Noul sistem informatic de centralizare a candidaților de la locale funcționează defectuos. AEP a prelungit perioada de înregistrare cu o săptămână

0
275
Imagine cu rol ilustrativ

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a hotărât ca, anul acesta, toți candidații înscriși pentru alegerile locale să fie centralizați și înregistrați într-un sistem informatic, de către toate birourile electorale de circumscripție. Potrivit unei circulare lansată pe 14 august, această centralizare trebuie făcută până pe data de 18 august, adică marțea trecută. Numai că aplicația respectivă nu a funcționat până în ultima zi, așa cum ar fi trebuit.

Iată ce conține circulara cu privire la aceste aspecte:

”Transmiterea datelor de autentificare în Sistemul informatic de centralizare a candidaturilor la alegerile locale din anul 2020 se va realiza de către Autoritatea Electorală Permanentă prin mesaje SMS transmise către telefoanele puse la dispoziție președinților birourilor electorale de circumscripție comunală, orășenească, municipală sau de sector al municipiului București, de către Serviciul de Telecomunicații Speciale, precum si către telefoanele statisticienilor din cadrul aparatului tehnic auxiliar al birourilor electorale de circumscripție județeană si al biroului electoral de circumscripție a municipiului București, a căror listă va fi comunicată Autorității Electorale Permanente de către Institutul Național de Statistică.

După primirea datelor de autentificare, președinții birourilor electorale de circumscripție comună, orășenească, municipală sau de sector al municipiului București vor asigura comunicarea acestora, pe bază de proces-verbal, persoanei desemnate din cadrul aparatului tehnic auxiliar să introducă datele privind candidații la funcțiile de primar si consilier local în Sistemul informatic de centralizare a candidaturilor la alegerile locale din anul 2020.

Introducerea datelor privind candidații în Sistemul informatic de centralizare a candidaturilor la alegerile locale din anul 2020 se va realiza la nivelul fiecărei circumscripții electorale după cum urmează:

1. Până la data de 19 august 2020, la nivelul fiecărei circumscripții electorale se introduc datele de mai jos privind candidaturile admise de biroul electoral de circumscripție: nume și prenume; cod numeric personal; funcția pentru care candidează; numărul poziției în lista de candidați, dacă este cazul; formațiunea politică din partea căreia candidează, în cazul alianțelor politice sau electorale, partidul politic, membru al alianței, din care face parte) iar în cazul candidaților independenți mențiunea CANDIDAT INDEPENDENT; mențiunea UE pentru candidații cetățeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, altul decât România.

2. Cel mai târziu la data de 26 august 2020, ora 12.00 a.m., la nivelul fiecărei circumscripții electorale se introduc dacă este cazul, datele prevăzute la pct. 1 în cazul candidaturilor admise de instanțele civile si se validează în sistemul informatic candidaturile rămase definitive”.

Unii candidați la alegerile locale ne-au semnalat că, așa cum am precizat inițial, aplicația nu a fost gata nici în ultima zi și că abia la orele serii, în jurul orei 19:00, birourile electorale au primit aplicația și parolele aferente, dar tot nu a funcționat normal. În jurul orei 22:00, aceasta încă nu funcționa, așa că s-a luat decizia de către Autoritatea Electorală Permanentă ca data limită de înregistrare a candidaților în acest sistem electronic să fie 26 august.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.