Editorial. Dr. Loti Popescu, câteva cuvinte la Sărbătoarea Învierii Domnului 2021

0
253
Dr. Loti Popescu
Dr. Loti Popescu

Editorial semnat de medicul Loti Popescu, Master European Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, coordonator judeţean al Biroului de Programe şi Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa.

A mai trecut un an. Un an bulversant pentru noi toți. An de an, în această perioadă ne întrebăm ce bucate punem pe masă de sărbătoare. Gospodinele încep curățenia de primăvară cu mult timp înainte și, încearcă – uneori cu succes, alteori nu – să atragă toți membri familiei în această acțiune de “curățare”. Curățăm, sortăm, ordonăm, organizăm, renunțăm, aruncăm, Este un ritual. Ritualul de curățare a casei. Și, în paralel, ne gândim cum să ne ornăm masa de sărbătoare, cu bucate, flori și decorațiuni, pentru ca toți cei care ne strângem în jurul ei să ne simțim bine.

În ultimii ani, din ce în ce mai mulți dintre noi am început să ne gândim și la curățarea – în paralel – a corpului (cu minte, cu tot) și a sufletului.

Anul acesta, din cauza restricțiilor pandemiei, vom avea mai puțin oaspeți, vom face mai puține vizite. Dar, vom încerca să păstrăm în suflete “sărbătorile de altadată”…

Se spune că cine trăiește în trecut risca să fie depresiv. Așa că, haideți să ne centrăm pe prezent și să ne întrebăm ce putem face pentru ca Sărbătoarea Învierii Domnului nostru, Iisus Hristos, să fie și anul acesta una de care să ne aducem amintire cu bucurie.

Cuvintele pe care le auzim foarte des în această perioada sunt : cozonac, pască, ouă roșii, friptură de miel, vin. Gândurile noastre merg spre masă de sărbătoare. Poate și pentru că așa e tradiția. Poate și pentru că, după primul gângurit, liniștirea noastră – că proaspăt sosiți în vacarmul acestei lumi – a fost la sânul mamei, care ne-a oferit nu numai protecție, ci și alinare prin alăptare (mâncare).

Eu vă propun și alte câteva cuvinte pe care să le transformăm în realitate: liniște – pace – bunătate – iertare – iubire – recunoștință – rugăciune – milostenie – verde – natură – mișcare –echilibru – măsură.

Niciodată  nu vom putea vorbi despre mâncare fără să vorbim despre mișcare. Anabolism-catabolism. Aici e vorba de ciclicitate: cerere-ofertă-consum. Nu trebuie uitați cei 10.000 pași pe zi, mai ales în zilele de sărbătoare când există o accentuată tendință spre sedentarism.

Și pentru că Învierea este și o Sărbatoare a iertării, aș vrea să ne amintim împreună cuvintele Mitropolitului Antonie de Suroj:

 “Ai venit la om, ai intrat în viața lui, privindu-l ca pe Hristos la poarta Raiului și taci. Aștepți să te pună la masă și, dacă te-a poftit la masă, scoți o pâine… Pâinea Împăcării. Și el un pahar de vin. Și vorbiți despre vreme și că e bine și că e pace. Iertarea este o mare tăcere. Numai faptul că omul și-a călcat pe orgoliu și a intrat pe poarta vieții tale, înțelegând că nimicurile vieții azi sunt și mâine nu vor mai fi, trebuie să te îndemne pe tine, cel năpăstuit, să uiți de propriul orgoliu și să-l primești! Viața e scurtă, judecata lungă…

Așadar:

  • Iertați mult. Iertați de tot. Iertați-i pe toți. Iertarea e vindecătoare. Multumiți. Fiți recunoscători. Fiți îngăduitori, Rugați-vă. Fiți milostivi!
  • Curățați corpul de toxine (pe dinafară și pe dinăuntru)!
  • Curățați mintea de gândurile rele, grele, împovărătoare care vor declanșa o cascadă de emoții, de secreții, de suferințe. Alungați fricile, grijile, întăriți-vă în credință! Eliberați furia, nu o țineți captivă la dvs!
  • Curățați toate atașamentele sufletului vostru, tot ce vă ține prizonier într-o zonă neprielnică, eliberați toate durerile ascunse, eliberați blocajele! 

Și când ați terminat, luați-o de la început!

HRISTOS A ÎNVIAT!

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.