Giurgiucanu a pierdut procesul de suspendare a executării dispoziției primarului Chițac de demolare a parcării de pe Plaja Modern

0
427

Tribunalul Constanța a respins acțiunea lui Georgică Giurgiucanu prin care acesta solicita suspendarea executării dispoziției primarului Chițac din iunie a.c., de demolare a parcării de pe Plaja Modern. Soluția nu este definitivă.

Din cauza Dispoziției nr. 2.769/10.06.2021 a primarului Vergil Chițac, Georgică Giurgiucanu a deschis două procese pe rolul Tribunalului Constanța, în încercarea de a demola parcarea sa de pe Plaja Modern.

În cazul solicitării de suspendare a executării somației Poliției Locale de a-și demola singur parcarea, Giurgiucanu a avut câștigă de cauză, în primă instanță (Primăria a atacat, deja, cu recurs această decizie de fond). Dar în cel al suspendării executării dispoziției edilului-șef, a pierdut: Tribunalul Constanța a decis, la sfârșitul săptămânii trecute, să îi respingă acțiunea. Acesta are dreptul de a depune recurs în termen de cinci zile de la comunicare.

Reamintim că Primăria Constanța s-a apucat, pe 28 iunie a.c., să demoleze o plaformă de beton (parcare), de pe Plaja Modern, turnată pe unul dintre terenurile din Dosarul Retrocedărilor, care trebuie să revină în patrimoniul Municipiului, conform deciziei definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Asta deși, în data de 11.06.2021, Giurgiucanu reușise să suspende, la Tribunalul Constanța, executarea somației Poliției Locale de desființare a platformei în 48 de ore, până la judecerea cererii de anulare a acesteia.

Parcarea a început să fie demolată pe cale administrativă, conform Legii 50/1991, fără emiterea unei autorizații de desființare, fără sesizarea instanțelor judecătorești și pe cheltuiala contravenientului, deoarece acesta nu ar avea autorizație de construire.

„Terenul nu are legătură cu platforma betonată, construcția de pe teren. Construcția are un proprietar, este intabulată, are autorizație de construire, are carte funciară separată, Primăria nu poate să o demoleze. Mai ales că pe teren și construcție este sechestru instituit și de ANAF și de DNA. Cum să demolezi ceva pe care este pus sechestru?“, ne declara avocatul lui Georgică Giurgiucanu, Adrian Gheorghiță.

Și totuși Tribunalul Constanța a decis că nu sunt îndeplinite, cumulative, condițiile legale impuse de lege pentru suspendarea executării dispoziției primarului Vergil Chițac.

Potrivit magistraților, împrejurările în care actul contestat a fost emis nu creează o îndoială serioasă în privința legalității acestuia, susținerile reclamantului neavând caracterul unor indicii de natură aparentă care să răstoarne prezumția de legalitatea a actului administrativ supus controlului judiciar. Astfel, acesta nu a concretizat îndoiala serioasă asupra legalitatii dispoziției supuse analizei, potrivit www.rolii.ro.

Terenul pe care a fost edificată parcarea de pe Plaja Modern a fost inventariat de Primăria Constanța conform Hotărârii Consiliului Local nr. 250/2019, în urma deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție din Dosarul Retrocedărilor. Iar conform autorizațiilor de construire din 2010 și 2013 de care s-a prevalat Giurgiucanu, acestea prevăd efectuarea de lucrări de nivelare teren și împrejmuire, Primăria neautorizând realizarea vreunei platforme betonate sau a altei construcții.

În plus, Tribunalul a reținut că în prezent Georgică Giurgiucanu figurează în evidențele funciare cu un drept de proprietate indiviz de 9,376% (ce ar corespunde unei suprafete de de 503,77mp din suprafata totală a terenului, de 5.373mp) și cu un drept de proprietate indiviz, nespecificat, din platforma betonată, care are o suprafață de 3.379mp. Astfel, reclamantul nu a evidențiat titlul de proprietate detinut ce a determinat intabularea platformei în cartea funciară, în conditiile în care autorizațiile de construire nu vizează realizarea acesteia. În plus, nici Procesul de recepția parțială  din 2012 nu atestă edificarea vreunei platforme betonate.

Mai mult, magistrații arată că Municipiul Constanța deține un drept de proprietate asupra a 4.583,17mp din acest teren, iar măsura de demolare a fost dispusă pentru o platformă de 3.379mp, deci nu se poate constata afectarea dreptului de proprietate al lui Giurgiucanu asupra terenului, în conditiile în care nu se poate certifica faptul că parte din platforma betonată ar fi amplasată pe terenul său.

Iar în privința pagubei iminente invocate de beneficiarul de top al retrocedărilor din mandatele de primar ale lui Radu Mazăre, Tribunalul consideră că acesta nu a administrat probe pentru a dovedi paguba. „Simplul fapt că punerea în executare a dispozitiei ar conduce la o diminuare a unui drept patrimonial al reclamantului, pentru care nu a fost dovedit izvorul legal/convențional, nu constituie un motiv de admitere a cererii de suspendare a executării actului administrativ, întrucât există posibilitatea recuperării ulterioare a eventualului prejudiciu, inclusiv prin reconstruirea plaformei betonate și reamplasarea construcției în suprafață de 1mp de către autoritatea publică locală, în condițiile anulării actului administrativ supus analizei, ca nelegal și netemeinic“, se mai arată în hotărârea Tribunalului Constanța, potrivit www.rolii.ro.

Georgică Giurgiucanu s-a plâns instanței și că actele administrative i-au fost comunicate la fostul său domiciliu din Constanța, prin afișare, în condițiile în care Primăria știa că el este condamnat penal în Dosarul Retrocedărilor și execută pedeapsa privativă de libertate în Penitenciarul Poarta Albă.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.