Fără trotinete electrice în Piața Ovidiu, în zonele pietonale, în parcuri sau pe trotuare!

0
2014
Trotineta Bolt abandonata la MC, Delfinariu, sursa foto: Parchez ca un bou /Facebook

Consiliul Local a aprobat vineri, 29.01.2021, Regulamentul privind utilizarea trotinetelor electrice pe domeniul public al municipiului Constanța

Consilierii locali constănțeni au aprobat Regulamentul privind utilizarea trotinetelor electrice pe domeniul public al municipiului Constanța, la inițiativa primarului Vergil Chițac, care consideră că „dacă nu reglementăm această activitate, lucrurile scapă de sub control, în sensul în care nu de puține ori am găsit în oraș trotinete aruncate și neridicate de nimeni. Am inițiat acest regulament pentru a reglementa condițiile de amplasare, de utilizare, de asemenea obligațiilor operatorilor, ale celor care le utilizează etc. Dacă după trei ore trotineta nu este dusă la bază, ea poate fi ridicată de Poliția Locală“.

De acum înainte, trotinetele electrice pot circula pe drumurile publice doar pe pistele de biciclete, iar în lipsa acestora, pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h. În același timp, este interzisă circulația lor pe trotuare, cu excepția cazului când pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate bicicletelor și trotinetelor electrice.

În timpul circulației pe drumurile publice, conducătorii de trotinete electrice sunt obligați să aibă asupra lor actul de identitate. Astfel, ei trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani, iar casca de protecție este obligatorie pentru conducătorul cu vârstă sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă.

Mai mult, circulația trotinetelor electrice este interzisă în zonele exclusiv pietonale, de promenadă și în parcuri, ori în zonele de acces în universități, școli, licee, grădinițe, piețe agroalimentare, complexe comerciale, precum și în zonele în care sunt amplasate terase de alimentație publică și târguri sezoniere.

Nu mai pot fi lăsate oriunde vrei!

Utilizarea pe domeniul public a trotinetelor electrice închiriate de la operatorii de flote este permisă în baza autorizației de funcționare emise de Primăria Municipiului Constanța și a avizului Comisiei de circulație constituite la nivelul municipiului, care va stabili locațiile stațiilor. Iar amplasarea trotinetelor electrice închiriate de la operatorii de flote va fi permisă doar în anumite locuri special amenajate, semnalizate corespunzător cu marcaje rutiere și indicatoare (cu avizul Biroului Rutier Municipal).

Se interzice amplasarea/staționarea trotinetelor electrice de către operatori sau utilizatori pe trotuare cu lățimea mai mică de 2,5 m, în perimetrul stațiilor de transport în comun, pe aliniamentele clădirilor sau ale gardurilor, în zona stațiilor de taxi, în dreptul trecerilor de pietoni, în locurile de parcare special amenajate pentru autoturisme, pe spațiile verzi, în intersecții și la mai puțin de 25m de intersecții, pe gurile de canal/aerisire sau căminele aferente rețelelor edilitare subterane, pe șantierele în lucru de pe domeniul public, pe plaje, pe carosabil, în dreptul căilor de acces auto la proprietăți, de fapt în toate zonele și spațiile în care s-ar periclita siguranța și desfășurarea fluentă a traficului rutier și/sau pietonal.

Poliția va putea oricând urmări circulația trotinetelor în oraș și chiar să le ridice și să aplice amenzi

Operatorul are obligația de a asigura accesul permanent al administrației publice locale și al Poliției Municipiului la datele în timp real privind numărul de trotinete electrice aflate în circulație pe domeniul public, a celor implicate în evenimente de trafic rutier, numărul de utilizatori și itinerariile parcurse (pe zi/săptămână/lună/an), istoricul de circulație al flotei, în vederea controlării modului de utilizare a domeniului public, a respectării regulilor de amplasare a trotinetelor. În plus, firmele care vor asigura opera flotele de trotinete sunt obligați să permită autorităților publice accesarea sistemului prin care se va asigura localizarea în timp real a flotei de trotinete electrice, pe o platformă accesibilă, cu indicarea timpilor de staționare si cu respectarea reglementărilor privind protecția datelor cu caracter personal.

Mai mult, operatorul are obligația de a ridica trotinetele staționate în locațiile interzise în maximum 180 de minute de la încheierea serviciului de utilizare a acestora, cu excepția cazurilor în care acestea reprezintă obstacole pentru circulația rutieră sau pietonală, pentru care operatorul are obligația de a le ridica de îndată. În caz contrar, eliberarea domeniului public, ridicarea, transportul și depozitarea trotinetelor electrice se vor face de către structurile funcționale desemnate pentru efectuarea acestor acțiuni/administratorul drumului public, în baza unor taxe.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.