Etapa finală a proiectului “Șah în școală” se va desfășura la Hotelul Continental din Constanța. Prof. Claudiu Iordache: “Palatul Copiilor, generator de talente șahiste”

0
282
Profesorul Claudiu IORDACHE. FOTO: Alexandra VASILE

Cercul de Șah, de la Palatul Copiilor din Constanța, funcționează de aproape un sfert de secol. Aici au ajuns sute și sute de copii. Au învățat șah și au rămas cu el în suflet. Palatul Copiilor din Constanța este un generator de talente șahiste, ne-a declarat profesorul Claudiu Iordache, președintele Asociației Județene de Șah și coordonatorul proiectului “Șah în școală”, care îi îndeamnă pe copii să iubească sportul minții.

Fiecare zi aduce mutări noi de învățat, mai ales pentru cei mici, iar dacă profesorii știu să fructifice din plin această curiozitate înnăscută, rezultatele sunt uluitoare. Vorbim de copii care petrec timp de calitate și se formează armonios. Profesorul Claudiu Iordache recunoaște cu seninătate ce lucruri extraordinare face la Cercul de Șah și cât de natural contribuie, generație după generație, la formarea viitorilor adulți ce vor face parte şi vor influenţa societatea în care trăim.

Cunoscându-se beneficiile șahului asupra dezvoltării copiilor în ceea ce privește atenția, concentrarea, memoria, logica, observația și analiza, foarte multe școli din județul Constanța au aderat la proiectul “Șah în școală”, îndrumând elevii la învățarea și practicarea organizată a șahului.

Proiectul a debutat în 2021, în Iași, apoi s-a extins la Constanța și în aproape jumătate de țară. Proiectul s-a desfășurat pe mai multe etape, fiind îndrăgit de copii: pregătirea profesorilor care vor să implementeze șahul în școlile lor, lecții deschise, s-au semnat parteneriate cu reprezentanții unităților de învățământ din tot județul și s-au organizat concursuri pentru stimularea practicării jocului. Coordonatorul proiectului, prof. Claudiu Iordache, ne-a declarat, în cadrul unui interviu Focus Press, că elevii au fost impresionați de aceste manifestări. Iar etapa finală este programată sâmbătă, 11 iunie.

Peste 200 de elevi din învățământul primar și gimnazial se vor înfrunta, la etapa finală, pe parcursul a șase runde, la timpul de joc de 5 min. + 5 sec. de jucător, între orele 10:00 – 13:30. Aceștia vor fi împărțiți pe mai multe grupe de vârstă, separat fete și băieți, de fiecare grupă ocupându-se unul sau doi profesori (arbitri) în funcție de numărul de participanți, în așa fel încât concursul să respecte toate regulile de joc.

Având în vedere prognoza meteorologică nefavorabilă, transmisă de Administrația Națională de Meteorologie – Centrul Meteorologic Regional Dobrogea, valabilă în intervalul 11.06.2022, ora 08:00 – 11.06.2022, ora 14:00 (sâmbătă), care nu permite desfășurarea activităților în aer liber, etapa finală a proiectului “Șah în școală” va avea loc în Sala Prestige a Hotelului Continental Forum, str. Mircea cel Bătrân, nr. 39B-41, Constanța, Intrarea jucătorilor în sală se va face din str. Ecaterina Varga și nu pe la recepție.

Au fost prevăzute trei etape majore. Una a avut loc acum două săptămâni, la Prahova. Una la Iași. Și acum este la Constanța. Etapa finală o desfășurăm sâmbătă, 11 iunie, la Hotelul Continental Forum. Era prevăzută în Piața Ovidiu. Ideea acestui proiect este ca el să fie bine văzut de lume, de părinți, de administrațiile locale, de sponsori, de factorii economici. Din păcate, prognoza meteorologică nu ne este favorabilă. Vor fi ploi și jucăm în interior. Noi suntem la al șaselea turneu. Au fost concursuri de etapă la Medgidia, la Năvodari și Constanța. Acum va avea loc etapa finală, care aduce aproximativ 200 de copii. Nu este ușor cu sute de copii care să joace șah, să se facă punctajele, să se treacă scorurile. Fiind o acțiune școlară, pentru plăcerea copiilor, ea trebuie să se desfășoare și într-un timp rezonabil. În 2-3 ore trebuie să terminăm competiția, pentru că altfel devine obositor pentru copii, mulți dintre ei fiind începători. Am schimbat locul de desfășurare. Au fost anunțați părinții. Prin intermediul emisiunii le atragem atenția că s-a schimbat locul din Piața Ovidiu în Hotelul Continental“, a declarat, pentru Focus Press, profesorul Claudiu Iordache, președintele Asociației Județene de Șah din Constanța.

Campionii de la fiecare grupă vor face o excursie pe mare cu yacht-ul

Coordonatorul național al proiectului “Șah în școală” este profesorul ieșean Vlad Ungureanu. Proiectul este promovat pe plan local de Asociația Județeană de Șah Constanța în parteneriat cu Inspectoratul  Școlar Județean, Direcția Județeană de Tineret și Sport, Palatul Copiilor și finanțat de Primăria Municipiului Constanța, Rompetrol, AQUA Carpatica și Rotary Club Constanța Yachting. Toții participanții vor fi premiați. Premiile speciale vor fi oferite la finala de la Constanța de Rotary Yachting Club. Campionii de la fiecare grupă vor face o excursie pe mare cu yacht-ul împreună cu părinții lor.

Programul activităților din data de 11 iunie va fi următorul:

  • 09:30 – 09:45 sosirea participanților;
  • 09:45 – 10:00 deschiderea (anunțarea programului, câteva reguli etc);
  • 10:00 – 10:30 prima rundă;
  • 10:30 – 13:00 rundele 2-6 (la intervale de 30 min.);
  • 13:00 – 13:30 premierea.

Declaraţiile complete le puteţi urmări în materialul video!

Alexandra VASILE

Citește și:


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.