Frații Caratană, din Mihail Kogălniceanu, din nou în fața instanței, pentru infracțiuni electorale

0
1361
Fraţii Caratană, foto: Daniel Albu

De mai bine de zece ani încoace, problemele se țin lanț de frații Mihăiță și Mișu Caratană, cei doi fermieri din localitatea Mihail Kogălniceanu. Aceștia au intrat în conflict cu legea penală de ”N” ori, începând cu scandalurile făcute în sediul postului de poliție din localitate, când au agresat un om al legii, continuând cu ciobanii ținuți ostatici la fermele lor, neplătiți cu lunile și ”cazați” în grajdurile de animale, după care a urmat un dosar în care au fost cercetați pentru infracțiuni electorale la alegerile locale din 2012, precum și pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în cazul lui Mihăiță Caratană, în legătură cu concesionarea unui teren pentru care a primit subvenții APIA.

De remarcat că în cele mai multe dosare în care apar cei doi ”șefi de clan”, apar și alte nume ale unor apropiați, prieteni și rude, cum ar fi Liviu Ghiorțu sau Dumitru Mitrenga. După atâția ani de procese și de condamnări, continuate cu executarea unor pedepse pentru unii dintre ei, iată cu un nou dosar a fost înregistrat la instanțele constănțene, în care frații Mișu și Mihăiță Caratană, împreună cu Dumitru Mitrenga, au fost trimiși în judecată de această dată pentru ”Coruperea alegătorilor în formă continuată”, după cum se arată într-o hotărâre a Judecătoriei, de la începutul acestui an, dată în urma unei ședințe în cameră preliminară.

 La vremea respectivă, în luna ianuarie a.c., inculpații au contestat decizia respectivă, dată de Judecătorie, iar Tribunalul a hotărât rejudecarea cauzei în cameră preliminară. Din nou s-a dat o soluție în defavoarea inculpaților, la începutul lunii trecute, pe data de 2 iulie, iar cei trei inculpați au contestat, din nou, măsurile luate în camera preliminară.

Astfel, a fost stabilit un nou termen de judecată, pentru data de 28 septembrie, când Tribunalul trebuie să dea o soluție privind începerea judecății pe fond a cauzei, pentru infracțiunile reținute în sarcina celor 3 indivizi, respectiv ”Coruperea alegătorilor în formă continuată”, fapte similare celor pentru care au mai fost cercetați. Potrivit Codului Penal: ”Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi”.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.