„Școala Altfel” a debutat pentru preșcolarii din Năvodari cu o vizită specială. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanța sprijină programul „Şcoala Altfel”, derulat în această perioadă de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ), ca partener al sistemului de învățământ în ceea ce privește activitatea de informare preventivă a preșcolarilor, elevilor și cadrelor didactice.
Peste 140 de copii năvodăreni, trei grupe mari și trei grupe mijlocii, însoțiți de cadrele didactice și părinți, au fost pregătiţi, în cursul zilei de marți, 16 mai a.c., de pompieri, în cadrul programului “Şcoala Altfel”. Pompierii militari constănțeni continuă activităţile de instruire a copiilor în domeniul situaţiilor de urgenţă, atât în cadrul unităţilor de învăţământ, cât şi la sediile subunităţilor din întreg judeţul Constanța.
ISU Dobrogea. FOTO Alexandra VASILE ISU Dobrogea. FOTO Alexandra VASILE ISU Dobrogea. FOTO Alexandra VASILE ISU Dobrogea. FOTO Alexandra VASILE ISU Dobrogea. FOTO Alexandra VASILE ISU Dobrogea. FOTO Alexandra VASILE ISU Dobrogea. FOTO Alexandra VASILE ISU Dobrogea. FOTO Alexandra VASILE ISU Dobrogea. FOTO Alexandra VASILE ISU Dobrogea. FOTO Alexandra VASILE ISU Dobrogea. FOTO Alexandra VASILE ISU Dobrogea. FOTO Alexandra VASILE
În cadrul acestui eveniment, preșcolarii Grădiniței cu Program Prelungit „Lumea Florilor” din Năvodari s-au deplasat la sediul ISU Dobrogea să cunoască îndeaproape ce înseamnă meseria de pompier. Preșcolarii au fost învăţaţi de pompieri cum pot preveni incendiile, ce trebuie să facă în cazul producerii unui accident rutier, cum funcționează descarcerarea şi cum trebuie să acţioneze în caz de incendiu sau alte tipuri de situaţii de urgenţă.
Copiilor le-au fost prezentate autospecialele utilizate de salvatori, iar cei care au dorit, au putut încerca atât echipamentele de protecție, cât şi tehnicile de stingere a incendiilor utilizând pistolul de refulare a apei. Însoţiţi de cadrele didactice, preșcolarii au fost foarte atenţi la explicaţiile pompierilor privind modul de utilizare a tehnicii aflate în dotare, au adresat întrebări şi au expus fapte din propria experienţă în acest domeniu.
Ca de obicei, atracția principală a fost autoscara Magirus, folosită deseori la incendiile din Constanța. Copiii au avut parte de adrenalină după ce s-au aventurat într-o călătorie altfel. Prin aceste activităţi pompierii încearcă să ofere oportunitatea preșcolarilor și tuturor copiilor de a afla detalii despre munca de salvator profesionist şi în același timp să-i pregătească pentru a avea un comportament corect în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.
Cred că puţini dintre noi pot spune că n-au visat când erau mici să ajungă pompier. Să fie autospecialele mari şi roşii de vine sau sirenele şi girofarurile, scările uriaşe ori ideea că poţi fi un erou în fiecare zi? Poate toate la un loc. Cert este faptul că lecţiile de preţuire a vieţii, susţinute de pompierii constănțeni, vor continua şi în perioada următoare, atât la nivelul instituţiilor de învăţământ, cât şi la sediile subunităţilor ISU Dobrogea. Astfel, salvatorii îi aşteaptă cu drag pe toţi cei care vor să cunoască, o altfel de şcoală, alături de pompierii constănțeni.
Alexandra VASILE