Încă un pas pentru recondiționarea Vilei Știrbey din Mamaia și transformarea ei în unitate de cazare de lux

0
1228
foto: LARA Studio Design

Vila ridicată în 1930 de prințul Barbu Știrbey este la un pas să intre în reabilitare. Municipalitatea a emis recent certificatul de urbanism pentru firma Metfor Travel SRL. Conform documentului menționat, se are în vedere realizarea de „recompartimentări, consolidări, amenajări interioare și exterioare, modificare acoperiș pentru realizare mansardă. Împrejmuire teren, amplasare firme și organizare de șantier”. Toate acestea sunt necesare pentru transformarea Vilei Știrbey într-o locație de lux.

Imobilul se situează în zona de protecţie a unui monument istoric, respectiv la cca 50 m distanţă spre sud faţă de monumentul istoric de valoare naţională Fosta Vila Regală, azi Club „Castel”. Precizăm că PUD-ul iniţiat de Metfor Travel SRL în vederea reabilitării Vilei Ştirbey din stațiunea Mamaia a fost aprobat în ședința de Consiliu Local Municipal în luna iunie a acestui an.

Se are în vedere reabilitarea clădiri existentă pentru amenajarea unei vile turistice cu spații corespunzând unei categorii superioare (4 sau 5 stele), cu camere de cazare și spații de alimentație publică. Ca și capacitate vor rezulta 6 camere de cazare, fiecare cu baie proprie, loficiu, o sală de mese pentru turiștii vilei și bucătarie cu anexe. Totodată, este necesară extinderea spațiilor utile din clădirea existentă prin transformarea în mansarde a zonelor de pod de peste parter. Acoperișul se va ridica în consecință, cu refacerea formei și pantelor. Se vor păstra volumetria și arhitectura fațadelor clădirii, cu toate detaliile și ornamentele lor și se vor reface detaliile dispărute în timp, după documentele și modelele existente. Minaretul de colț își va păstra forma, dimensiunile, detaliile, materialele și se va reveni la materialele originare, acolo unde au fost înlocuite. Se va păstra feroneria ferestrei de la parter. Se va completa cu balustradă (mâna curentă) parapetul la balconul turnului. Tâmplăria exterioară se va reface din lemn stratificat, cu păstrarea modelului, dimensiunilor și detaliilor, cu geam termorezistent.

Vila Știrbey a fost ridicată după planurile lui Mario Stoppa, arhitectul care a proiectat și reședința de vară a familiei regale din Mamaia, un complex care începea să fie contruit în 1924 și finalizat doi ani și jumătate mai târziu.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.