faptul că firma prestatoare a avut greutăți în a finaliza lucrările de modernizare, Consiliul Județean Constanța fiind la un pas să piardă finanțarea europeană din această cauză. Noroc că în august 2016, i s-a aprobat prelungirea termenului-limită de finalizare a implementării proiectului, până în noiembrie 2016. Iar la acel moment probabil a trecut cu vederea unele lucruri, numai să poată încheia procesul-verbal de recepție a lucrărilor și să poată raporta proiectul închis.

Cisgaz Instal Construct S.R.L. din Ploiești, înființată în 2011, are ca unic asociat și administrator pe Dragoș Răzvan Cismaru, iar în 2019 nu a avut activitate, raportând o pierdere de peste 30.000 de lei. Cu în an înainte a realizat o cifră netă de afaceri de puțin peste 1.000 de lei și un profit de 9.308 lei. Nici în 2018, nici în 2019 nu a avut angajați.

Valentin ISPAS

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.