Încep controalele pe platformele educaționale, pentru verificarea prezenței profesorilor la orele on-line

0
2148
Elevii urmează cursurile online. FOTO Cătălin SCHIPOR

Inspectorul școlar general constănțean, prof. Sorin Mihai, a avertizat, luni, directorii unităților de învățământ că vor începe controalele pe platformele educaționale, pentru a se verifica prezența cadrelor didactice la orele on-line. Și președintele Consiliului Județean al Elevilor Constanța le-a transmis acestora că reprezentanții elevilor monitorizează, în continuare, activitatea on-line a profesorilor și vor sesiza mereu conducerea școlilor și Inspectoratul Școlar Județean Constanța, atunci când orele nu se susțin sau apar derapaje.

După prezentarea Raportului privind starea învățământului constănțean pentru anul școlar 2019 – 2020 și a Planului managerial pentru anul 2020 – 2021, inspectorul școlar general constănțean prof. Sorin Mihai, a avertizat, luni, 09.11.2020, directorii școlilor că vor începe controalele pe platformele educaționale, pentru a se verifica prezența cadrelor didactice la orele on-line. Acesta a declarat că încă există părinți care sesizează faptul că acestea nu se susțin, așa că sunt necesare aceste acțiuni, pentru a stopa acest lucru.

De exemplu, un părinte a sesizat mass-media locală că luni, fix în prima zi în care toate școlile au funcționat doar on-line, conform scenariului roșu, la Liceul Teoretic „Callatis“ din Mangalia, la o clasă de a XII-a, doar un profesor a participat la oră, restul și-au găsit altceva de treabă. S-a demarat imediat o verificare a celor sesizate, mai ales că este vorba de elevi care, anul viitor, vor susține examenul de Bacalaureat.

Și președintele Consiliului Județean al Elevilor Constanța, Silviu Morcan, a transmis directorilor unităților de învățământ că încă se întâlnesc astfel de cazuri, iar C.J.E. va monitoriza, în continuare, desfășurarea cursurilor on-line, iar dacă acestea nu au loc, va sesiza conducerea școlilor și Inspectoratul Școlar Județean Constanța.

Nu toți elevii vor să își deschidă camerele video? Oare de ce?!

Prof. Sorin Mihai a rugat, de asemenea, directorii școlilor să transmită profesorilor să nu noteze ca absenți elevii care participă la ore, dar nu își deschid camerele video ale dispozitivelor electronice, deoarece nu ar exista reglementări în acest sens. Cu toate acestea, el a fost contrazis de inspectorul școlar general adjunct prof. Anca Dragomir, care a încurajat cadrele didactice să își traseze un plan de măsuri proprii pentru susținerea orelor, cu deschiderea camerelor video de către toți elevii, în care să menționeze reglementările legale în vigoare sau regulile transmise de Ministerul Educației care le permit impunerea acestei obligații. Prof. Dragomir a precizat că, dacă nu deschide camera video, elevul poate să facă orice altceva în timpul orei (să stea în pat, să doarmă, să se joace etc.), deși el este prezent la curs. Și așa cum profesorii fac acest efort de a preda on-line și de a deschide camera video, și elevii pot face acest efort, de a participa la oră cu webcamul pornit.

Inspectorul școlar general adjunct prof. Anca Dragomir l-a mai contrazis ușor pe prof. Sorin Mihai și cu privire la alternanța cursurilor on-line în format sincron cu cele în format asincron. Deși inspectorului școlar general a reiterat de mai multe ori importanța acestei alternanțe, pentru sănătatea elevilor (pentru ca aceștia să nu petreacă foarte mult timp în fața dispozitivelor electronice), așa cum a transmis și Ministerul Educației, prof. Dragomir a transmis directorilor de școli că fiecare oră, cel puțin 30 din cele 45 de minute, trebuie să se desfășoare în format sincron și doar apoi asincron, dacă este cazul.

Prof. Anca Dragomir a atras, de asemenea, atenția managerilor unităților de învățământ ca profesorii să nu mai posteze imagini din timpul orelor on-line pe binecunoscuta rețea de socializare, în care se pot distinge fețele și numele elevilor, deoarece în acest fel încalcă legea, iar Inspectoratul Școlar Județean Constanța nu își dorește să fie chemat în instanță din această cauză.

Telefonul Părintelui și al Elevului, la C.J.R.A.E. și I.Ș.J. Constanța

Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Constanța și Inspectoratul Școlar Județean Constanța vor pune la dispoziția elevilor și a părinților, cel mai târziu săptămâna viitoare, numere de telefon de tip TelVerde, pentru ca aceștia să poată adresa orice întrebări au, nedumeriri sau chiar plângeri. Acestea vor funcționa între orele 8.00 și 16.00, în fiecare zi.

Cele două linii telefonice de consiliere destinate elevilor și părinților au rol de sprijin al acestora, pentru a gestiona mai ușor această perioadă și acest nou tip de învățământ, cel puțin pentru județul Constanța. Specialiștii C.J.R.A.E. și inspectorii I.Ș.J. vor oferi îndrumare, sprijin emoțional și consiliere tuturor celor care apelează cele două numere de telefon, ce vor fi anunțate cât mai curând posibil.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.