FOTO-VIDEO Maraton de vaccinare la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța. Un elev de clasa a XII-a, primul vaccinat. Dr. Cambrea: “Încurajez pe toată lumea să se vaccineze”

0
1540

O parte din angajații Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Constanța și-a început ziua de duminică, 24 octombrie a. c., în forță. Cadrele medicale s-au mobilizat și au dat startul unui maraton de vaccinare. Au fost amenajate trei puncte de vaccinare, o zonă pentru triaj și o zonă de așteptare post-vaccinare.

Un elev de clasa a XII – a a fost primul constănțean vaccinat duminică. El a ales să se vaccineze cu Johnson, o doză unică, fiind însoțit de mamă. O constănțeancă, mamă a trei copii, i-a urmat exemplu. Persoanele care doresc să se vaccineze, se pot prezenta, la orice oră, fără o programare prealabilă, doar pe baza cărții de identitate.

Managerul singurului spital de Infecțioase din Dobrogea, dr. Claudia Cambrea, a declarat, pentru Focus Press, faptul că în cursul zilei de sâmbătă a primit o solicitare de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) și din partea prefectului Silviu Iulian Coșa în vederea organizării unui Centru de Vaccinare în spațiile rămase neafectate de incendiul în care au pierit 7 oameni.

Am primit o solicitare din partea doamnei director de la DSP Constanța și a domnului prefect dacă avem posibilitatea, în spațiile rămase neafectate din curtea spitalului, să organizăm un Centru de Vaccinare. M-am sfătuit cu personalul rămas în unitate și am considerat că ne putem organiza într-un timp rapid. În cursul zilei de astăzi va fi un maraton de vaccinare. Astăzi, de la ora 08.00 și până mâine dimineață la ora 08.00, acest centru de vaccinare va funcționa non-stop. Rămâne ca de săptămâna viitoare să vedem, programul va fi mai scurt, probabil că va fi în cursul după-amiezii, să venim în sprijinul cetățenilor ca atunci când pleacă de la serviciu să poată să vină să se vaccineze cei care doresc. Eu încurajez pe toată lumea să se vaccineze. Sunt vremuri foarte grele la nivel de țară și la nivel de județ. Sunt incidențe foarte mari ale acestei boli. Spitalele care îngrijesc acești pacienți nu mai fac față. Colegii care lucrează în aceste spitale sunt epuizați, dar cu toate acestea încearcă să ajute cât se poate de mult. Inclusiv colegii mei care sunt detașați în acest moment în alte spitale, medici, asistente, îngrijitoare, ajută și ei intens la îngrijirea acestor pacienți”, a declarat dr. Claudia Cambrea, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase.

Medicul Claudia Cambrea depune eforturi în această perioadă pentru reabilitarea și redeschiderea spitalului. “Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța era un centru de referință pentru Dobrogea în primele trei valuri de pandemie și la începutul valului 4 am ajutat cât de mult am putut. Din păcate, în urma acelui eveniment nefericit, din data de 1 octombrie, secțiile de acuți ale spitalului au fost închise. Am avut recomandări pentru evaluarea clădirii, atât din punct de vedere al siguranței construcției, cât și din punct de vedere al siguranței circuitelor electrice, circuitelor de gaze medicinale și tuturor recomandărilor de protecție la incendiu pe care trebuie să le luăm în considerare. În acest sens am avut nominalizați experți care deja au intrat în posesia documentelor necesare pentru a întocmi aceste rapoarte. Am avut surpriza plăcută să vedem că foarte multe persoane atestate să realizeze astfel de reabilitări au venit către noi, au văzut despre ce este vorba și încearcă să ne sprijine. Practic, în acest moment, pot spune că toate demersurile legale care trebuiau făcute pentru reabilitarea clădirii sunt în curs”, susține dr. Cambrea.

Managerul și-a propus ca spitalul să fie redat în funcțiune parțial: “Noi ne propunem ca această clădire să fie redată în funcțiune parțial pe măsură ce anumite zone din clădire vor fi verificate și vor fi puse la punct cu toate dotările necesare“. Asociația Dăruiește Aripi, Baylor Marea Neagră și Fundația Filantropică Metropolis au demarat o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea și deschiderea spitalului. “În acest moment pentru noi orice ajutor este bine-venit pe lângă suportul oficial pe care îl vom primi din partea autorităților. Ajutorul fiecărui cetățean al acestei comunități constănțene al orașului, al județului este bine-venit pentru noi“, a declarat dr. Cambrea.

De asemenea, managerul a dorit să mulțumească tuturor constănțenilor pentru faptul că au fost alături de cadrele medicale ale spitalului încă de la începutul pandemiei. “De fiecare dată când am avut nevoie de sprijinul lor au sărit în ajutorul nostru. Sper ca acest lucru să se întâmple și de acum încolo. Din păcate, situația din acest moment este mult mai complicată și cu siguranță vom avea nevoie de sprijinul întregii comunități. Colegilor mei le mulțumesc că au au înțeles că într-o primă etapă detașarea și suportul celorlalte spitale este utilă din partea noastră. Îmi doresc și sper ca în cel mai scurt timp întregul colectiv să revină în cadrul spitalului și să ne putem relua activitatea, dar evident că toate lucrurile acestea trebuie făcute în condiții de maximă siguranță și de aceea trebuie să respectăm toți pașii legali necesari astfel încât să putem funcționa și noi, personalul, în siguranță și pacienții noștri să fie îngrijiți în condiții de maximă siguranță”, a conchis dr. Cambrea.

Alexandra VASILE

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.