Giurgiucanu se gândește dacă să dea Primăria Constanța în judecată pentru abuz: demolarea parcării de pe Plaja Modern e ilegală?

0
554

Georgică Giurgiucanu, unul dintre beneficiarii de top ai retrocedărilor ilegale din Constanța, a deschis două procese în încercarea de a stopa demolarea parcării pe care o deține pe plaja Modern, de către Primăria Constanța. Potrivit avocatului său, este posibil să mai înregistreze un dosar pe rolul instanțelor, pentru abuz.

În data de 28 iunie a.c., Primăria Constanța s-a apucat să demoleze parcarea de pe plaja Modern a lui Georgică Giurgiucanu, deși acesta reușise să suspende, în data de 11.06.2021, la Tribunalul Constanța, executarea somației Poliției Locale de desființare a platformei betonate în 48 de ore de la comunicarea sa, până la judecerea cererii de anulare a acesteia. Pe 29 iunie a.c., administrația locală a formulat recurs împotriva hotărârii magistraților, iar câteva zile mai târziu a oprit și demolarea.

Lucrările de demolare au fost inițiate în urma Dispoziției primarului Vergil Chițac din data de 10 iunie a.c., pentru demolarea pe cale administrativă a platformei betonate, conform Legii 50/1991, fără emiterea unei autorizații de desființare, fără sesizarea instanțelor judecătorești și pe cheltuiala contravenientului. Așa că Giurgiucanu încearcă să suspende și executarea acestui act administrativ, la Tribunalul Constanța, primul termen în dosar fiind stabilit pentru 14 iulie a.c.

Reamintim că terenul pe care este amenajată parcarea a fost retrocedat ilegal de primarul Radu Mazăre, conform deciziei definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție, și a revenit în patrimoniul Municipiului.

„Am solicitat instanței suspendarea executării acestor acte administrative și anularea lor, deoarece sunt ilegale. Ca și demolarea făcută de Primărie, deja. Pe 11 iunie deja obținusem suspendarea executării somației Poliției Locale, dar în data de 28 iunie s-au apucat să demoleze.

Oricum, terenul nu are legătură cu platforma betonată, construcția de pe teren. Construcția are un proprietar, este intabulată, are autorizație de construire, are carte funciară separată, Primăria nu poate să o demoleze. Mai ales că pe teren și construcție este sechestru instituit și de ANAF și de DNA. Cum să demolezi ceva pe care este pus sechestru?

Vom vedea dacă vom deschide un alt dosar împotriva Primăriei Constanța, pentru demolarea ilegală făcută“, ne-a declarat Adrian Gheorghiță, avocatul lui Georgică Giurgiucanu.

Conform extrasului de Carte Funciară, terenul intravilan de 5.373 mp, de pe Plaja Modern, a fost intabulat de Geta Săvulescu și de Georgică Giurgiucanu în baza contractului de vânzare-cumpărare emis în iunie 2007, de notarul Gabriela Mone.

Apoi, în 2013, cei doi, alături de Mihai Camboianu, Cristian Borcea și S.C. Habitat și Ambient S.A. au intabulat platforma betonată amenajată pe 65% din teren, adică pe 3.379mp, în baza autorizației de construire emisă de Primăria Constanța în octombrie 2012.

Iar în 2019, Primăria a intabulat dreptul său de proprietate al terenului, în urma Hotărârii Înaltei Curți de Casație și Justiție din Dosarul Retrocedărilor.

Dar există mai multe sarcini asupra terenului și construcției de pe acesta, în primul rând sechestrul în vederea confiscării speciale instituit prin ordonanță de Direcția Națională Anticorupție, în 2008, menținut în 2019, de Curtea de Apel București.

În 2014, a fost înregistrată și o somație emisă de executorul judecătoresc Dumitru Gabriel Vasile pentru datoriile lui Georgică Giurgiucanu față de S.C. Port Prest Services S.R.L.

Iar din 2019 au început să curgă executările silite din partea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, care a intabulat dreptul de ipotecă legală asupra construcției și terenului, pe cotele deținute de Mihai Camboianu, Georgică Giurgiucanu și Cristian Borcea.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.