Incidența infectărilor cu SARS-CoV-2 la Ovidiu a scăzut, după carantinare

0
5531

Locuitorii orașului Ovidiu au dat dovadă de spirit civic și responsabilitate, de la intrarea localității în carantină și până în prezent. Nu o spunem noi, o spun cifrele. Se pare că incidența în localitate este pe un trend descendent. Problema este alta: doar Ovidiu a intrat în carantină, iar alte localități nu, deși incidența cazurilor, în cazul unora, este apropiată, chiar mai mare.

Potrivit datelor furnizate de Comitetul pentru Situații de Urgență Constanța, în perioada 08.11.2020, ora 08.00, de când orașul Ovidiu a intrat în carantină, până pe data de 17.11.2020, ora 08.00, au fost aplicate, în total, 84 de amenzi, în valoare de 78.600 lei, însemnând, în medie, circa nouă amenzi pe zi, plus 189 de avertismente, pentru încălcarea acestor restricții de circulație. Raportat la numărul total de locuitori, 16.258, putem spune că ovidienii au înțeles mesajul și s-au conformat.

Însă alta ar fi problema în privința carantinării acestei localități. Ceea ce nu înțeleg mulți locuitori ai acestei localități este faptul că Ovidiu a fost băgat în carantină și este păzit de polițiști la ambele intrări, traficul a fost deviat pentru cei care doar tranzitează orașul, incidența răspândirii virusului raportat la mia de locuitori fiind 7, 38 în ultimele 14 zile. În ultimele trei zile, incidența a scăzut la 6,64, în timp ce în alte localități incidența a foist mult mai mare dar, chiar și așa, acestea nu au fost carantinate.

De exemplu, municipiul Constanța, unde incidența la mia de locuitori este de 8,78, ei bine acest oraș nu a intrat în carantină. Unde este logica?

Un alt exemplu ar fi localitatea Agigea, unde incidența este de 7,50, mult peste cea a orașului Ovidiu. Și localitatea Lumina are o incidență de 6,10 cazuri la mia de locuitori.

Valu lui Traian are incidența 7,39, Costineștiul are 6,33 iar Techirghiol are 6.25. Nici una dintre acestea nu se află în carantină, deși, în cazul localității Valu lui Traian, a depășit mult pragul incidenței care a băgat tot orașul Ovidiu în izolare forțată. Partea bună este că măsurile restrictive aplicate la Ovidiu au avut efect: numărul cazurilor a scăzut.

De ce sunt mai multe cazuri de COVID în Ovidiu față de alte localități?

Bună întrebare. De fapt, numărul persoanelor infectate este aproape la fel ca în alte localități, doar că la Ovidiu au fost mai multe persoane care s-au testat, existența mai multor centre medicale în zonă permițând acest lucru.

De remarcat că, întradevăr, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Constanța a propus Prefecturii să urmărească evoluția mai multor localități, urmând ca, probabil, și în cazul acestora să se aplice aceleași restricții, asemeni orașului Ovidiu. Poate după alegeri!

 Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.