Iată cum ar trebui să fie amenajate plajele din Mamaia… la un moment dat

0
477

Juriul a stabilit soluția câștigătoare în cadrul concursului internațional „Litoral. Mamaia, Constanța“, inițiat de Administrația Națională „Apele Române“, în calitate de autoritate contractantă, în asociere cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, în calitate de organizator.

Soluția premiată ar reprezenta un proiect integrativ și sustenabil care aliniază elementele gândirii urbanistice și peisajere contemporane, punând, în același timp, în valoare noua spațialitate a zonei litorale. Astfel, aceasta ar viza planificarea și amenajarea zonei de plajă în acord cu natura și peisajul specific litoralului Mării Negre.

„Organizarea acestui tip de procedură este o premieră pentru Apele Române, iar rezultatul este desemnarea celui mai inspirat și creativ proiect de amenajare a noii plaje din stațiunea Mamaia. Vorbim despre stațiunea Mamaia în special, dar și de zona metropolitană din Constanța, în general.

Practic, participanții la concurs au avut de răspuns, prin propunerea lor de proiect, unei provocări inedite: să alinieze elementele gândirii urbanistice și peisajere contemporane, demonstrând că un proiect de amenajare nouă poate readuce echilibrul în această zonă“, a declarat ing. Laszlo Barabas, directorul general adjunct al Administrației Naționale Apele Române (ANAR).

În urma deliberărilor, Premiul I a fost acordat Proiectului nr. 100 – MD1958 IStudio 82 SRL – Autor principal: Studio 82 SRL și Vlad Sebastian Rusu Birou Individual de Arhitectură, co-autori: arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. Octav Silviu Olănescu, arh. Andra Vlădoiu, arh. Andrada Pinte și arh. Petrică Maier-Drăgan, Colaboratori specialități: peisagist Alexandru Mexi.

„În ochii juriului, această propunere s-a remarcat datorită clarității viziunii de ansamblu, a forței masterplanului, a preciziei și clarității în înțelegerea dinamicii locului, și a coerenței generale cu obiectivele concursului. Având ca punct de plecare o reconectare cu mediul natural, conceptul este susținut de o analiză clară și aprofundată a evoluției locului – un proces neîncetat de antropizare – și a fazelor sale determinante. Juriul a apreciat în mod deosebit atenția acordată în acest proiect temporalității, așa cum reiese din diagramele clare și din afirmațiile scrise. Juriul a apreciat, de asemenea, atenția acordată unor aspecte, precum capacitatea de înrădăcinare, stabilizarea solului și cerințele reduse de întreținere. Acesta a fost unul dintre puținele proiecte care a cartografiat și a ținut cont de vegetația înaltă prezentă pe sit: se așteaptă ca aceste exemplare să joace un rol important în dezvoltarea viitoare a proiectului“, a motivat juriul alegerea sa.

Potrivit proiectului, se va amenaja un parc la marginea plajei, apoi o zonă cu dotări specifice plajei și cea de prosoape/șezlonguri. Ultimii 5 m de plajă (de lângă apă) reprezintă zona de intervenţie.

Astfel, vor fi plantaţi arbori, apoi vegetaţie, ce vor forma un parc marin pe suprafeţe de 30 – 100 ml, cu locuri de joacă, terenuri de sport, zone de petrecere a timpului liber. Urmează zona pentru beach-baruri și alte dotari, cu suprafeţe între 30 și 80 ml. Și zona pentru șezlonguri și prosoape, pe 70 – 120 ml.

Proiectul câștigător ar integra, în strategia sa de dezvoltare spațială, trei elemente definitorii: turistic, urban și natural. O simbioza intre: componentele spațiului construit, activitățile sale specifice și dotările necesare deschise accesibilității tuturor categoriilor de utilizatori și, totodată, tine cont de principiile biodiversității și sustenabilității.

„Accesibilitatea va fi prima și principala însușire a noului spațiu. Vorbim despre realizarea unei infrastructuri care să asigure accesul nemijlocit al tuturor oamenilor, inclusiv al celor cu dizabilități. De asemenea, vor fi amenajate locuri de joacă pentru copii, puncte de prim-ajutor și spații de acces facil al echipelor de intervenție (salvamar, ambulanță). Mai mult, noul spațiu va fi adaptat inclusiv pentru utilitățile publice (apă, canalizare și energie electrică), dar și pentru sistemele de colectare selectivă și reciclare a deșeurilor. Nici componenta de biodiversitate nu va lipsi, fiind create spații verzi, care vor funcționa ca niște perdele vegetative armonizate zonei de plajă”, a mai adăugat ing. Laszlo Barabas.

Câștigatorul va semna contractul pentru prestarea serviciilor de proiectare pentru fazele Plan Urbanistic Zonal, Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic – Detalii de Execuție. Valoarea estimată a contractului este de 7.650.780 de lei (1.545.612 euro), fără TVA.

Astfel, prima etapă prevăzută în contractul de servicii de proiectare constă în predarea conceptului general de amenajare și detaliere a soluției prezentate în cadrul concursului. A doua etapă va fi elaborarea Planului Urbanistic Zonal, care va fi supus avizării Consiliului Local al Municipiului Constanța. Ulterior, vor fi întocmite: studiul de fezabilitate, documentația pentru autorizarea executării lucrărilor și proiectul tehnic. Deci toată documentația va fi finalizată după cel puțin doi ani și abia apoi operatorii de plaje vor trebui să respecte această solutie.

În cadrul concursului (derulat în perioada 23 iunie 2023 – 18 septembrie 2023), au fost depuse 19 proiecte (din România, Elveția, Spania și Norvegia).

Obiectivul principal a fost selectarea celei mai bune soluții în vederea amenajării complexe a plajelor din stațiunea Mamaia, pentru atribuirea contractului de proiectare. Concursul a încurajat creativitatea, susținând, în același timp, cercetarea urbanistică, peisajeră și arhitecturală în sensul unui concept integrat de reamenajare a zonei de plajă actuale.  

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.