Năvodariul și Mamaia Nord se așteaptă la un sezon turistic plin de evenimente frumoase și numeroși turiști care să dea sens eforturilor investitorilor, administrației locale și tuturor celor implicați în industria HORECA. Și asta pentru că parcările sunt gratuite, comparativ cu stațiunea Mamaia unde parcarea se plătește cu 4 lei/ora, plaja este curată, iar zona de îmbăiere este sigură și nu există niciun pericol de înec.
Primarul oraşului Năvodari îşi doreşte o staţiune cât mai curată şi a gândit o politică de salubrizare, iar Poliția Locală va acţiona în vederea unui climat de siguranță. Primarul Florin Chelaru a declarat, în cadrul unui interviu Focus Press, faptul că: „Încercăm ca Stațiunea Mamaia Nord să fie una din cele mai importante. Eu nu mă pun cu istoricul altor stațiuni, dar cred că la momentul acesta suntem cea mai de succes stațiune și lucrul acesta nu face decât să mă bucure. Încercăm să creăm climatul de siguranță pentru fiecare familie care va veni în orașul nostru„.
Administrația locală a început să facă parcări în Mamaia Nord. Există străzi cu sens unic tocmai pentru ca lumea să poată să aibă acces la parcări. La începutul lunii iunie se lucra pe străzile D1 și prelungirea D14 pentru construirea de noi locuri de parcare care să fluidizeze traficul și aglomerația din stațiunea Mamaia Nord pe timpul sezonului estival. Astfel, turiștii vor beneficia de aproximativ 200 de noi locuri de parcare. Tot în această lună, Comisia mixtă de lucru, formată din agenți economici, investitori și membri ai grupului de lucru constituit la nivelul Primăriei Orașului Năvodari, a analizat primele propuneri de statut și act constitutiv ]n vederea înfiinţării Organizaţiei de Management al Destinaţiei (OMD) Mamaia Nord.
La prima întâlnire a Comisiei mixte de lucru au fost prezenți membri ai Organizației Patronale Mamaia Nord și entități juridice din domeniul turismului care s-au arătat interesate de asocierea în cadrul OMD Mamaia Nord. Aparatul de specialitate al primarului a elaborat proiectul de hotărâre privind aprobarea participării orașului Năvodari ca membru fondator la constituirea OMD Mamaia Nord-Năvodari, document care a ajuns în atenţia Consiliului Local Năvodari.
OMD Mamaia Nord este asociație de utilitate publică și se înființează prin asocierea autorității publice locale din componența destinației cu plătitori de taxă specială de promovare turistică, respectiv: membri din cadrul destinației ai confederațiilor/federațiilor patronale reprezentative, cu activități în domeniul turismului; organizații patronale; angajatori din cadrul destinației turistice.
Conform Ordonanței nr. 15/2017 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România, Asociația ”Organizația de Management al Destinației Mamaia-Nord” este persoană juridică, organizată în baza Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, cu modificările și completările ulterioare, prin parteneriat public-privat, care realizează politica de dezvoltare turistică a destinației, inclusiv politica de marketing a destinației, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare.
Redactor: Ați purtat discuții cu agenții economici și operatorii din domeniul turismului în vederea constituirii OMD. Care sunt concluziile?
Florin Chelaru: Cei care au investit în Mamaia Nord și care au afaceri în zonă sunt extrem de preocupați. Noțiunea de OMD Organizație de Management a Destinației nu este o acțiune să fie la îndemâna lor. Ei, într-un fel sau altul, au încredere că administrația trebuie să facă ceea ce este cel mai bine pe zona respectivă. Am stat de vorbă și am observat că în Asociația Patronală s-au înscris, după ce am început ședințele cu dumnealor, de consultare, nu foarte mult. Nu și-au arătat un interes extrem de mare. În schimb, cu cine am discutat, la nivel declarativ sunt foarte interesați ca să existe o entitate care să gândească politica turistică a zonei. Sunt deacord toți că trebuie făcut și trebuie sprijinit. Ca să poți să îi spui celui care își face un hotel într-un colț sau un restaurant în alt colț sau plaja este un lucru destul de greu, iar toată munca va fi în general pe umerii noștri, ai administrației. Eu trebuie să-i informez pe ei tot timpul cu ceea ce voi face. Sper ca asocierea dintre noi și Organizația Patronală să fie performantă după ce vom termina actele. Este foarte important ca să avem contact direct cu ei. Ce primar nu-și dorește cel mai bun luncru pentru zona în care o conduce și oamenii să fie mulțumiți? Care din primarii ăștia? Toți ne dorim asta! Eu vă spun că împreună cu cine va veni din partea Organizație Patronale vom găsi cea mai bună soluție să dezvoltăm zona turistică din ce în ce mai mult. Cu aproximație știm cam care este trendul. Pe lângă zecile de blocuri, cu apartamente individuale – toată lumea spune că le-a făcut cel mai frumos, cel mai bine, toată lumea se laudă dintre constructori – noi știm că este nevoie de o zonă de distracție. Nu putem lăsa doar marea să fie singura zonă de atracție și trebuie să căutăm alte soluții. Soluțiile acestea sunt date atât de bani, cât și de disponibilitate, de forță fizică, adică de oameni care să și gândească și care să și lucreze. Am avut o ședință dăunezi unde am gândit oportunitatea unei zone de agrement în care dacă putem și găsim un anumit utilaj de agrement să fie nou-nouț, să placă, am putea să punem în zona Mamaia Nord. Un lucru care tot împreună l-am gândit până să apară OMD. Ne-am gândit că ar fi bine ca tot ce înseamnă mâncare să fie doar la nivel de restaurante și pe domeniul public să nu permitem comerțul stradal și nu-l permitem. Este adevărat că mai sunt și zone private care închiriază și ne cam strică imaginea, dar este o activitate pe un teren privat. Ca să pot să intru și să spun că nu este bine sau ceva nu este în regulă, nu vreau să-mi depășesc atribuțiile și nu vreau să pară că pe Mamaia Nord nu gândim lucrurile în spiritul legii.
Red.: Ce v-a determinat să nu autorizați tonete sau containere de tip fast-food în Mamaia Nord?
Florin Chelaru: Tocmai discuția pe care am avut-o cu cei care au construit în Mamaia Nord. Sunt oameni care au luat această zonă, această stațiune, de la zero și au crezut în ea. La momentul respectiv riscai: “Domnule, construiesc sau nu construiesc?”, pentru că și în alte zone au făcut. „Merge sau nu prea merge?” Faptul că oamenii aceea au investit, eu trebuie să le dau un credit de bun-simț. Ce înseamnă credit? Înseamnă ca să-i ascult. Eu nu pot ca să las oamenii care au investit în Năvodari și au făcut o zonă frumoasă, și oamenii în general apreciază acest lucru, nu pot să nu le dau crezare și să le spun următorul lucru: “Domnule, ce crezi că poate să dezvolte zona?” Unul din lucrurile simple era legat și de comerțul acesta stradal. Și spuneau: “Domnul Chelaru, nu se poate ca eu să investesc într-un hotel, cu restaurant, și lângă să vină unul să vândă înghețată sau popcorn sau nu știu ce tip de vată!” Dacă își doresc acest lucru trebuie să se ducă în alte zone, cât mai departe de domeniul public. Eu, pe domeniul public, nu am decât străzile și parcările. Nu am altceva. Nu am piațete. Nu a fost gândită la momentul respectiv zona cu piațete. Nu pot să-mi permit să dau (autorizații –n.r.) și chiar dacă aș avea nu aș da. Orice teren care există l-am băgat în domeniul public din 2016. Când voi avea bani voi încerca să fac cele mai interesante piațete pentru orașul nostru și pentru stațiunea Mamaia Nord.
Red.: Ce îmi puteți spune despre pregătirile pentru sezonul estival?
Florin Chelaru: Suntem în situația de a gândi pentru promenadă reparații, vopsim, înlocuim stâlpi. Gândim o politică de salubrizare atât a celor care sunt în zona Mamaia Nord, cât și a celor care sunt în domeniul privat și anume pe plajă, pentru că îmi doresc să fie o stațiune cât mai curată. Îmi doresc să reglementăm, din punct de vedere al circulației, această zonă și am început acest lucru. Avem străzi cu sens unic tocmai pentru ca lumea să poată să aibă acces la parcări. Vom face parcări pe viitor și pe stânga și pe dreapta și sens unic. Străzile sunt de o lățime care permite parcări pe stânga și pe dreapta. Îmi doresc, împreună cu Poliția Locală, să avem un climat de siguranță. Vom avea salvamari. Sunt nemulțumiri, este un lucru clar și cert, cu modul cum s-a rezolvat problema cu plajele. Acei munți de nisip care sincer nu prea ne plac. Nu sunt nici estetici, nu sunt nici funcționali, dar dacă acesta este proiectul… Eu sper că în viitorii ani ne vom obișnui cu tipul acesta de înnisipare.
Alexandra VASILE
Citește și: