În atenția agenților economici: trebuie să acorde suport persoanelor cu deficiențe de auz care doresc să se angajeze! Amenzi de până 20.000 de lei dacă nu respectă noua lege

0
246
Eugen Bola, şeful ITM Constanţa

Persoanele surde sau hipoacuzice care doresc să se angajeze și își doresc lămuriri în ceea ce privește contractul de muncă, dar nu primesc, pot reclama acest lucru la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Acest lucru este posibil din anul 2020, an în care legea 27/2020 a apărut în Monitorul Oficial.

Persoanele surde sau hipoacuzice au dreptul, la cerere, să fie asistate de un interpret autorizat în LSR pentru susținerea examenului în vederea obținerii carnetului de șofer, precum și în situații care implică instanțe de anchetă și de judecată, ori dacă doresc să se angajeze. Cum cel mai probabil, mulți oameni nu au auzit de această lege și practic nu își știu drepturile, directorul ITM Constanța, Eugen Bola, a ținut să semnaleze câteva aspecte din lege.

Este o situație mai deosebită aici pentru că se recunoaște limba semnelor române ca limbă maternă speciică persoanelor surde și hipoacuzice. Legea prevede că aceste persoane au dreptul să folosească limba semnelor în raporturile cu autoritățile și instituțiile centrale și locale. Aici este o mică problemă. La instituțiile publice există persoane care în anumite situații de genul vor suna la Asociația Națională a Surzilor, filiala Constanța și va cere să vină cineva de acolo. La persoanele juridice private avem o problemă. Poate o persoană vrea să se angajeze, sigur știe să citească, dar poate ar vrea niște lămuriri. În această situație ar fi bine, deși legea nu prevede această obligație, să fie cineva care să îi ajute. S-a dat un termen de doi ani de la publicarea legii, timp în care instituțiile publice și private trebuie să încheie abonamente cu Asociația Națională a Surzilor”, a declarat directorul ITM Constanța.

Eugen Bola îi atenționeze pe agenții economici privați să nu neglijeze această lege și să încheie un contract de timp abonament cu Asociația Națională a Surzilor, în caz contrar, dacă se va primi o sesizare amenzile pot ajunge până la 20.000 de lei.

Încă nu am făcut verificări pe această linie, legea este ușor deficitară. Nu prevede doar această obligație de doi ani. Noi nu am avut nici un fel de sesizare până acum pe această temă. Noi vom merge doar la sesizare pentru că nerespectarea legii constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională între 10.000 și 20.000 de lei. Îi sfătuiesc pe agenții economici să ia măsuri, să fie pregătiți și să încheie acel abonament”, a mai adăugat Eugen Bola.

Pentru ca mai multe persoane cu deficiențe de auz să știe cum să interpreteze un contract de muncă, ITM Constanța în parteneriat cu reprezenții Asociației Naționale a Surzilor, filiala Constanța, și-au propus să desfășoare o campanie de informare.

Noi vrem să facem un filmuleț în care să luăm un contrac de muncă standard și în timp ce este citit o persoană să traducă folosind acel limbaj al semnelor. Să se pună accentul pe perioada de lucru, pe timpul de odihnă, orele suplimentare și alte aspecte. M-am gândit să facem această campanie de informare”, a mai adăugat Eugen Bola.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.