Fostul prefect de Constanța, Adrian Nicolaescu, din nou în instanță: a recuzat judecătorul, în dosarul instrumentat de DNA

0
349
Sediul DNA Constanța. FOTO Cătălin SCHIPOR

Procesul penal al fostului prefect de Constanța, Adrian Nicolaescu, trimis în judecată pentru abuz în serviciu, înaintează cu pași mici, pe fondul cauzei. Luni a avut loc un nou termen, în care instanța a analizat o cerere de recuzare a judecătorului.

Fostul prefect a făcut cerere de recuzare a judecătorului Gabriel Mustață, de la Tribunalul Constanța. Luni, 22 martie, instanța a respins ca nefondată cererea de recuzare, ceea ce înseamnă că procesul va înainta ca și până acum, în aceeași formulă, iar următorul termen a fost stabilit pentru data de 16 aprilie.

Adrian Nicolaescu este acuzat de DNA de faptul că ar fi comis un abiuz în serviciu, după ce ”ar fi făcut toate demersurile pentru a împiedica eliberarea unor titluri de proprietate către o persoană, care obținuse, anterior, recunoașterea judecătorească a drepturilor sale, pentru o suprafață de 19 hectare de teren amplasat în municipiul Constanța, pe malul lacului Siutghiol”, după cum se arată în comunicatul DNA. Dar, în realitate, așa cum am mai arătat, lucrurile par a nu fi chiar așa. Asta pentru că, din câte se pare, la mijloc ar fi o eroare a unui expert.

Confuzie între terenuri: unul la Constanța, celălalt la Kogălniceanu

S-ar părea că acest dosar are la bază o expertiză judiciară eronată. Spunem asta pentru că, așa cum am mai arătat, vorbim despre două terenuri, asemănătoare ca denumire și ca suprafață, dar situate în zone diferite ale județului.

Pe data de 17 mai 2002, Gheorghe Alexa a cumparat mai multe parcele de teren în intravilanul municipiului Constanța, fiind întocmite în acest sens cinci contracte de vânzare-cumpărare, prin care Alexa a dobândit dreptul de proprietate asupra a circa 19 hectare de teren intravilan (Solele A510/1, A510/2, A510/3, A510/4, A510/5 și A498/2/3 -Constanța).

Separat, în localitatea Mihail Kogălniceanu, Zoea Rădulescu – reclamanta în dosarul fostului prefect Nicolaescu –  a făcut demersuri privind restituire a dreptului de proprietate funciară și a dobândit, prin moștenire de la defunctul Puiu Aristide, dar fără a deține documente, dreptul de proprietate asupra unui teren extravilan de 19 hectare (sola A510-Mihail Kogălniceanu). Înainte de asta, Puiu Aristide solicitase Comisiei Locale de Fond Funciar a comunei Mihail Kogălniceanu reconstituirea dreptului de proprietate de la Puiu Steliana, susținandu-și cererea prin declarațiile a doi martori, respectiv, George Cușa și Ecaterina Coitu, care au confirmat dreptul de aproprietate al acestora.

Mergând mai departe, în luna octombrie 1999, Comisia Județeană de Stabilire a Dreptului de Proprietate asupra Pământurilor a validat propunerea Comisiei Locale și a dispus înscrierea lui Zoea Rădulescu, ca locator CERES SA-Mihail Kogălniceanu, asupra terenurilor agricole extravilane din aceeași localitate.

Doi ani mai târziu, în  octombrie 2001, printr-o nouă hotărâre, Comisia Județeană a revalidat propunerile față de aceleași terenuri agricole extravilane din Mihail Kogălniceanu.

 în 2003, Zoea Rădulescu a promovat o acțiune judecătoarească care i-a dat câștig de cauză, în 2003, și a obligat, astfel, Comisia Județeană  Constanta de aplicare a Legii fondului funciar să elibereze titlul de proprietate ca urmare a reconstituirii dreptului de proprietate, conform propunerii Comisiei Locale. Astfel, s-a dispus ca sola A510 (extravilan), în suprafață de 19 hectare, de pe raza UAT Mihail Kogălniceanu, sa îi revină Zoei Rădulescu.

Numai că, Alexa Gheorghe deținea, la rândul său, sola A510,  cea aflată pe raza UAT Constanța, pe malul lacului Siutghiol, în zona centrelor comerciale Tom-Carrefour, la aproximativ 25 de kilometri distanță de localitatea Mihail Kogălniceanu.

Pentru a simplifica puțin ”tabloul”, pe înțelesul tuturor,  Zoea Rădulescu deținea 18 hectare din sola A510 – Mihail Kogălniceanu (învecinată cu drumul de exploatare DE498, în apropiere de comuna Cogealac), iar Alexa Gheorghe detinea circa 16 hectare din sola A510 Constanța și sola 498/2/3 Constanța (învecinata cu sola A510 Constanta).

S-a creat, astfel, o confuzie între cele două terenuri, iar în urma unei expertize extrajudiciare, făcute de expertul  Florin Dumitrescu ”din birou”, fără o deplasare în teren, s-a stabilit că ”lacul Siutghiol se află în Mihail Kogălniceanu și că terenurile lui Alexa Gheorghe sunt aceleași cu cele ale lui Zoea Rădulescu, deși între ele erau peste 25 kilometri distanță”, potrivitordonanței emisă de procurorul Teodor Niță,citat de luju.ro, Niță fiind cel care a instrumentat, inițial,a cest dosar, înainte de a fi preluat de DNA.

Trecând peste alte demersuri, în 2010, Judecătoria a decis anularea ambelor titluri de proprietate, și față de Zoea Rădulescu, și față de Alexa Gheorghe, decizie menționută și de Tribunalul Constanța, în 2011, decizie prin care s-a stabilit, definitiv și irevocabil, obligarea Comisiei Județene de Fond Funciar să elibereze titlul de proprietate pe amplasamentul din Constanța în favoarea Zoei Rădulescu, perimetru care, de fapt, aparținea, de drept, lui Alexa Gheorghe.

Iar de aici urmează partea în care fostul prefect, Adrian Nicolaescu,  ar fi împiedicat eliberarea unor titluri de proprietate către Zoea Rădulescu, care obținuse, anterior, prin confuzia făcută intenționat sau nu, recunoașterea judecătorească a dreptului de proprietate, pentru terenul de pe malul lacului Siutghiol. Numai că, din câte se pare, fostul prefect a înțeles că este vorba despre o eroare.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.