Noi investiții în Constanța: blocuri de 16 etaje pe malul Lacului Siutghiol

1
1875

Constanța este încă din anul 2018 printre cele mai mari piețele rezidențiale din România, susținută atât de cererea locală a populației, cât și de cererea de tip investițional. Ținând cont de tendința actuală de urbanizare a zonelor periferice ale orașului de la malul mării, societatea New Home Construct SA dorește să ridice un ansamblu rezidențial cu blocuri de 16 etaje pe malul lacului Siutghiol.

Potrivit investitorului, construcţiile sunt oportune deoarece generează noi spații locative și totodată funcțiuni conexe locuirii, menite să răspundă cererii în ceea ce privește nevoia de spații rezidențiale noi. Beneficiarul a depus deja la Agenția pentru Protecția Mediului Constanța memoriul tehnic de prezentare al proiectului „Plan urbanistic zonal pentru realizare ansamblu locuințe colective Palazu Mare, zona mal lac Siutghiol, teritoriu delimitat de bulevardul Tomis, limite cadastrale și incinta RAJA, Municipiul Constanța”.

Imobilul care a generat PUZ se regăsește în intravilan, în zona nordică a Municipiului Constanța și este cuprins în zona protejată „Situl arheologic de la Palazu Mare”, conform Listei Monumentelor Istorice 2015. Mai mult decât atât, imobilul se află într-o zonă cu interdicții temporare de construire până la aprobare PUZ, conform legii 350/2001.

Terenul cu suprafața de 18291,58 mp, pe care se urmărește realizarea investiției nu este edificat și are categoria de folosință arabil. Scopul prezentului studiu urbanistic este de a integra zona în circuitul economic și imobiliar al municipiului Constanța. Se urmărește realizarea unui ansamblu de locuințe colective medii și înalte, spații verzi amenajate aferente acestora, și funcțiuni complementare locuirii ca servicii și birouri, alimentație publică și comerț cu amănuntul. Pe terenul care a generat PUZ și pe parcelele adiacente acestuia care fac parte din zona de studiu se propune realizarea unui ansamblu rezidențial mixt, cu locuințe colective înalte, birouri și servicii, spații comerciale și alte activități care să deservească locuirea.

11 blocuri de 16 etaje cu terase orientate către lac

Soluția de ilustrare de mobilare a terenului din zona de intervenție PUZ prevede amplasarea a 3 construcții regim P+16 cu funcțiunea de locuințe colective. Pentru restul zonei de studiu, pe loturile reconfigurate ca urmare a noii trame stradale, se propune amplasarea a alte 8 construcții cu aceleași caracteristici. Prin urmare, la nivelul zonei de studiu se propune un ansamblu unitar ca volumetrie și regim de înălțime, compus din 11 construcții. Tipologia constructivă a acestora vizează realizarea unor terase orientate preponderent către lac, care să valorifice prezența acestuia din punct de vedere vizual. Proximitatea față de DN2A, arteră cu fluxuri de trafic intense, facilitează o poziționare cu statut special din punct de vedere al posibilităților de reprezentare (vizibilitate crescută de la distanțe mari), prin urmare, construcțiile au fost configurate ca accente verticale de înălțime. Aceste accente (definite prin înălțime P+16, cu o lungime a fațadelor de maxim 25 de metri), prin amprenta redusă a lor, permit o vizibilitate crescută în cadrul zonei de studiu, dinspre zona DN2A, către lacul Siutghiol, astfel încât deși se propune un număr mare de construcții (11), fiecare dintre acestea beneficiază de posibilitatea unei vederi spre principalul obiectiv al zonei, lacul Siutghiol.

Traficul din zonă va fi reconfigurat complet

Prin propunerea PUZ vor apare următoarele modificări ale geometriei străzilor. Strada nord-sud (actualul DE 512) care face legătura între DN2a și zona Lacului Siutghiol, se propune a fi regabaritată la 4 benzi, față de cele două propuse prin PUG și preluate de PUZ Palazu Mare, pentru a putea prelua traficul propus de noua dezvoltare, pe de o parte, de viitoarele dezvoltări posibile la vest și nord, și de viitorul trafic de tranzit între DN2A și Lacul Siutghiol.

Față de varianta propusă prin PUZ Palazu Mare pentru lărgire a DN2A la 3 benzi pe sens, se propune realizarea unei a 4 benzi în dreptul zonei de studiu, pentru a putea realiza o bandă dedicată de acces către loturile propuse.

În interiorul zonei de studiu, circulațiile propuse sunt constituite din străzi cu gabarit de 7 metri carosabil, cu dublu sens. Totodată, este propusă lărgirea parții carosabile a bulevardului Aurel Vlaicu la șase benzi de circulație prin cedarea unei suprafețe de teren în domeniul public.

Mihaela GIUGLEA

1 COMENTARIU

  1. Bravo… unul face bani, restul vad beton turnat pe malul lacurilor… daca ajung primar, le demolez pe toate si plantez copaci la loc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.