A trecut și luna martie, urmează încă două luni de primăvară, după care vine mult-așteptatul sezon al vacanțelor și al concediilor, când românii vor pleca care încotro, mai ales că, după doi ani, am scăpat de restricții și putem călători în voie.
Începem să ne gândim tot mai mult la concediu, iar mulți dintre noi deja l-am planificat. Ar mai fi, totuși, un aspect despre care trebuie să ținem cont: banii. Așa cum se știe, persoanele care muncesc legal au dreptul la cel puțin 21 de zile de concediu pe an, pe care și-l pot lua fracționat sau integral, plătit 100% de angajator.
Despre aceste situații am discutat cu avocatul Cătălin Niță, specialist în Dreptul Muncii.
Reporter: Cum se procedează, din punctul de vedere al Codului Muncii, în privința banilor pe care fiecare salariat trebuie să-i primească pentru concediu?
Av. Cătălin Niță: Codul Muncii spune că angajatorul are obligația să plătească indemnizația pe concediu cu 5 zile înainte de începerea concediului efectiv. Practic, angajatorul are obligația să-i plătească salariatului dreptul bănesc aferent concediului de odihnă. Cu alte cuvinte, există obligația plății concediului cu 5 zile înainte de plecare, dar această modalitate de plată a indemnizației de concediu poate fi reglementată și la nivel intern, prin contractul colectiv de muncă, după caz chiar și prin regulament intern, atunci când nu există un contract colectiv. Dar, ca regulă, trebuie să se înțeleagă faptul că indemnizația de concediu trebuie plătită înainte de plecarea în concediu.
Despre compensarea în bani a concediului neefectuat
Așa cum se știe, este destul de întâlnită situația în care angajatul nu apucă să-și ia concediul prevăzut în contractul individual de muncă, dintr-un motiv sau altul, iar acesta este amânat pentru anul următor sau, dacă nu, se poate cere compensarea acestuia în bani. În ce condiții, aflăm tot de la specialiști.
Reporter: Ce facem dacă nu apucăm să ne luăm concediul, dar ne schimbăm și locul de muncă? Mai putem fi compensați în bani? Este prescriptibil acest drept?
Av. Cătălin Niță: Aici trebuie să plecăm de la o altă premisă, nu neapărat de la prescripție. Codul Muncii instituie posibilitatea, de fapt este singura situație în care există asemenea posibilitate, ca un concediu de odihnă neefectuat să fie compensat în bani la data încetării contractului individual de muncă. Ceea ce înseamnă că salariatul care încetează contractul individual de muncă, indiferent de motivul încetării, dar nu are concediul efectuat pentru anul în curs sau înregistrează o restanță din anii anteriori, are dreptul să primească echivalentul în bani pentru zilele de concediu neefectuate.
În egală măsură, angajatorul care nu vrea să ajungă în situația să plătească acele zile de concediu neefectuate până la momentul încetării contractului individual de muncă, în funcție de natura încetării, iar aici discutăm în cazul unei concedieri colective sau individuale în care salariatul primește un preaviz, salariatul poate să efectueze concediul de odihnă în perioada de preaviz. Dar dacă nu a apucat să le efectueze până la momentul încetării contractului, indiferent de motive, salariatul are dreptul să primească contravaloarea în bani a zilelor de concediu, iar angajatorul are obligația să plătească acești bani, caz în care această obligație se prescrie în trei ani de la data scadenței dreptului.
Despre probleme legate de relațiile dintre angajator și angajați, despre legislația muncii și despre problemele de la locul de muncă ne puteți scrie pe adresa de e-mail redacție@focuspress.ro, iar noi vom întreba specialiștii pentru dumneavoastră, în cadrul interviurilor marca Focus Press.
Daniel ALBU