GREVĂ JAPONEZĂ! Angajații spitalelor din Constanța îşi cer drepturile legale. Manea: “Oamenii sunt pe baricade. Sunt epuizaţi”

0
2537

Grevă japoneză în toate unităţile sanitare din Constanţa! Salariații din spitale, unitățile de asistență socială, serviciile de ambulanță, DSP-uri, medicina școlară, din întreaga țară se confruntă cu o încărcătură de lucru fără precedent, iar unitățile sanitare sunt suprasolicitate. Personalul medical a intrat miercuri, 7 octombrie a.c., în grevă japoneză fără a-şi întrerupe însă activitatea. Principalele revendicări sunt de natură salarială.

Extenuați de muncă, lucrând în medii stresante și înspăimântătoare, cu urme dureroase pe fețe, lăsate de măștile de protecție pe care trebuie să le poarte în permanență, echipați în combinezoane, viziere și măști, în care se sufocă, angajaţii din spitale sunt la datorie și nu poate ceda nicio clipă.

Acești soldați în alb își pun efectiv viața în pericol, precum și siguranța celor dragi, expunându-se la o posibilă infecție.

Carmen Şeitan, vicepreşedintele SANITAS Constanţa

Sindicaliştii din sănătate spun că așteptările legate de anumite recompensări materiale au venit în mod direct de la președintele României, Guvern și Parlament care, în an electoral, s-au înghesuit să laude personalul medico-sanitar și, pentru a atrage aprecierea publică, au anunțat și legiferat stimulente financiare (Legea 82/2020, Legea 56/2020) arătând că îi sprijină pe lucrătorii din sănătate și asistență socială în lupta cu COVID -19. În realitate aceste măsuri nu pot fi transpuse în practică deoarece angajatorii nu au primit finanțarea corespunzătoare pentru acordarea acestor drepturi.

Mai mult decât atât, personalul medico-sanitar din unitățile sanitare care își desfășoară activitatea în acest context epidemiologic nu își pot primi sporul de 55 – 85% conform Legii nr. 153/2017 și HG nr. 153/2018 pentru că Ministerul Sănătății nu a declarat prin ordin existența acestei „epidemii deosebit de grave”.

Dezamăgirea provocată de neacordarea acestor drepturi de natură salarială stabilite de legislația în vigoare a creat și creează numeroase disensiuni în interiorul sistemului sanitar și a celui de asistență socială, pune presiune pe conducătorii instituțiilor și îi determină pe salariați să ceară declanșarea acțiunilor sindicale.

În acest context, SANITAS Constanţa consideră că este oportun ca partenerii sociali să se așeze la masa dialogului și solicită Guvernului României demararea de negocieri reale, transparente și constructive pentru rezolvarea revendicărilor, pentru desfășurarea în bune condiții a activităților și menținerea climatului de pace socială.

Este necesar ca Guvernul să sprijine lucrătorii din domeniul sănătății care, în ciuda propriilor temeri bine întemeiate, sunt implicați direct în lupta cu SARS CoV 2 pentru a-i ajuta pe cei afectați și a contribui la stoparea răspândirii virusului.

Lista de revendicări cuprinde mai multe puncte:

1. Punerea în aplicare a legislaţiei cu caracter salarial, în vigoare la această dată.

a. Acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unităţile sanitare, serviciile de ambulanţă, DSP-uri, medicina şcolară, unităţile de asistenţă medico-socială, care în perioada stării de urgenţă a intrat în contact cu pacienţi suspecţi de infecţia cu virusul SARS-COV-2.

b. Acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unităţile de asistenţă socială care în perioada stării de urgenţă a intrat în contact cu pacienţi suspecţi de infecţia cu virusul SARS-COV-2.

c. Acordarea sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială conform Legii nr. 56/2020 şi a Ordinului comun 1070/ 94/ 2087/2020.

d. Acordarea voucherelor de vacanţă pentru tot personalul din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială, din unităţile de asistenţă medico-socială şi din medicina şcolară.

e. Acordarea sporului de 55 – 85% pentru personalul din unităţile sanitare şi DSP-uri conform Legii nr. 153/2017 şi HG nr. 153/2018.

2. Deblocarea posturilor în unităţile sanitare, cele de asistenţă medico-socială şi cele de asistenţă socială.

3. Asigurarea echipamentelor/materialelor de protecţie în cantitatea/calitatea necesare pentru o optimă protecţie a personalului expus infectării cu noul virus.

4. Acordarea, începând cu 1 ianuarie 2020, a salariilor prevăzute de Legea nr.153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială şi medico-socială.

5. Calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială şi medico-socială.

6. Relansarea dialogului social real la toate nivelurile.

Am declanşat programul de acţiune revendicativă începând de astăzi, 7 octombrie a.c. Am început la nivel naţional cu greva japoneză. Solicităm Guvernului României să finaţeze şi să acorde drepturile legale prevăzute de legislaţia în vigoare. Discutăm despre stimulentul de risc, sporurile neacordate din lipsă de finanţare, voucherele de vacanţă, care nu au fost acordate în anumite unităţi din cauza finanţări, deblocarea posturilor finanţate şi pierdute pe căi naturale în ultimele 6 luni – oamenii fie au ieşit la pensie, fie au plecat către alte zări sau au murit. Mai discutăm de rezolvarea anumitor inechităţi la legea salarizării. Avem colegi care au sporul raportat la salariul din 2022 şi alţii care au sporul raportat la salariul din 2018, erori şi enechităţi din Legea salarizării. Discutăm şi despre relansarea dialogului social real la toate nivelurile”, a declarat, pentru Focus Press, Nicolae Manea, liderul SANITAS din Constanţa.

Sindicaliştii atrag atenţia şi asupra epuizării fizice şi psihice a salariaţilor din sistemele care asigură prevenția, tratamentul și îngrijirea populației, cu preponderență în această perioadă în care noul coronavirus face ravagii, dar şi asupra faptului că aceştia sunt cei mai expuși contaminării cu coronavirusul SARS-Cov-2.

“Sperăm ca la masa dialogului să găsim căi de rezolvare pentru dreptul prevăzut de lege, să nu trecem la etapele următoare

Consiliul Naţional a aprobat solicitarea în regim de urgenţă a unei întâlniri cu premierul României şi cu Guvernul. Am înţeles că săptămâna viitoare se va întâmpla acest lucru, pentru că au fost suspiciuni de infectare cu SARS-CoV-2 în cazul domnului Ludovic Orban. După această întâlnire se va decide care sunt următorii paşi. Noi sperăm ca la masa dialogului să găsim căi de rezolvare pentru dreptul prevăzut de lege, să nu trecem la etapele următoare“, a declarat Nicolae Manea. În cazul în care nu se va obţine ceea ce s-a solicitat, SANITAS va recurge la pichetări, marşuri, intrarea în grevă de avertisment, cu întreruperea activităţii şi grevă generală. “Este prematur să discutăm acum. Nu ne dorim acest lucru sub nicio formă. Oamenii sunt pe baricade. Sunt extrem de obosiţi. Sunt epuizaţi. Noi ne dorim ca aceste acţiuni revendicative să fie rezolvate pe calea dialogului“, potrivit liderului SANITAS Constanţa.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.