VIDEO. Interviu cu primarul oraşului Năvodari, Florin Chelaru: “Vreau să dezvolt oraşul cu fonduri europene, dar în acelaşi timp trebuie să plătesc datoriile”

1
803

Alături de o echipă puternică, primarul Florin Chelaru pune accent pe dezvoltarea orașului Năvodari. Au fost introduse proiectele actuale în noul Plan Urbanistic General. La fel se va întâmpla și cu viitoarele proiecte. Edilul nu doreşte să împrumute bani, ci vrea să dezvolte oraşul cu fonduri europene, dar în acelaşi timp este nevoit să plătească şi datoriile moştenite de la foştii primari, iar “fondurile europene nu se găsesc la colţ de stradă”. Acesta se referă la cele 12 milioane de euro pe care oraşul Năvodari trebuie să le plătească, datorii acumulate în perioada 2005-2009.

Năvodariul încearcă să treacă peste obstacolele legate de anumite procese pe care oraşul le-a pierdut şi să se descurce într-o perioadă foarte grea a României. “Ei, năvodărenii, mă judecă doar pentru lucrurile care sunt înfăptuite, nu mă judecă pentru plata anumitor datorii ale altor primari. Nu-i interesează, dar pe mine mă interesează“, susţine edilul.

Bugetul orașului Năvodari cuprinde 17 milioane euro venituri proprii + 24 milioane euro fonduri europene. În prezent, banii oraşului se folosesc în primul rând pentru cofinanţarea proiectelor susţinute prin fonduri europene. “Din buget am alocat pentru dezvoltarea oraşului în jur de 20% pentru cofinanţări“, ne-a explicat primarul. De altfel, Năvodariul are capacitatea de a susţine orice tip de dezvoltare privată. Edilul este de părere că dezvoltarea oraşului “nu trebuie lăsată la relanti”, însă pune accentul pe doi poloni esenţiali, unul este legat de zona industrială, iar altul de zona turistică. Unul dintre proiectele vitale pentru năvodăreni se referă la podul aflat peste ecluză, cu două benzi, care trebuie neapărat lărgit. Lucrările vor fi gata, cel mai probabil, abia în 2022.

“Consider că se putea face și mai mult”

Redactor: Aţi început un nou mandat. Pentru început vă propun să faceţi o retrospectivă. Cum arată raportul de activitate?

Florin Chelaru: Suntem cu toate proiectele, pe care eu le aveam în toamna anului trecut, în faze de dezvoltare mult mai bune. În sensul că, am lucrat pentru fiecare proiect european pe care îl aveam și suntem în alt stadiu, dar sunt stadii care în mod normal consider că sunt mulțumitoare. Pe de altă parte, consider că se putea face și mai mult. De ce spun că se putea face și mai mult? Pentru simplu motiv că, fiind o perioadă de iarnă, este o perioadă în care nu ai buget, nu poți începe și alte proiecte noi, nu poți să dai drumul la anumite tipuri de proiecte și bineînțeles că există și nemulțumiri. Dar, pe de altă parte, tot ce ține de proiectele europene, noi am făcut pași importanți. Așa, după cum se vede, la liceu, în funcție de bani, pentru că vreau să îmi exprim cu claritate punctul de vedere şi anume faptul că şi constructorii, chiar dacă sunt proiecte europene şi chiar dacă eu nu ar fi trebuit să spun, dar vreau să spun, că oamenii aceia lucrează şi în funcţie de banii pe care îi primesc de la minister. Sunt întârzieri mari. Se putea face mult mai multă treabă. Din păcate, lucrurile merg într-un ritm mai lent, dar ele merg într-un fel sau altul.

“Oamenii nu mai au răbdare şi pe bună dreptate îi înţeleg”

Red.: Care sunt problemele majore semnalate până în prezent de năvodăreni și cum le puteți rezolva?

Florin Chelaru: Majoritatea năvodărenilor vrea ca orice român siguranţă. Siguranţă în oraşul nostru. Vor utilităţi în zonele în care nu există. Vor educaţie mai bună sau performantă. Vor în domeniul sanitar să aibă performanţă. Acestea sunt lucrurile, în general, care sunt importante pentru năvodăreni. De aici eu trebuie ca să împart, în funcţie de banii pe care îi avem, şi să intru în sprijinul lor. Pe anumite zone în care nu există utilităţi încerc, în general pe proiecte europene, să rezolv acest lucru. Unde nu, în funcţie de costuri, încercăm cu fondurile oraşului Năvodari. Apoi, că vorbim de educaţie, încercăm să menţinem toate proiectele pentru tineri, pentru că avem nevoie de un tineret performant. Trebuie să încercăm să-i pregătim pentru viaţă şi trebuie, pe lângă învăţătură, să le dăm educaţie. Problema educaţiei este extrem de complicată, din punctul meu de vedere, în România, dar şi la Năvodari. Într-un fel sau altul, de modul în care ei se comportă, noi, cei din Năvodari, suferim sau ne lăudăm. Cu cât băgăm mai mulţi bani în educaţie, cu atât lucrurile vor fi mai pozitive pentru oraşul nostru. Vorbim de sănătate şi avem nevoie să dezvoltăm Centrul Multifuncţional de la Năvodari. Problema este că nu s-au îndeplinit toate condiţiile impuse de Consiliul Judeţean la momentul respectiv. Trebuia să fie aduse mai multe analizoare pentru Centrul Multifuncţional. Trebuia să facă Imagistica aşa cum am discutat-o iniţial. Din păcate, nu s-a întâmplat acest lucru. Din discuţiile pe care le-am avut cu domnul preşedinte, eu sper ca lucrurile acestea să se îndrepte. Vreau să ştiţi şi toată lumea să ştie din Năvodari că au fost chiar şi momente în care se lua în calcul desfiinţarea acestui centru. Nu am permis acest lucru. Am avut discuţii cu domnul preşedinte Mihai Lupu şi am considerat că cel mai bun lucru este să funcţioneze, dar să nu funcţioneze la această capacitate, ci cu toate pârghiile medicale de care ar avea nevoie oraşul pentru a deveni performant din punctul de vedere al unui manager al Spitalului Judeţean. Mai nou se punea problema dacă este rentabil sau nu un Centru Multifuncţional, ceea ce m-a dezamăgit punctul de vedere al fostului manager. Oamenii şi năvodărenii au nevoie de un Centru Multifuncţional solid. Cred că în viitorul apropiat vom putea, împreună cu Consiliul Judeţean, să întărim acest spital al nostru. Vorbim de străzi care au sau nu au utilităţi, unde putem introduce utilităţi, iar unde nu intrăm cu reparaţii sau cu proiecte europene. Cert este că îmi doresc ca fiecare dintre noi să fie mulţumit de administraţia pe care o conduc în acest moment. Bineînţeles că, dacă investeşti într-o stradă, nu ştiu din ce motive nemulţumeşti tot o altă stradă aflată în aceeaşi situaţie, dar doreşte şi dumnealor. Oamenii nu mai au răbdare şi pe bună dreptate îi înţeleg. Sper ca, în funcţie de banii pe care oraşul Năvodari îi are, să poată să ajute fiecare gospodărie din oraşul nostru.

“Ei, năvodărenii, mă judecă doar pentru lucrurile care sunt înfăptuite, nu mă judecă pentru plata anumitor datorii ale altor primari”

Red.: A fost aprobat bugetul orașului Năvodari: 17 milioane euro venituri proprii + 24 milioane euro fonduri europene. Este suficient acest buget pentru asigurarea funcționării și dezvoltării orașului în anul 2021?

Florin Chelaru: Eu zic că suntem la limită. Vreau să ştiţi că funcţionarea unui oraş este întotdeauna extrem de necesară, dezvoltarea este şi mai necesară. Bani, din punctul meu de vedere, sunt exact minimum pe care ni-l impunem pentru dezvoltare. Am vrea mai mult. Poate am putea mai mult. Ceea ce vă pot spune este că încercăm să trecem peste obstacolele legate de anumite procese pe care oraşul le-a pierdut, care în mod normal sunt lucruri neimportante pentru năvodăreni. Ei, năvodărenii, mă judecă doar pentru lucrurile care sunt înfăptuite, nu mă judecă pentru plata anumitor datorii a altor primari. Nu-i interesează, dar pe mine mă interesează, pentru că se ridică la sume imense.

“Nu vreau să împrumut oraşul cu bani. Vreau să dezvolt oraşul pe fonduri europene, dar în acelaşi timp trebuie să plătesc datoriile”

Red.: La ce sume vă referiţi şi la ce primari?

Florin Chelaru: Mă refer la cele 12 milioane de euro pe care oraşul nostru trebuie să le plătească, plecând din perioada în care Ecotern nu plătea. Mă refer la 2005, 2007, până la 2009, moment în care au început procesele, dar acum sunt finalizate. Bineînţeles că am pierdut, pentru că efectiv nu au plătit. Şi pentru acest lucru oraşul actual trebuie să plătească. Dar la aceste datorii pe care le avem, noi plătim şi datorii ale proiectelor trecute – drumuri, Centrul de Afaceri pe care nu avem cum să nu le plătim. Sunt datorii din mandatele trecute. Eu ştiu că este foarte important şi toată lumea îşi doreşte cât mai mult, dar nimeni nu ia în calcul şi cazurile, hai să zic aşa, venite peste mandatul acesta. Anul trecut eu am explicat foarte clar că niciodată nu mi-am dorit să împrumut şi cred că nici în acest mandat nu vreau să împrumut oraşul cu bani. Vreau să dezvolt oraşul pe fonduri europene, dar în acelaşi timp trebuie să plătesc datoriile. Nu vreau să spun “ale altora”, pentru că nu sunt ale altor primari, ci sunt efectiv datoriile oraşului din alte mandate. Să se înţeleagă. Plus că noi traversăm o perioadă extrem de grea. Adică, dacă cineva îşi închipuie că toată ţara este doar lapte şi miere şi la Năvodari este invers, atunci înseamnă că nu trăieşte în Năvodari. Năvodariul încearcă să se descurce într-o perioadă foarte grea a României. Dacă cineva se uită doar la televizor şi îi place atât de mult reclama în care fondurile europene sunt la colţ de stradă, să ştiţi că se înşală amarnic. Fondurile europene nu sunt la colţ de stradă. Sunt bani pe care administraţiile trebuie să îi atragă, numai că se atrag cu foarte multe probleme, foarte multe costuri. Dar, una peste alta, noi de asta suntem aici, să încercăm să aducem câţi mai mulţi bani din alte fonduri şi nu din banii oraşului.

“Dacă faci proiecte mari cu bani mulţi, nu eşti bun administrator şi nici bun primar”

Red.: Care sunt marile investiții planificate şi ce procent din acest buget este alocat pentru dezvoltarea oraşului?

Florin Chelaru: Marile investiţii sunt cele legate de proiectele cu fonduri europene. Vorbim de POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare -n.r.). Vorbim de un proiect de 7 milioane de euro legat de apă şi canalizare. Aceşti bani, pe care noi îi plătim, sunt puţini. De ce? Pentru că sunt fonduri europene. Toată lumea trebuie să înţeleagă că aici este schepsisul acestor administraţii, să faci proiecte mari cu bani puţini. Dacă faci proiecte mari cu bani mulţi, nu eşti bun administrator şi nici bun primar. La un proiect de 7 milioane de euro noi plătim 800.000 de lei. Este o diferenţă bună pentru oraşul nostu. Vorbim de şcoală unde putem să spunem că vorbim de 4,5 milioane de euro, dar noi vom plăti maxim 2%. Vorbim de parcuri unde vom veni pe un proiect de 4,5 milioane de euro cu maxim 2%. Vorbim de iluminat. Sunt proiecte peste 4 milioane de euro. Iluminatul – 5 milioane de euro. Suntem la faza de SICAP. Casa de Cultură – 4 milioane de euro şi plătim până în 2%. Sunt sume pe care oraşul le are şi se numesc cofinanţări şi aceşti bani au fost introduşi în proiectul nostru de buget. Sunt proiecte, hai să spun Podul de la Năvodari, unde a costat mult mai mult pentru că trebuie să venim cu o valoare lângă banii pe care ni dă Guvernul prin PNDR (Programul Naţional de Dezvoltare Rurală -n.r.). Dacă am făcut o licitaţie şi nu am găsit constructorul, am făcut a doua licitaţie şi să ştiţi că iar nu au venit constructori. Am luat în serios să discutăm cu proiectantul şi mărim suma care trebuie să îndestuleze un buget, pentru o construcţie şi rapidă şi de calitate în zona podului. Iniţial am pus 10 miliarde de lei vechi, dar se pare că va trebui să suplimentăm această sumă. Bine că avem cadru legal. Vom suplimenta această sumă pentru ca în septembrie să avem un constructor care să se înhame, pentru că nu mai putem noi, oraşul Năvodari, să trăim cu podul peste ecluză cu două benzi. Trebuie neapărat lărgit. Acolo vor fi neapărat costuri mai mari decât un proiect de nu ştiu câte milioane de euro. Toate aceste proiecte sunt cele care vor schimba viaţa năvodărenilor şi bineînţeles este legată de munca administrativă a noastră. Năvodariul, în general, se transformă nu pentru năvodăreni, ci în primul rând şi pentru turişti. Îmi doresc foarte mult să ştiţi că se mai construieşte încă un oraş în zona de litoral. Norocul nostru este că banii oraşului Năvodari nu se duc în investiţiile de acolo. Acolo se lucrează tot cu fonduri europene, fonduri guvernamentale sau fonduri proprii.

“Am gândit acest buget nu ca pentru unul de criză. Banii oraşului se folosesc în primul rând pentru cofinanţări”

Red.: Așadar, din punct de vedere al investițiilor, va fi un an de criză sau nu în oraşul Năvodari?

Florin Chelaru: Eu am gândit acest buget nu ca pentru unul de criză. Ar fi ridicol să spun. Pot să vă spun că este un buget de criză doar prin propriile investiţii cu banii oraşului. În alte mandate exista o sumă cu mult mai mare pentru dezvoltare. Se făceau studii de fezabilitate, apoi proiectări pentru anumite obiective din bani proprii. Eu nu mai îmi permit acest lux, pentru că nu îi am. Din punctul acesta de vedere se poate vorbi că ar fi criză, doar prin faptul că, din banii oraşului, nu mai pot să fac obiective mari. Nu mai pot sub nicio formă, dar banii oraşului se folosesc în primul rând pentru cofinanţări. Bineînţeles că se introduc gaze în şcoli, fac un sens giratoriu. Este un proiect început în 2018 şi acum am ajuns în faza în care avem câştigător, dar nu putem să ne apucăm să lucrăm între cele două poduri pentru că este momentul sezonului şi trebuie neapărat să avem grijă să iasă bine acest sezon.

Din buget am alocat pentru dezvoltarea oraşului în jur de 20% pentru cofinanţări

Red.: Care ar fi procentul alocat din acest buget pentru dezvoltarea oraşului, pentru proiecte, pentru investiţii?

Florin Chelaru: Din buget am alocat pentru dezvoltarea oraşului în jur de 20% pentru cofinanțări. Pentru dezvoltare avem alocat în jur de 20% pentru cofinanţări. Iar aceşti 20% să ştiţi că, în general, aduc un procent de două ori mai mult decât bugetul în sine.

“Oamenii caută oraşe sau zone cu potenţial. Noi avem acest potenţial. Am fost rugat să fac un PUG care să dezvolte toată zona industrială”

Red.: Năvodariul este un punct de maximă importanță economică și industrială pe harta României. Ce investitori străini au anunţat deja că, în anul 2021, vor să-ţi dezvolte investiţiile în oraşul Năvodari sau să înceapă altele noi şi câte locuri de muncă pot genera noile investiţii?

Florin Chelaru: Ceea ce pot să vă spun foarte clar este că oraşul Năvodari este important în primul rând pentru noi cei din Năvodari. Nu vreau să fim atât de mândri şi să spunem că este un oraş foarte important pentru toată regiunea sau nu mai zic pentru România noastră, dar este un oraş extrem de important şi vrem să ajutăm în dezvoltarea accelerată a acestei zone. Să ştiţi că, în general, oamenii caută oraşe sau zone cu potenţial. Noi avem acest potenţial. Unul din lucrurile foarte importante sunt cele legate de Portul Constanţa, bineînţeles cel din Novodari, dar peste cel din Năvodari este Constanţa. Oficial, Portul Constanţa are titulatură şi pe zona noastră. În viitorul apropiat, din ce cunosc eu, sunt mai multe investiţii private – o parte cu fonduri europene, iar o parte sunt cu fonduri private. Pot să vă spun că am fost rugat să fac un PUG care să poată să dezvolte toată zona industrială. Ce înseamnă asta? Să calculez indicatorii urbanistici strict pentru dezvoltare în zona respectivă. Este vorba de unul dintre cele mai frumoase porturi turistice. Se va face în zona României, zona Mării Negre. Vom avea o piaţă de peşte profesională, regională. La nivelul României este nevoie de o astfel de piaţă de peşte. Sunt investitori care vor să-şi dezvolte afacerile în Portul Luminiţa şi în zonele de lângă apă. Mai urmează şi dezvoltatorii în turism. După finalizarea acestor hoteluri, vă daţi seama că un număr mare de angajaţi ar putea să lucreze acolo. Eu ştiu de o dezvoltare foarte bună a Şantierului Naval şi ştiu că şi dumnealor caută în rândul tinerilor de la liceu viitori lucrători în zona portului turistic. Avem capacitatea de a susţine orice tip de dezvoltare privată. Ceea ce vreau să înţeleagă toată lumea este că eu fac o diferenţă foarte clară între mediul privat şi administraţie. Administraţia trebuie să ajute mediul privat. Bineînţeles că, într-un fel sau altul, mediul privat va ajuta oraşul. Mediul privat trebuie şi are coordonatele lui. Eu, ca administraţie, trebuie să am drumul administraţiei şi este legat de dezvoltare: sănătate, educaţie, siguranţă, utilităţi, drumuri. Acestea sunt reperele pe care trebuie să le ţină o administraţie. Dacă începem să discutăm că primăria ar trebui să facă anumite lucruri care ţin de privat, tot felul de lucruri năstruşnice, că primăria ar trebui să aducă McDonald’s, să aducă nu ştiu ce chestiuni care mai de care mai hazli, să ştiţi că nu este apanajul primăriilor şi nici a celei din Năvodari.

“Trebuie să caut pârghiile de dezvoltare, dar şi de promovare a acestui oraş”

Red.: Cum aţi gândit dvs. dezvoltarea oraşului Năvodari?

Florin Chelaru: Dezvoltarea oraşului Năvodari este extrem de importantă, în primul rând pentru mine, pentru că ştiţi foarte clar că oraşul nostru nu trebuie sub nicio formă lăsat la relanti. Dezvoltarea nu trebuie lăsată la relanti. Ea este importantă pentru că trebuie să caut pârghiile de dezvoltare, dar şi de promovare a acestui oraş. Există doi poloni esenţiali. Unul este legat de zona industrială. Este nevoie de un PUG care să arăte indicatorii urbanistici permisivi unor societăţi care dezvoltă tot ce înseamnă industrie. Rompetrolul. Nu se poate să nu fii mulţumit când o societate cum este Rompetrolul doreşte să facă o instalaţie de cogenerare în Năvodari ajungând până la 150 de milioane de euro. Se face la Năvodari. De ce se face la Năvodari? Pentru că Năvodariul permite acest lucru. Adică poate să susţină o astfel de investiţie. Vă daţi seama că sunt alături pentru orice tip de susţinere legală pe toate palierele. V-am zis tot ce ţine de Şantierul Naval, USAS, Rompetrol, dar mă gândesc la toate societăţile care trăiesc pe lângă aceste mari repere industriale. Ele trebuie să existe şi trebuie să funcţioneze. Dacă aceste principale societăţi funcţionează, vă daţi seama că funcţionează şi industria şi Năvodariul prosperă. Noi mai avem terenuri în zonă. Îmi doresc ca prin intermediul dvs. să aduc cât mai mulţi investori pe terenurile pe care oraşul Năvodari doreşte să le vândă. La momentul acesta, deşi noi am încercat să le vindem, încă nu au fost doritori. Este foarte adevărat că avem nevoie de utilităţi în zonă. Încercăm ca prin intermediul Primăriei să le aducem. Acest reper legat de industrializarea oraşului nostru este extrem de important şi nu trebuie sub nicio formă lasat din mână, ci susţinuţi toţi investitorii astfel încât să putem să avem o industrie puternică în zona noastră. Al doilea pilon. De 5-6 ani se naşte al doilea pol de putere turistică. Este zona în care dorim să dezvoltăm partea turistică, dar nu ca pe o simplă staţiune gândită doar pe existenţa unor hoteluri care undeva în septembrie se închid şi se mai deschid în luna mai sau iunie. Oraşul nostru poate să-şi permită să aibă şi locuinţe de vacanţă. Multă lume din România doreşte să-şi cumpere un apartament pe malul mării. Este un lucru benefic pentru noi şi va ţine această staţiune vie. Este o combinaţie între hoteluri cu SPA şi cu toate funcţionalităţile obişnuite, dar pentru animarea acelei zone există şi aceste apartamente de vacanţă, cumpărate de foarte mulţi români care îşi doresc să vină în extrasezon, să se liniştească. Lucrul acesta este extrem de important pentru mine, mai ales că marea majoritate a uilităţilor sunt în general pe banii constructorilor. Noi am investit în zona respectivă şi probabil că vom mai investi, dar ceea ce este foarte important că nu se fac din banii contribuabilului năvodărean. Nu trebuie să plângă nimeni din Năvodari că în zona respectivă aducem iluminat. Iluminatul îl vom aduce pin proiecte europenem iar reţelele de curent prin discuţia dintre Enel şi constructorii respectivi, gazele întocmai. Apa şi canalizarea ori prin fonduri europene, pe POIM, ori tot din bani privaţi. Aceasta este o zonă care va absorbi foarte mulţi oameni şi este un lucru foarte bun. Vom avea locuri de muncă. Oamenii care sunt cu adevărat calificaţi vor avea întotdeauna un loc de muncă. Am stat de vorbă cu foarte multe persoane care investesc în zona Mamaia Nord şi majoritate doreşte să-i susţină pe năvodărenii care sunt destoinici, muncitori şi pe perioada iernii. Nimeni nu vrea să piardă un om serios, un om care face curăţenie, un bucătar, un chelner. Să ştiţi că şi pe perioada iernii majoritate îşi doreşte să-i susţină. Acesta este un alt punct puternic legat de dezvoltare, iar partea administrativă vine cu cele mai mari investiţii. Administraţia, pentru oraşul Năvodari, trebuie să susţină dorinţele năvodărenilor. Îmi doresc ca în acest mandat pe care îl am să finalizez tot ce înseamnă spaţiile verzi în oraşul Năvodari, să fim un oraş atractiv pentru toată lumea. Nu este suficient să avem doar apartamente fără să avem spaţii verzi acolo unde putem să le facem, unde am mai găsim teren. Nu inventăm alt teren. Îmi doresc să avem o industrie puternică pentru un Năvodari puternic.

“Oraşul Năvodari nu mai are teren de cel puţin 5-6 ani. Deloc”

Red.: Primăria Năvodari dispune de anumite terenuri pentru cei care vor să investească în acest oraş. În ce zone ar putea investi?

Florin Chelaru: Doar în zone industriale. Oraşul Năvodari nu mai are teren de cel puţin 5-6 ani. Deloc. Doar în zona industrială mai există suprafeţe de teren, lângă Rompetrol.

“Mai avem terenuri ipotecate de către ANAF”

Red.: Despre ce suprafaţă discutăm?

Florin Chelaru: Suprafeţe de până în 6 hectare. Mai avem alte terenuri, tot în zona respectivă, dar ele sunt la momentul acesta ipotecate de către ANAF până terminăm alte datorii.

“Datoriile sunt din urmă”

Red.: Din ce motiv?

Florin Chelaru: Datoriile sunt din urmă. Nu mai intru acum în amănunte.

“Planul Urbanistic General este la momentul acesta în stadiu de avizare”

Red.: În ce stadiu este Planul Urbanistic General al oraşului şi ce reglementează el?

Florin Chelaru: Planul Urbanistic General este la momentul acesta în stadiu de avizare. El a fost întocmit şi acum este la momentul avizării la diferite ministere. Este un proces greoi, dar este extrem de necesar. El nu a început acum, ci de cel puţin 2 ani şi jumătate. Ca să ajungem în stadiul acesta a fost nevoie de alte studii, verificări şi muncă brută. Ce reglementează el? Trebuie arătată diferit zona turistică, zona de locuit veche a oraşului, zona industrială cu tot ce înseamnă importanţa pe care noi trebuie să o acordăm acestor zone. În zona turistică sunt zone în care am micşorat înălţimile, iar în altele am crescut. Am scăzut în Mamaia Sat de la P+4, la P+1. Am scăzut în zona de Mamaia Nord. Am mărit numărul locurilor de parcare. Am reglementat zona de plajă. Am introdus toată zona industrială. Am echilibrat tipul de construcţii făcute de-a lungul timpului în zona veche a oraşului. Am încercat cumva să punem lucrurile la punct. Vreau să ştiţi că am introdus proiectele pe care le avem, dar şi viitoarele proiecte în acest PUG, pentru că asta înseamnă un PUG serios. Avem nevoie de el, pentru că PUG-ul din 1994 pe care îl avem este atât de învechit încât la momentul acesta ne face mai mult rău. Adică, trebuie să facem orice pentru a aproba acest nou PUG. Noi am mai făcut în 2009 un alt PUG, dar s-a oprit la Ministerul Turismului la momentul respectiv. Vreau să cred că nu vom fi atât de ghinionişti cum am fost data trecută şi vom finaliza acest proiect de care oraşul are nevoie pentru a se dezvălta cu adevărat.

Construcţia unui oraş este făcută din o multitudine de necesităţi ale oamenilor

Red.: Enumeraţi 3 proiecte importante pentru oraşul Năvodari la care lucraţi în prezent. Când credeţi că vor fi gata? De ce ar fi vitale pentru năvodăreni?

Florin Chelaru: Primul proiect important pentru mine este supralărgirea podului de la ecluză. Este atât de vital încât toată lumea care locuieşte aici îşi dă seama ce nevoie avem de un astfel de proiect. Dacă lucrăm pe zona respectivă în câteva minute se strânge o coadă de cel puţin 1 km. Asta înseamnă că oraşul este viu. Oamenii circulă şi au nevoie de zona respectivă. Prin supralărgirea acestui pod, cu sistemul de semaforizare pe care îl vom face, vom fluidiza cu adevărat tot ce înseamnă zona Mamaia Nord şi legătura cu oraşul Năvodari. Un al doilea proiect extrem de important pentru mine este cel cu şcoala. Vreau în mandatul meu şi este şi o chestiune de mândrie, deşi nu îmi stă în caracter, dar de data asta trebuie să fie, să încep şi să finalizez Şcoala nr. 3, o şcoală nou nouţă în Năvodari. Bineînţeles că restul proiectelor sunt importante. Vorbest de iluminat. Este important? În mod normal da. Canalizarea este importantă? Unii zic da, dar pentru mine este importantă. Cartierul de tineret este ca şi copilul meu, pentru că eu l-am luat de la zero. În momentul în care o iei de la zero, construieşti, faci drumuri. Este important? Este! Trebuie să-l finalizăm şi pe acesta. Mai avem câteva trotoare şi totul este în regulă. Este un proiect important? Este! Casa de Cultură este importantă? Da sau nu? Construcţia unui oraş este făcută din o multitudine de necesităţi ale oamenilor. Oamenii, în general, au 3 sau 4, până la 7 probleme. Există o doză de mulţumire a fiecărui om pe un anumit palier, dar niciodată eu nu pot să spun că am mulţumit un om. Eu am mulţumit o parte a creierului unui om. Sunt şi alte nemulţumiri. Cei care sunt educaţi, de multe ori, mai spun şi mulţumesc. Cei care nu, te înjură şi pentru ceea ce nu ai făcut din ceea ce trebuia să faci. În general, multitudinea dorinţelor lor se va face începând de acum în viitor, fiecare în funcţie de răbdare pe care o are.

“Banii guvernamentali vin foarte greu şi banii noştri sunt foarte puţini”

Red.: Când vor fi gata primele proiecte de care aţi vorbit?

Florin Chelaru: La finalul anului 2022. Eu cred că la finalul anului 2022 este posibil să terminăm şcoala, dacă vor mai fi întârzieri asta vom vedea la momentul respectiv. Podul ar trebui să înceapă în septembrie şi să fie gata la începutul sezonului 2022. Astea sunt condiţii de normalitate, dacă sunt bani guvernamentali şi banii noştri. Banii guvernamentali vin foarte greu şi banii noştri sunt foarte puţini.

În ce măsură a afectat Năvodariul până acum pandemia și cum se implică Primăria în gestionarea crizei sanitare? Detalii în interviul VIDEO!

Alexandra VASILE

Citeşte şi:

1 COMENTARIU

 1. Nicu ILIE
  Lărgirea plajelor si micșorarea zonei de îmbăiere nu aduc beneficii, din contră!
  Plaja Navodari este o plaja cu nisip fin, cu intrarea lină in mare iar in urma operațiunilor de lărgire va deveni o plaja plina de pietriș si scoici, cu intrarea bruscă in mare, si unde nu poți sta decât in încălțări speciale , aaa cum se intampla acum in Mamaia unde s-au finalizat lucrările de lărgire !
  De ce este necesara largirea zonei de șezlonguri, de vreme ce copii noștri își doresc sa stea mai mult în apă nu pe plajă ?!? Credeți ca Tabara Navodari a fost stabilită în această zonă de specialiștii regimului trecut degeaba ?!?! De ce stricați lucrurile oferite de natură cu aceste intervenții inutile ? Doar sa goniți turiștii si să vă lăudați cu niște fonduri europene cheltuite …degeaba !
  Pare că interesul in acest caz este nu atragerea turiștilor ci îndepărtarea lor !!! A-ti făcut un sondaj pe plajă ?!?
  NU MAI INDEPARTATI TURIȘTII ,
  CACI DE AICI VA VIN FONDURILE SI DEZVOLTAREA !!! NU DE LA UE !!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.