Începe judecata în dosarul Pescăriei lui Matei: proprietarii sunt acuzaţi de uz de fals

0
13805
foto: Calatorul Digital

Judecătoria Constanța a dat startul procesului în cazul falsurilor care se învârt în jurul Pescăriei lui Matei de la Agigea. Deși a debutat cu stângul, procesul penal s-ar părea că începe, în sfârșit, după soluționarea contestațiilor. De precizat că dosarul a fost trimis în instanță în urmă cu circa un an.

Judecătorul de cameră preliminară a constatat, marți, 13 octombrie, că sunt întrunite condițiile pentru începerea judecății, după ce, în urmă cu 2 luni, Tribunalul a întors dosarul în aceeași cameră preliminară, pentru rezolvarea unor vicii procedurale.

Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 539/P/2018 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Constată că excepţiile invocate de inculpaţi au fost respinse prin încheierea FN din 02.12.2019 precum şi prin prezenta. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii (…) sub aspectul săvârșirii infracțiunii de uz de fals în formă continuată. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 13.10.2020. Judecător de cameră preliminară”, se arată în încheierea de ședință.

Acuzațiile propriu-zise

De precizat că totul are legătură cu afacerea vestitei pescării care funcționează, după cum se arată în rechizitoriu, pe un teren ocupat ilegal. Potrivit anchetei, totul a început în urmă cu 19 ani, când familia Datcu (Liliana, Matei Alin şi Matei – patronii cherhanalei cu numele de Pescăria lui Matei) ar fi falsificat, în cuprinsul facturii fiscale 2540812/03.01.2001, emisă de SC Marea Neagră SA către SC Condemar SA, elementele de identificare ale unui bun imobil vândut, existând de asemena un al doilea exemplar al aceluiaşi document, dar cu un conţinut diferit faţă de prima variantă. Imobilul – un teren – a intrat ulterior în posesia SC Sarda Fish, firma care deține cherhanaua.

Procurorul care a întocmit rechizitoriul arată că, în baza falsurilor, familia Matei ar fi intrat în posesia terenului pe care îşi derulează acum afacerea. De altfel, terenul în cauză nici nu ar fi trebuit să facă vreodată obiectul unei vânzări, atâta timp cât societatea care îl deţinea iniţial se afla în insolvenţă.

Primăria Agigea ”s-a plâns” ministerului

Amintim că, în anul 2018, Primăria comunei Agigea sesiza inclusiv Ministerul de Finanţe cu privire la situaţia unui teren vândut în anul 2001. Plângerea Primăriei Agigea era formulată împotriva lui Datcu Matei, în calitate de director general şi ulterior administrator la SC Marea Neagră SA, Ştefan Elena Monica, contabil şef la Marea Neagră SA şi administrator la SC Condemar SA. Motivul? Primăria Agigea susţine că actualul punct de lucru deţinut de SC Sarda Fish SRL la Agigea ar fi fost dobândit de această firmă prin manevre ilegale. 

Din aceeaşi sesizare se mai remarca faptul că, potrivit Primăriei Agigea, ar fi fost falsificată într-o factură menţionată anterior şi suprafaţa pe care Sarda Fish o deţine la Agigea, cu scopul de a fi creată „aparenţa dobândirii unei suprafeţe mai mari a platformei de pământ deţinută de către Sarda Fish SRL, cu toate că această suprafaţă a platformei nu are corespondenţă în proiectul tehnic certificat de către Întreprinderea Piscicolă (cea de la care a „moştenit” SC Marea Neagră SA toate cherhanalele – n.r.)” – se mai specifica în sesizare.

În aceste condiţii, urmează să apreciaţi asupra dreptului de proprietate asupra imobilelor Cherhana Agigea, deţinut în fals de SC Sarda Fish SRL, să sesizaţi organele competente cu privire la săvârşirea infracţiunilor de fals, uz de fals şi inducerea în eroare a creditorilor şi să cereţi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa cercetarea acestor infracţiuni, inclusiv să cereţi nulitatea absolută a facturilor 2540812/03.01.2001 / 2540816/03.01.2001 (facturile care atestă vânzarea pescăriei de la Agigea, de către SC Marea Neagră SA – n.r.)”, se concluziona în adresa primăriei.

De precizat că în acest dosar penal au fost trimise în judecată  două persoane fizice, Datcu Matei și Datcu Liliana Camelia, respectiv firma SC Sarda Fish, sub aspectul săvârşirii infracţiunii uz de fals în formă continuată.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.