#Editorial. Constanța, primarul și veșnica taxă de parcare

0
1084

Deunăzi citeam o declarație a primarului Constanței, Decebal Făgădău, cu privire la taxa de parcare, despre care spunea, printre altele: ”La Constanța nu a existat parcare gratuită nicio secundă (…) Cine parchează pe un loc de parcare și nu plătește sau ocupă locul de parcare al cuiva care și l-a rezervat va fi amendat”. 

Despre partea cu parcarea pe locul altuia nu comentez. Dar în momentul în care s-au trasat niște linii pe marginea șoselei, asta nu se mai numește parcare, în opinia mea, pentru care să plătești vreo taxă. Și eu, ca și alții, consider că orice taxă se stabilește în schimbul unei contraprestații, iar dacă trebuie să plătesc parcarea nu o fac doar pentru că Primăria a trasat niște linii albe pe asfalt. Vorba unui prieten, o taxă există pentru efectuarea unui serviciu public, iar faptul că am parcat mașina pe o stradă, lângă un trotuar, nu este un serviciu public pe care mi-l asigură Primăria Constanța. Desigur, nu mă refer la parcările mari, amenajate și supravegheate video etc. Mă refer strict la acele locuri de parcare improvizate de prin oraș, pentru care trebuie să plătești ca să-ți poți lăsa mașina chiar și 20 de minute.

Să nu uităm că plătim impozit pe mașină, taxă de drum, rovinietă etc, care ne dau dreptul să circulăm, presupun că nu am doar dreptul de a merge cu mașina, ci și acela de a o opri undeva, de a o parca cât mai aproape de destinație. O mașină nu o poți menține numai ”în mers”, ci mai trebuie și oprită/staționată. De ce trebuie să plătesc ca să pot staționa pe marginea drumului? Bineînțeles nu opresc acolo unde nu permite Codul Rutier, de exemplu pe trecerea de pietoni. Dar așa cum folosirea tramei stradale pentru circulație este liberă, ar trebui să fie și parcarea liberă, nu o modalitate de jecmăneală din parte autorităților locale, nu credeți?

Mai pe scurt, ca o părere personală, consider că parcările publice (deci nu cele pentru spațiile închiriate de lângă blocuri) ar trebui să fie libere, fără taxe de parcare, pentru că, așa cum spuneam mai sus, înțeleg să plătesc la primărie taxe pentru a avea dreptul să circul, dar ca să plătesc și ca să stau pe loc… 

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.