Interceptări şi filaje. Mega-dosar de contrabandă cu motorină sustrasă de pe navele care tranzitau Dunărea: zeci de persoane au fost trimise în judecată

0
5412

Zeci de persoane au fost trimise în judecată, într-un mega-dosar de trafic motorină și țigări provenite din contrabandă. În baza unor informaţii referitoare la persoane care achiziţionează sau fură motorină de la nave, unele dintre ele aflate sub „protecţia” anumitor poliţişti – din câte se suspectează -, procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa au stabilit că este vorba despre trei grupări care acţionează independent una de cealaltă, dar coordonate „la nivel central” de suspecţi domiciliați pe raza localității Oltina.

Indivizii trimişi în judecată dezvoltaseră o adevărată colaborare cu personalul navigant de pe nave care tranzitează Dunărea. Astfel, respectivii ţineau legătura cu oameni de pe nave, pentru a fi anunţaţi când şi unde se pot deplasa să ia motorină de la bordul ambarcaţiunilor. Motorina era apoi revândută. Mai multe societăţi au fost prejudiciate, acestea depunând la dosarul instrumentat de procurorul Teodor Niţă din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa înscrisuri care dovedesc acest lucru. În plus, la dosar au fost ataşate şi planşe foto (ca urmare a filajelor) care redau activitatea infracţională a contrabandiştilor, cât şi stenograme ale unor convorbiri între membrii reţelei.

Cele trei grupări de contrabandişti

Întreaga anchetă a debutat în februarie 2018. Dosarul a fost, după un timp, preluat de procurorul Niţă, care a stabilit că indivizii care cumpărau cantităţi însemnate de motorină de la navele care tranzitează fluviul Dunărea sunt: prima grupare – Ţ. Adrian, N. Nelu, N. Viorel, N. Claudiu-Daniel, – Z. Constantin – acesta deţinând o spălătorie situată la intrarea în Cobadin pe partea stângă pe sensul de mers dinspre Constanţa. În schimb, Ţ. Adrian, N. Nelu, N. Viorel şi N. Claudiu-Daniel deţin împreună o baracă din lemn, izolată, situată la km 326 pe malul Dunării în apropierea localităţii Dunăreni, unde depozitau butoaiele cu motorină achiziţionată de la navele ce tranzitează zona localităţii Dunăreni, motorină pe care ulterior Z. Constantin  o valorifica şoferilor de TIR care îi frecventau spălătoria auto. A doua grupare este formată din: -Ţ. Florin, R. Florin, Ţ. Cătălin-Daniel. Aceştia luau motorină de la navele care tranzitează fluviul Dunărea, zona localităţii Dunăreni, judeţ Constanţa, o încarcă în butoaie metalice pe care le transportau cu bărcile la mal, ieşind în dreptul km fluvial 330. Totodată, s-a mai  stabilit si  faptul că ambele grupuri se mai ocupă şi cu braconajul piscicol, aceştia deţinând plase monofilament. Al treilea subgrup este format din: – C. Marian, C. Gheorghe, C. Tiberiu-Cosmin, T. Ionuț, toţi fiind  din comuna Oltina, judeţ Constanţa. Aceştia se ocupau de comercializarea de ţigarete, provenite din contrabandă şi cumpărarea de motorină de la navele care tranzitează zona localităţii Oltina. Printre ţigările pe care aceştia le comercializau sunt şi ţigări marca HATAMEN – care provin din China.

Ancheta care a condus la datele de mai sus, precum şi multe altele, parte dintr-un dosar complex ajuns la instanţă, a durat mai multe luni, fiind identificați toți membrii grupării – în număr de 38 – și au fost probate un număr de 63 fapte comise. S-a stabilit că nucleul grupării infracționale era format din suspecți domiciliați pe raza localității Oltina, din județul Constanța, însă există și alți membri, care îndeplinesc diferite roluri în cadrul grupării și care domciliază pe raza localităților Băneasa, Răzoare, Eforie Nord, Topraisar și Dobromiru, din județul Constanța.

Mol România şi Rompetrol, printre păgubiţi

Printre firmele prejudiciate se numără şi Mol România Petroleum Products SRL, dar şi Rompetrol Rafinare. Astfel, potrivit adresei nr. B1199 din 28.06.2018 emisă de MOL ROMÂNIA PETROLEUM PRODUCTS SRL reiese că la recepţia mărfii transportate de nava Rotank 3 din data de 05.06.2018 la Giurgiu s-a constatat o diferenţă de 8352 litri carburant benzină. Combustibilul diferenţă a ajuns la contrabandişti, cu girul personalului navigant. Societatea s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 42.616,36 lei.

De asemenea, potrivit adresei nr.5864 din 02.07.2018 emisă de ROMPETROL RAFINARE S.A. reiese că în procesul de descărcare a încărcăturii de pe nava ROTANK 3  din data de 16.06.2018  la Ruse –Bulgaria s-a constatat o diferenţă de  9168 litri  motorină.

La fel, potrivit adresei nr.5864 din 02.07.2018 emisă de ROMPETROL RAFINARE S.A reiese că în procesul de descărcare a încărcăturii de pe nava MAGIC în data de 18.06.2018  la Ruse –Bulgaria s-a constatat o diferenţă de  3642 kg/4335 litri carburant.

De precizat că, în urma corespondenței purtate de procurorul care a instrumentat cazul cu Agenția Națională de Administrare Fiscală, s-a stabilit că prejudiciul adus bugetului general consolidat al statului prin nedeclararea și neachitarea taxelor ce s-ar fi datorat pentru introducerea țigărilor în țară este de 356.852 lei, iar prejudiciul adus bugetului general consolidat al statului, reprezentând contravaloarea accizelor și TVA aferent pentru motorină și biodisel este de 421.049,01 lei, pentru care aceasta se constituie parte civilă în procesul penal.

De precizat că rechizitoriul conţine şi stenogramele unor convorbiri între membrii grupărilor infracţionale şi personalul navigant, precum şi cu potenţialii clienţi ai motorinei sustrase de la nave.

Vom reveni.

Alexandra CUCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.