Soarele ne va însoţi o perioadă bună de aici încolo, aşa că trebuie să ştim exact dacă mergem la braţ cu un prieten sau cu un duşman, căci pe cât de multe şi plăcute sunt beneficiile pe care dragul soare le aduce sănătăţii şi frumuseţii, pe atât de nocive şi nefaste pot fi efectele sale. „Soarele în exces se transformă din aliat în duşman„, ne avertizează dr. Loti Popescu, coordonatorul judeţean al Biroului de Programe de Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa, Master European în Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate.
Vitamina D, vitamina soarelui
Vitamina D se mai numeşte şi vitamina soarelui şi pe bună dreptate îşi merită acest statut, deoarece cea mai mare cantitate din această vitamină se sintetizează în prezenţa sa. Vitamina D este indispensabilă funcţionării corecte şi sănătoase a sistemului muscular şi osos, ajutând la fixarea calciului în oase. Totodată, o cură responsabilă de soare previne apariţia osteoporozei şi combate artrita reumatismală şi rahitismul.
Soarele alungă depresia
Aţi observat că, atunci când staţi la plajă, vă simţiţi relaxaţi şi fericiţi? Explicaţia vine din faptul că, pe de o parte, soarele blochează melatonina, hormonul responsabil cu somnul. Pe de altă parte, tot soarele stimulează şi secreţia de endorfine, responsabile cu crearea stării de bună dispoziţie. Rezultatul? Soarele combate eficient depresia!
Oamenii de ştiinţă au reuşit să demonteze mitul conform căruia soarele nu aduce niciun beneficiu sănătăţii. Studii recente au concluzionat că o expunere moderată la soare poate preveni boli grave sau incurabile ca diabetul, scleroza multiplă, hipertensiunea arterială, dar şi cancerul de colon, de prostată, de sân şi cel al ganglionilor limfatici. De asemenea, expunerea la soare scade riscul infarctului miocardic.
Studiile arată că razele ultraviolete sunt benefice persoanelor care suferă de psoriazis, de acnee, de eczeme sau dermatită atopică, explicaţia venind din faptul că soarele are efect antiinflamator şi antibacterian asupra dermului. Expunerea controlată la soare reduce proliferarea celulelor cutanate responsabile de apariţia psoriazisului, reduce mâncărimea şi roşeaţa în cazul eczemelor, minimizează efectele acneei şi, sub influenţa vitaminei D, pielea capată elasticitate şi este stimulată producţia de colagen.
Şi totuşi…
Dacă până aici am putea afirma că soarele ne este un bun prieten, iată că există şi câteva contraargumente care ne pun pe gânduri. Cel mai frecvent afectată de razele ultraviolete emise de soare este chiar pielea noastră. Dacă ne expunem în exces, la ore de vârf şi fără protecţie, riscăm să o deshidratăm şi astfel să o supunem îmbătrânirii premature. O consecinţă nefastă este pierderea elasticităţii epidermei care conduce, implicit, la apariţia ridurilor. Pe de altă parte, pielea se poate pigmenta, pot apărea pistrui şi aluniţe şi, în cel mai grav caz, se poate dezvolta cancerul de piele.
Feriţi-vă de insolaţie!
Persoanele care petrec ore în şir la soare şi nu se hidratează corespunzător pot face insolaţie, afecţiune care, într-o fază gravă, se poate trata doar la medic. Pot apărea dureri de cap, vertijuri, stări de greaţă sau deshidratări pronunţate ale organismului. De obicei, insolaţia este însoţită şi de arsuri ale pielii, arsuri care îşi pot lăsa amprenta definitiv asupra ţesutului cutanat. Daca aveţi cicatrici recente, este indicat să nu le vadă soarele, căci se pot pigmenta definitiv. Un alt efect nefast al expunerii îndelungate la soare este vătămarea vederii; retina şi corneea pot fi afectate iremediabil, iar cataracta se poate dezvolta, motiv pentru care ochelarii cu lentilă de protecţie UV devin indispensabili vara. De asemenea, părul poate fi uşor afectat de soarele în exces, rezultatul fiind uscarea şi căderea sa. Pe lângă pălării, turbane şi esarfe, este recomandat să se folosească soluţii speciale de protejare a părului, cu factor de protecţie solară inclus.
A.V.
Citeşte şi: