Hoții de motorină de pe navele care tranzitau Dunărea, sprijiniți de marinari și de polițiștii de frontieră

1
6743

Despre activitatea infracțională a celor peste 50 de persoane implicate în mega-dosarul penal ajuns zilele trecute la instanţă, se pot scrie multe. Infracțiunile sunt diverse: furt calificat, delapidare, constituire de grup infracțional organizat, aderare la un asemenea grup, contrabandă și alte asemenea fapte. Anchetatorilor le-a luat circa doi ani pentru a întocmi rechizitoriul la care facem referire. În fapt, dosarul “s-a mişcat” după ce a ajuns la Parchetul Curţii de Apel Constanţa.

Revenind, şi despre persoanele implicate se pot scrie multe: unii sunt vechi în astfel de activități. Unii dintre ei au fost vizați și chiar ”vizitați” la domiciliu, în cadrul unor percheziții, cu mult înaintea faptelor descrise în acest rechizitoriu. Alții sunt marinarii navelor care erau golite de combustibil, unii dintre ei având chiar funcții de conducere. Acestora li se alătură şi câştiva poliţiştide frontieră, cei care erau și clienți, și protectorii grupului.

Operau cu bărci din tablă, confecționate artizanal

Potrivit datelor din dosarul ajuns la instanţă, şi care a fost instrumentat de procurorul Teodor Niţă de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa, cele mai multe nave vizate erau cele care ancorau pentru înnoptare la kilometrul 335, în zona localității Oltina. Însă au existat și situații când membrii grupării s-au deplasat și la alte nave cu care nu au ținut legătura, de unde au preluat țigări provenite din contrabandă și produse petroliere.

Aceștia acționau în echipe formate din minim două persoane, cu diverse ambarcațiuni confecționate artizanal din tablă, de dimensiuni impresionante în care încărcau în jur de 20 butoaie din tablă sau plastic cu capacități cuprinse între 220 și 250 litri după ce navele acostau pentru înnoptare, de regulă după ora 2100.

Excepția de la regula mai sus indicată o reprezintă situațiile în care inculpații primeau „ponturi” despre nave care se afla în marș sau când marinarii nu puteau opri, moment în care se deplasau la acestea, se legau de ele încărcând butoaiele din mers și preluând țigările provenite din contrabandă. În aceste condiții, indivizii acționau indiferent de zi sau oră, dar numai după ce filau extrem de bine zona, astfel încât să își asigure maximum de conspirativitate pentru activitatea lor infracțională. Membrii grupării își luau o serie de măsuri de precauție pentru a nu fi descoperiți.

Personalul navigant a sprijinit activitatea infracțională a grupului

Mai multe stenograme aflate în cuprinsul dosarului arată că unul dintre coordonatorii acțiunilor lăsa impresia că, prin prisma activității îndelungate în activitatea infracțională descrisă, ar avea legături cu polițiștii din zonă și că beneficia de protecția acestora, astfel încât oferea asigurări celorlalți privind siguranța operațiunilor.

Tot procurorii arată că activitatea nu ar fi putut fi desfășurată  fără sprijinul direct al personalului navigant care sprijinea grupul infracțional.

Aceștia aveau rolul de a sustrage produsele petroliere din gestiunea navelor și de a o vinde acestora, fiind vorba despre clienți prestabiliți, cu o valoare mult sub prețul pieței, respectiv 500 lei pentru un butoi cu capacitatea de 250 litri, în condițiile în ar fi valorat minim 1.250 lei la stațiile PECO.

Aceasta era vândută, ulterior, de către membri grupului, cu un preț mai mare, cu scopul de a face profit, respectiv un butoi cu capacitatea de 200 litri la prețul de 650 lei.

Mai mult decât atât, din rechizitoriu reiese și faptul că avea relații inclusiv cu comandanții de nave care, în timpul liber, când nu erau în ture, le dădeau indicații hoților cu privire la modul în care ar trebui să opereze.

C.M. era cunoscut ca cel care coordona activitatea infracțională, motiv pentru care era contactat uneori de comandanți de nave care se aflau în timpul liber, pentru a-i stabili/fixa acestuia întâlniri pe cursul apei cu tura de serviciu de pe navă, care avea de asemenea de vânzare motorină provenită din săvârșirea unei fapte penale”, se arată în rechizitoriu.

Printre clienții fideli erau și polițiști

În urma anchetei a rezultat că unii polițiști de frontieră cumpărau motorină de la unii dintre membrii grupului, cunoscând faptul că aceasta provine din săvârșirea unor infracțiuni.

La data de 30.05.2018 s-a cerut din nou sprijinul SPF Băneasa, pentru a ajuta echipa de supraveghere în zona localității Oltina, luându-se legătura cu doi lucrători, respectiv cu agentul şef adjunct C.N. și cu șeful SPF Băneasa–cms. C.C. – care a pus la dispoziție autoutilitară dotată cu cameră cu vedere pe timp de noapte.

Ulterior, au fost interceptate convorbiri telefonice din care  rezulta că numita M.D., concubina lui cms. C.C. încerca să-l convingă pe C.L. de prezența echipei operative în zonă, evident  pentru a-l proteja  astfel –din nou – să nu fie depistat in flagrant”, arată oamenii legiicare au instrumentat cazul.

”Având în vedere aceste aspecte, lucrătorii delegați care efectuau supravegherea i-au cerut agentul şef adjunct C. N., care îi însoțea și sprijinea, să prezinte o <<legendă>> șeful sau –cms. C.C.,  adică să îi spună  că ei ar fi părăsit zona Oltina, mergând în zona Rasova – legenda ce avea drept scop să îi liniștească pe cei care se agitaseră în urma a ceea ce pare să fi fost  <<o scurgere de informatie>>”, au mai stabilit anchetatorii.

Astfel, la aproximativ 10 minute, după ce agentul şef adjunct C. N. i-a comunicat șefului său aceasta schimbarea a locului de acțiune, persoanele supravegheate au ieșit pe apă cu ambarcațiunile deținute, mergând la navele staționate, de unde au luat cantități mari de motorină și benzină, situație ce denotă în mod logic existenta unei legături de comunicare  on line  – intre persoanele implicate, fiind exclusă ipoteza unei coincidențe.

Despre implicarea și sprijinirea cu bună știință a polițiștilor în ”afacerile” infractorilor, vom reveni într-un material următor.

Daniel ALBU

1 COMENTARIU

  1. Pe cand continuarea? Foarte interesant,astept continuarea dezvaluirilor dar apare si o intrebare,de ce se merge cu jumatati de masura si nu apare si ,,informatorul” in dosar?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.