Sfantu Gheorghe este localitatea renumită din Delta Dunării pentru plajele salbatice, unde faci cunoștință cu linistea și relaxarea. Este locul unde egretele si caii și vacile încă se plimbă libere. Accesul în localitate se poate face numai pe cale navigabilă. Sat traditional la marginea Deltei Dunarii, reprezintă alegerea ideala pentru cei care vor sa scape de stresul cotidian și să aibă parte de toate minunățiile pe care natura și omul le oferă: plaje sălbatice cu nisip fin, excursii romantice pe mare, la apus sau excursii pe lacurile și canalele din apropiere.
Principalele puncte de interes turistic din Sfantul Gheorghe sunt: gura de vărsare a Dunării în Marea Neagră, plaja salbatică cu nisipuri fine, Rezervația Naturală Sacalin, lacurile Saratura I, II, III, refugiul Saraturile, refugiul Uzlina și ruinele Fortificației Romane – rezervatie arheologica. Insula Sacalin, cel mai nou pământ românesc format din aluviunile aduse de Dunare la varsarea în Marea Neagră, e de departe cea mai importantă atracție turistică din zonă. Pe o suprafață de peste 21.000 de ha, aici se retrag pentru cuibarit și iernat pelicanii și alte sute de specii de păsări.
Astăzi, Sfântu Gheorghe păstrează imaginea unui tărâm desprins din timpuri: drumuri pline cu nisip, case vechi, alternând cu construcții noi, dar care păstrează arhitectura locului, câteva blocuri aproape jerpelite, mărturie a trecerii comunismului și o populație destul de tăcută care-și vede de existența cotidiană. Numărul locuitorilor trecepe puțin de 500 de oameni, în general bătrâni. Vara comuna prinde viață pentru datorită turiștilor care ajung aici, dar și a românilor din toată țara care au locuințe de vacanță.
Cherhanaua veche din Sfantu Gheorghe, altă dată o uriață cherhana se află în paragină de zeci de ani. Am aflat de la ghidul nostru că în vremuri demult apuse, aici erau aduse cantități uriașe de pește, chiar si 20 de tone pe zi și lucrau aproximativ 700 de oameni.
„După Revoluție nu s-a mai ocupat nimeni de ea pentru că s-a vândut. Un bărbat din sat a cumpărat-o prin licitație, însă nu s-a ocupat de ea și acum este scoasă la vânzare. Până la Revoluție atunci totul funcționa bine. Pescarul avea loc de muncă, toți pescarii din Sfântu Gheorghe lucrau aici erau în jur de 500”, ne-a spus Ionel, barcagiu și locuior din sat.
Mihaela GIUGLEA