GALERIE FOTO. Excursiile în Delta Dunării, prilej de a admira peisaje unice în lume

0
209

Delta Dunării este a doua cea mai mare deltă de pe planetă, un loc unic, plin de peisaje superbe, care vă vor încânta privirea, mintea și sufletul. În Deltă sunt aproximativ 5.000 de specii de plante și animale, fiind casă pentru 300 de specii de păsări. Cele mai admirate dintre ele sunt pelicanii, cormoranii și egretele. Dacă vă doriți o excurisie în Delta Dunării trebuie să știți că există multe opțiuni, iar specialiștii recomandă să stați cel puțin câteva zile, pentru a putea admira tot peisajul.

Pentru a ajunge în Delta Dunării, dacă optați să mergeți cu autoturismul personal, trebuie să îl lăsați în Tulcea, apoi să luați o barcă care să vă transporte, pe brațe și pe canale, la o pensiune. Mașina o puteți lăsa ori într-o parcare publică ori într-una privată.

Noi, în cadrul Asociației Operatorilor de Agrement și Transport Rapid, am găsit forma de parteneriat între operatorii de turism, transport și parcări, pentru că ne interesa ca Delta să fie facilă pentru turiști. Am găsit mai mulți operatori care să investească în infrastructură, ceea ce a determinat un flux mare de turiști. Adică, parcări publice și private civilizate la punctele de îmbarcare, parcări la nivel european. Oamenii au de unde alege când vine vorba de transportul naval, de la navele lente sau cu o șalupă rapidă. Totul este organizat și am creat inclusiv serviciul de call center. Când cineva sună în dispeceratul fimei pe care o administrez, răspunde un operator 24 din 24, prin care ghidăm turiștii și îi ajutăm cu tot ce au nevoie, a precizat Ștefan Ivanov, administratorul Travel Delta Star.

Ștefan Ivanov

Cel mai potrivit lucru pentru cineva care merge pentru prima oară în Delta Dunării e să îmbine câte puțin din următoarele ingrediente: relaxare, plimbări pe canale, pește la masă, fotografii de efect, răsărituri și apusuri de vis.

Delta Dunării este a patra în lume ca biodiversitate și să știți că, de la an la an, vin tot mai mulți iubitori de natură. Fiecare vede Delta în felulul lui. Avem foarte multe trasee locale, pentru toate categoriile de vârstă, pentru cei care vin cu copiii sau pentru vârstnici. Oamenii vor să vadă cât mai multe specii de păsări, să vadă gastronomia locală, satele deltaice, iar la Sulina mulți sunt atrași de vărsarea Dunării în Mare, dar și de plajă. Noi recomandăm, de fiecare dată, ca Delta să fie vizitată în câteva zile și nu doar o zi, dar nu ne putem opune dorințelor oamenilor. Ca și excursii, cele mai interesante ai fi cele către vărsare, Insula K sau Insula păsărilor, zona marilor lacuri, unde sunt pelicani. Totodată, pot face și excursii mai lungi, cu Pădurea Letea, un popas tradițional la Mila 23 și, apoi, la Sulina. Pentru că oricât de mulți bani am da pe publicitate, nimic nu se compară cu ce înmagazinează turistul și ce duce mai departe, a mai precizat Ștefan Ivanov.

Într-o excursie de o zi aveți posibilitatea să vedeți o parte din Delta Dunării, să simțiți pulsul acestei zone rupte de lume, să mâncați un prânz tradițional pescaresc, să vedeți un colț de natură unic în lume. Viteza de deplasare a unei bărci rapide este de cca 40 km/h, iar plecarea se face de la debarcaderul de lângă Căpitănia Port Tulcea.

Iată câteva excursii prin care puteți admira frumusețile Deltei Dunării

1. Tulcea – Sulina – Tulcea

Este o excursie de vizitare a Orașului Sulina, se merge pe Dunăre, cu plecare din Tulcea, pe Brațul Sulina, până în orașul Sulina, unde puteți vizită punctele de interes sau puteți face o baie în Marea Neagră. Opțional, masa de prânz poate fi la Sulina sau Crișan. Prețul este de 1.700 de lei, pentru 1-6 persoane, și de 2.000 de lei, pentru 7-12 persoane.

2. Tulcea – Mila 23 – Tulcea

Plecarea se face din Tulcea, pe Brațul Tulcea, apoi pe Gârlă Sireasa, unde sunt zone foarte bogate în faună deltaică (păsări și animale de apă). Excursia continuă pe Gârla Sontea, unde veți avea ocazia să vedeți nuferi albi și galbeni, lebede, lișițe, rațe, gâște, lopătari, sitari de mal, ibiși și, probabil, chiar pelicani. Apoi ajungeți la Mila 23, exact în mijlocul Deltei Dunării. Durata acestui traseu este de cca 1,5 – 2 ore. Prețul este de 1.400 de lei, pentru 1-6 persoane, și de 1.700 de lei, pentru 7-12 persoane.

3. Tulcea – Letea – Tulcea

Probabil cea mai solicitată excursie de o zi în Delta Dunării. Traseul este comun cu cel de mai sus (până la Milă 23), iar de acolo pe Dunărea Veche, apoi pe Canalul Madgearu până în satul Letea. Aici puteți face o vizită în Pădurea Letea și, apoi, mânca un prânz tradițional la o gospodărie locală (opțional). Drumul de întoarcere este pe Dunăre (mai scurt, mai rapid). Durata acestui traseu este de circa 3 – 3,5 ore de la Tulcea la Letea, circa 2 ore pentru vizitarea Pădurii Letea și circa o oră, dacă doriți masă de prânz, drumul de întoarcere durează 2 ore. Prețul este de 2.200 de lei, pentru 1-6 persoane, și de 2.700 de lei, pentru 7-12 persoane.

4. Tulcea – Mila 23 – Sulina – Tulcea

O excursie foarte cerută, în special în lunile de vară. Vedem ce înseamnă Delta Dunării până la Mila 23 (vezi traseul de mai sus), apoi mergem pe Dunărea Veche până la Crișan, iar de acolo pe Brațul Sulina, până în orașul Sulina. Aici puteți vizita orașul și, apoi, puteți face o baie în Marea Neagră. Opțional, se poate lua masă de prânz. Fiind un oraș, vă puteți alege restaurantul la care doriți să luați prânzul. Traseul până la Sulina durează circa 2,5 – 3 ore, iar drumul de întoarcere, pe Dunăre, durează circa 1,5 ore. Restul timpului îl puteți folosi cum doriți, în Sulina. Prețul este de 2.200 de lei, pentru 1-6 persoane, și de 2.700 de lei, pentru 7-12 persoane.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.