Cheltuieli „colosale“, descoperite de Curtea de Conturi, pentru membrii Consiliului de Administrație al CJAS Constanța

0
2607

Așa cum prezentam în articolul anterior, Curtea de Conturi a descoperit la nivelul Casei Județene de Asigurări de Sănătate mai multe erori și deficiențe, printre care și realizarea de cheltuieli ineficiente și neeconomicoase cu indemnizațiile acordate membrilor Consiliului de Administrație, în 2019. Potrivit reprezentanților C.J.A.S. este vorba de indemnizații lunare de maximum 80 de lei, acordate chiar și atunci când ședințele C.A. nu au putut fi desfășurate, din lipsa cvorumului, tuturor membrilor care s-au prezentat, așa cum se menționează în lege.

Curtea de Conturi a României a prezentat, recent, Raportul public pe anul 2019, cu privire la controalele realizate la instituțiile publice, inclusiv la cele din Constanța.

În urma verificărilor de la nivelul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța, în 2019, inspectorii au descoperit mai multe abateri relevante, erori și deficiențe, majoritatea fiind, însă, corectate pe parcursul misiunii de audit financiar, susțin reprezentanții C.J.A.S. Constanța.

Potrivit Raportului public, au fost descoperite neconcordanțe între sumele înregistrate în evidența spitalelor, din debitori sub un an – vătămări corporale, și sumele înregistrate în evidența C.J.A.S. Constanța, în sumă de peste 2 milioane de lei. De asemenea, angajații Casei Județene nu au respectat modul de înregistrare a operațiunilor economico-financiare referitoare la gestionarea cardurilor de sănătate, în sumă de 72.000 de lei, și nici nu au recuperat 38.000 de lei de la persoane fizice care nu și-au păstrat calitatea de asigurat, dar au beneficiat de prestații medicale în Uniunea Europeană.

Aceștia au acceptat la plată și chiar au decontat inclusiv servicii medicale și prescripții de medicamente pe numele unor persoane decedate, dar au și efectuat cheltuieli cu prestări de servicii în lipsa unor documentelor justificative, care să certifice realizarea serviciilor contractate,  și nici nu au respectat principiile de economicitate, eficiență și eficacitate în utilizarea fondurilor publice, în cazul contractelor de prestări servicii atribuite, în sumă de 135.000 de lei.

Abateri s-au descoperit inclusiv cu privire la dobândirea și verificarea calității de asigurat a anumitor categorii de persoane în evidențele C.A.S., iar neregulile continuă, așa cum v-am prezentat în articolul anterior.

Cheltuieli ineficiente și neeconomicoase de 80 de lei/membru

Culmea, C.J.A.S. Constanța ar fi realizat și cheltuieli ineficiente și neeconomicoase cu indemnizațiile acordate membrilor Consiliului de Administrație, în contradicție cu principiul unei bune gestiuni financiare. Reprezentanții instituției susțin, însă, că a fost respectată legea în acest caz, deci nu ar fi vorba de o abatere sau de o eroare.

„Potrivit Legii 95/2006, privind reforma în domeniul sănătății, art. 297, membrii Consiliului de Administraţie beneficiază de indemnizaţii în condiţiile prezenţei efective la şedinţe. Astfel, noi am plătit, lunar, indemnizațiile tuturor membrilor care au participat la ședințe, chiar dacă aceasta nu s-a putut susține, din cauza lipsei cvorumului. Oricum, acest lucru s-a întâmplat rar, de 2-3 ori în 2019. Am discutat și atunci cu inspectorii Curții de Conturi care au venit în control și am explicat că am respectat legea, eram obligați să plătim indemnizațiile membrilor care s-au prezentat la ședințe, chiar dacă nu a fost cvorum statutar“, ne-a explicat Carmen Laura Maxim, purtătorul de cuvânt al C.J.A.S. Constanța.

Acest lucru s-ar fi întâmplat în 2019 doar în perioada când s-au restabilit confederațiile patronale și sindicale reprezentantive la nivel național, care sunt membrii acestora în Consiliul de Administrației al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța și până când ei și-au depus actele necesare, conform legii. Așa cum se întâmplă la fiecare patru ani.

Surpriza vine cu privire la cuantumul „colosal“ al indemnizațiilor lunare ale membrilor C.A.. Potrivit Legii 95/2006, indemnizaţia lunară a unui membru al Consiliului de Administrație este de până la 1% din salariul funcţiei de director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate: aproximativ 80 de lei, lunar!!! Parol, mon cher, cheltuieli extraordinar de ineficiente și de neeconomicoase cu indemnizațiile acordate membrilor Consiliului de Administrație care au fost prezenți la ședințe, chiar dacă acestea nu au putut fi ținute din cauza lipsei cvorumului (două treimi din membri, adică șapte).

Inspectorii Curții de Conturi ar trebui să solicite modificarea legii în acest sens, dacă tot consideră că aceasta este în contradicție cu principiul unei bune gestiuni financiare, nu?

Cine face parte din Consiliul de Administrație?

De menționat că Legea 95/2006 prevede „Consiliul de administraţie al caselor de asigurări de sănătate judeţene şi a municipiului Bucureşti este alcătuit din 11 membri“. Unul desemnat de Consiliul Județean, altul de prefect, trei de confederaţiile patronale reprezentative la nivel naţional, trei de de confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional, doi de consiliile judeţene ale persoanelor vârstnice și directorul general al Casei Județene de Asigurări.

Consiliile de administraţie ale caselor de asigurări aprobă proiectul statutului propriu, avizează proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli anuale aferente fondului. aprobă rapoartele de gestiune semestriale şi anuale, avizează politica de contractare propusă de directorul general etc.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.