Giurgiucanu luptă din răsputeri ca Primăria Constanța să se oprească din demolarea parcării sale de pe Plaja Modern

0
4577

Zilele trecute, se demola de zor platforma betonată (parcarea) de pe Plaja Modern, amenajată pe un teren din Dosarul Retrocedărilor. Proprietarul său, Georgică Giurgiucanu, încearcă să oprească lucrările în instanță.

Primăria Constanța demolează o plaformă de beton (parcare), de pe Plaja Modern, turnată pe unul dintre terenurile din Dosarul Retrocedărilor, care trebuie să revină în patrimoniul Municipiului, conform deciziei definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Așa cum arătam în articolul anterior, terenul de pe Plaja Modern este și în proprietatea lui Georgică Giurgiucanu, care deține o cotă indiviză de 15% din suprafața de 5.373 mp pe care este amenajată parcarea, conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 1.741/05.06.2007. Acesta a fost somat în 21 aprilie a.c., de către Poliția Locală, să demoleze platforma betonată și împrejmuirea provizorie, și să aducă terenul la starea sa initial, deși Primăria a emis o autorizație de construire pentru acestea, în data de 9.10.2012. Pentru că Giurgiucanu nu s-a conformat în 48 de ore de la comunicarea adresei, prin afișare, primarul Vergil Chițac a semnat o dispoziție în data de 10 iunie a.c., pentru demolarea pe cale administrativă a construcțiilor, conform Legii 50/1991, fără emiterea unei autorizații de desființare, fără sesizarea instanțelor judecătorești și pe cheltuiala contravenientului.

Georgică Giurgiucanu nu vrea să renunțe, însă, la parcarea sa de pe Plaja Modern, deși a fost condamnat, în februarie 2019, la cinci ani și jumătate de închisoare, în Dosarul Retrocedărilor, iar acesta este unul din terenurile care, potrivit instanței, au fost retrocedate ilegal de către Primăria Constanța.

Astfel, acesta a deschis, deja, două procese la Tribunalului Constanța, primul pentru suspendarea executării somației Poliției Locale și al doilea pentru suspendarea executării Dispoziției primarului Chițac. Iar judecătorii au admis cererea acestuia și au suspendat executarea Somaţiei nr. 76.839/21.04.2021, de desfiinţare a platformei betonate şi împrejmuire, până la pronunţarea instanţei de fond cu privire la acţiunea în anulare a acesteia.

Aceștia au considerat că este necesară suspendarea executării actului administrativ deoarece cazul este bine justificat, dar și pentru prevenirea unei pagube iminente. „Situația invocată de către reclamant creează un indiciu de nelegalitate, un argument juridic aparent valabil în ceea ce privește nelegalitatea actului a cărui suspendare a executării se solicită. (…) Reclamantul a dovedit și existența unei pagube iminente, în sensul posibilității de a suferi un prejudiciu material viitor și previzibil, prin punerea în executare a Somației nr. 76.839/21.04.2021, desființarea construcțiilor reprezentând o măsură definitivă, cu efecte ireversibile care nu mai pot fi ulterior îndreptate în situația constatării nelegalității adresei de desființare a construcțiilor. În aprecierea Tribunalului, susținerile reclamantului privind prejudiciul ce urmează să se producă, așa cum a fost indicat, reprezintă un motiv suficient și concludent pentru a considera întrunită cerința analizată mai sus“, se menționează în hotărârea Tribunalului Constanța, potrivit www.rolii.ro, care însă nu este definitivă.

Iar Primăria Constanța a atacat, deja, cu recurs, marți, 29 iunie a.c., decizia pe fond a Tribunalului. Astfel, rămâne să vedem care va fi noua decizie a Tribunalului Constanța în acest dosar.

Dar, așa cum menționam mai sus, tot marți, 29 iunie a.c., Georgică Giurgiucanu a mai deschis un proces la Tribunal, pentru suspendarea executării Dispoziției primarului de demolare pe cale administrativă a parcării de pe Plaja Modern. Primul termen în acest dosar a fost stabilit pentru 14 iulie a.c.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.