Zeci de localități din Constanța sunt în atenția OCPI: Gârliciu, prima comună cadastrată integral

0
866

Gârliciu este prima comună din județul Constanța care a fost cadastrată integral. La începutul lunii februarie 2021, au primit acte, fără nici un fel de costuri, prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF), proprietarii a peste 2.600 de imobile din localitatea Seimeni. De asemenea, zeci de localități din județul Constanța sunt în atenția Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI).

Lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor au fost finanțate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (A.N.C.P.I), prin OCPI Constanța. ​Proprietarii celor 2.610 de terenuri agricole din comuna Seimeni au început să primească noile cărți funciare din 2 februarie 2021. În această unitate administrativ-teritorială (UAT), lucrările de cadastru general au început în anul 2018 și au vizat o suprafață de 4.974 de hectare, susține Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (O.C.P.I.) Constanta.

În prezent, în județul Constanța se află în afișare documentele tehnice spre publicare, pentru a fi verificate de către cetățeni, în 11 unități administrativ-teritoriale, în care se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților la nivel de sectoare cadastrale: Adamclisi, Albești, Ciobanu, Corbu, Ion Corvin, Ostrov, Pecineaga, Poarta Albă, Rasova, Seimeni și Techirghiol. Din totalul de 70 de UAT-uri din județul Constanța, UAT Gârliciu este cadastrată în proporție de sută la sută, iar în alte 36 localități se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul P.N.C.C.F, atât la nivel de UAT, cât și la nivel de sector cadastral“, susține Veronica Măndilă​, reprezentantul OPCI Constanța.

“În cazul imobilelor cu proprietari neidentificaţi, prestatorul va primi 10% din preţul contractat pentru un imobil

ANCPI anunță noi măsuri pentru accelerarea lucrărilor de cadastru. “Am creat posibilitatea prelungirii termenelor contractelor de finanțare încheiate între ANCPI și primării, în ultimul trimestru al anului 2019 și pe parcursul anului 2020, până la data de 30 noiembrie 2021. Măsura are ca scop accelerarea realizării cadastrului general, sprijinirea firmelor care realizează lucrări de specialitate, precum și a autorităților locale. Potrivit noilor reglementări, începând cu finanțarea 7, în cazul imobilelor cu proprietari neidentificaţi, prestatorul va primi 10% din preţul contractat pentru un imobil“, susține Laurențiu Alexandru Blaga, directorul ANCPI.

Alexandra VASILE

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.