Furtul catalizatoarelor auto, din nou la “modă” în Constanța. Pentru 2 grame de platină, hoții îți taie galeria cu flexul

0
25500

În ultima perioadă, polițiștii constănțeni și nu numai, s-au confruntat cu tot mai multe cazuri de furturi de componente auto, demontate direct de pe autoturisme. Și nu vorbim despre orice fel de componente, ci despre catalizatoare.

Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții IPJ Constanța, de la începutul anului în curs, adică în numai 3 luni, au fost înregistrate 5 sesizări privind furtul catalizatoarelor de la mașini, numai la nivelul municipiului Constanța. De asemenea, anul trecut, tot la nivel de municipiu, au fost înregistrate 11 cauze în care este vorba tot despre furtul de catalizatoare auto.

Dar de unde până unde atâta afecțiune din partea hoților pentru aceste piese care nu se demontează tocmai ușor?

Păgubiții s-au trezit peste noapte, la propriu, că mașinile lor au devenit mai poluante și mai zgomotoase Și asta pentru că, hoții de fier vechi, denumiți generic ”magneți”, s-au reprofilat pe catalizatoare. Furtul de oglinzi nu mai rentează, nici cel de jante din aliaj, așa că se axează pe cea mai prețioasă piesă din tot autoturismul.

De ce catalizatoare?

Dacă nu sunt vândute pe piața neagră ca produse finite, catalizatoarele sunt căutate datorită metalelor preţioase pe care le conţin. Potrivit specialiștilor, acestea conțin aur, platină sau paladiu, iar fiecare catalizator conține între unul și trei grame de astfel de metale prețioase. Preţul paladiului a crescut în ultima vreme, fiind deasupra celui al aurului.

Pentru o anumită sumă de bani corespunzătoare, hoții nu se feresc să se bage sub mașina parcată pe stradă și să îi taie catalizatorul cu flexul. În alte țări se întâmplă de câțiva ani, dar în România aceste tipuri de furturi sunt redescoperite, întrucât în urmă cu circa 8-9 ani, a mai existat un val de furturi de catalizatoare auto. Conform datelor oficiale din acea vreme, în România se fura câte un catalizator la fiecare 10 minute.  Recent, și mașina Poștei Române a fost lăsată fără aceasttă componentă, în zona Gării CFR din Constanța.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.