Se plătesc salarii pentru sute de angajați, are zeci de clădiri în administrare, dar regia este o pagubă

0
1525
Sediul RAEDPP

Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public și Privat Constanța a încheiat anul 2020 cu pierderi de peste 260.000 de lei, deși are în proprietate sau în administrare zeci de clădiri de locuințe sau cu alte destinații, chiar și piețe și bazare pe care le închiriază. Din cauza unui management prost și încheierii unor contracte păguboase, regia, însă, a încheiat ultimii doi ani fără profit, dimpotrivă.

Primarul Vergil Chițac a convocat Consiliul Local Constanța în ședință ordinară, vineri, 26 martie a.c., ora 14.30. Unul dintre proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi vizează aprobarea Planul de administrare propus de Consiliul de Administrație al Regiei Autonome Exploatarea Domeniului Public și Privat (R.A.E.D.P.P.) Constanța (acesta include și Planul de management propus de noul director, interimar al regiei, Stere Hira). Consiliul de Administrație este format din membrii provizorii Ioana Beșteliu, Alexandru Marius Timofte și Stere Hira, și membrul neexecutiv Ionel Damian.

Potrivit documentului, în ultimii doi ani R.A.E.D.P.P. nu a obținut profit, dimpotrivă. A încheiat 2019 cu pierderi de peste 870.000 de lei și 2020, cu un minus de aproximativ 270.000 de lei. Asta deși are în proprietate sau în administrare fondul locativ de stat, spații cu altă destinație decât cea de locuință, terenuri, piete agroalimentare, oboare, bazaruri, grupuri sanitare, parcuri de distracție etc. Din închirierea multora dintre acestea, regia obține venituri, dar este clar că din cauza unui prost management și încheierii unor contracte păguboase (așa cum am prezentat de mai multe ori în ultima perioadă), acestea nu sunt de ajuns pentru acoperirea cheltuielilor.

În 2020, veniturile R.A.E.D.P.P. au fost de 18.258.178 de lei, dar și cheltuielile de 18.523.354 de lei, așa că nu a rezultat profit. Peste 6,8 milioane de lei s-au plătit pentru salarii, căci au fost 118 angajați, în medie! Degeaba, însă, căci iată că regia încheie cu pierderi anul precedent. Cifra de afaceri netă a fost de doar 8,8 milioane de lei.

Pentru a nu mai ajunge în această situație, noul Consiliu de Administrație al R.A.E.D.P.P. își propune creșterea cifrei de afaceri în medie cu 1% anual și a profiturilor în medie cu același procent anual. Dar și creșterea productivității muncii la 135.000 de lei/număr mediu de angajați.

Astfel, și obiectivele de performanță stabilite pentru directorul interimar Stere Hira sunt: majorarea ratei de profit, realizarea unui excedent financiar, creșterea cifrei de afaceri, creșterea productivității muncii pentru personalul din subordine și a calității serviciului public prestat etc.

Rămâne de văzut dacă va reuși Hira să atingă acești indicatori de performanță și să nu se mai plătească degeaba atâtea salarii. 

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.