Fără tradiționala horă la Tulcea de Ziua Unirii Principatelor Române

0
116
Ziua Unirii Principatelor a fost sărbătorită la Tulcea. FOTO CJ Tulcea

Reprezentanții autorităților localei au participat, în Piața Civică din municipiul Tulcea, la ceremonialul militar și religios dedicat Zilei Unirii Principatelor Române, organizat de Instituția Prefectului Județul Tulcea și Garnizoana Tulcea.


Având în vedere contextul actual cauzat de pandemia de coronavirus, activitatea s-a desfășurat fără public, cu un dispozitiv de onoare redus.

„Este o mândrie și o onoare că astăzi, la 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, avem ocazia să ne strângem în centrul municipiului Tulcea, deși în număr restrâns, să fim împreună şi să ne amintim de cei care au pus umărul la una dintre cele mai mari realizări ale neamului românesc.

A fost un pas uriaş pentru ceea ce înseamnă, astăzi, statul unitar România. Unirea principatelor române a fost un prim pas realizat de înaintaşii noştri pentru îndeplinirea unui vechi și măreț deziderat: Marea Unire, ce avea să fie înfăptuită la 1 decembrie 1918.

Din păcate, momentele restrictive prin care trecem în prezent, pe fondul situației sanitare delicate generate de pandemia de Covid -19, ne împiedică, spre deosebire de anii trecuți, să ne manifestăm fizic, la unison cu tulcenii iubitori de țară, aprecierea faţă de evenimentele care reprezintă pilonii istoriei neamului românesc.

Cu toate acestea, îmi exprim speranţa și, totodată, bucuria că fiecare dintre noi, oriunde se află în acest moment, prețuiește din plin istoria neamului nostru, știe să-i recunoască valorile trecute și prezente și simte din adâncul inimii mândria că aparține acestui popor minunat, poporul român“, a declarat administratorul public al județului, Vasile Strat.

Programul manifestării a cuprins prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă și intonarea Imnului de Stat, oficierea unui serviciu religios și intonarea, prin sistemul de sonorizare, a Horei Unirii, în contextul pandemic renunțând-se la celebrul dans al horei.

„Pas crucial spre împlinirea României Mari, Unirea din 1859 a fost pregătită de o generație de politicieni care a simțit și s-a ridicat la înălțimea istorică a vremurilor. Ideea Principatelor Unite ale Moldovei și Valahiei a prins contur în anii care au urmat Revoluției pașoptiste. Expresie a voinței românilor, actul de acum 162 de ani a fost posibil mulțumită abilității cu care conducătorii mișcării unioniste au valorificat o conjunctură politică europeană favorabilă românilor, problema dominantă a unirii mobilizând toate păturile sociale.

Triumf al unei generații de excepție, Unirea din 1859 înseamnă o etapă capitală pentru reîntregirea țării, premisele dezvoltării statului modern fiind generate de reformele sectoriale juridice, administrative, economice şi sociale. Oamenii de stat ai timpului s-au unit în jurul principiului de Unire, încredințați că acesta va reînvia naționalitatea noastră. Să le cinstim memoria și să fim demni de viitorul glorios moștenit de la ei! La Mulți Ani, Români! La Mulți Ani, România! “ a declarat Carmen Calioanu, subprefectul municipiului Tulcea, prezentă la eveniment.

C.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.