Romania are un potențial uriaș în privința cercetării, dar și în alte domenii, însă neîncrederea în noi ca popor, de cele mai multe ori, ne împiedică să facem progresele mult așteptate. Ajungem să ne irosim potențialul și șansele în comparație cu alte popoare, conform unui studiu despre psihologia poporului român realizat de psihologul prof.univ.dr. Daniel David, președintele Asociației Psihologilor și România și rectorul Universității Babeș Bolyai.
În absența încrederii, nu putem coopera. În absența cooperării, nu putem clădi nici organizații, nici relații, nici instituții puternice. Lipsa încrederii este unul dintre motivele pentru care vedem România pe ultimele locuri în mai toate clasamentele care arată gradul de dezvoltare al unei societăți, susține profesorul David. Vestea bună este faptul că “sub aspectul potențial intelectual de inteligență și de creativitate nu există diferențe majore între români și celelalte popoare sau țări care de obicei ocupă primele poziții în ratinguri”, potrivit prof.univ.dr. David. Cu alte cuvinte, profilul psihologic de suprafaţă al românilor este în unele segmente incomplet dezvoltat și nu exprimă potenţialul uriaș pe care îl avem.
Dar, cu toată această neîncrederea, există popoare care cred în potențialul nostru, pun mare accent pe dezvoltarea relațiilor economice și doresc să ne includă în cele mai bune grupuri de lucru din lume. De pildă, India, cel mai mare producător de vaccinuri din lume care acoperă 60% din producția mondială de vaccinuri, este interesată de producția în masă a vaccinului împotriva SARS-CoV-2 dezvoltat la Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen din Timisoara.

Centrul OncoGen este cel mai avansat institut de cercetări medicale din România și Europa de Est, recunoscut de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) din acest punct de vedere. Ambasadorul Indiei la București, Excelența Sa Rahul Shrivastava, a efectuat zilele trecute o vizită de lucru la Centrul OncoGen, fiind interesat de rezultatele cercetărilor realizate în privința vaccinului împotriva SARS-CoV-2.
În urma întâlnirii cu prof.univ.dr. Virgil Păunescu, vicepreședintele Academiei de Științe Medicale din România și coordonatorul Centrului OncoGen, Excelența Sa Rahul Shrivastava a declarat faptul că: “Ceea ce se întâmplă la OncoGen este unic și rezultatele cercetărilor conduc către unul dintre cele mai eficiente vaccinuri, lucruri pe care le voi prezenta într-un raport Comisiei Speciale pentru Coronavirus din India. În urma discuțiilor purtate suntem siguri că putem avea un parteneriat India-OncoGen pentru producția în masă a acestui vaccin. (…) Am fost la OncoGen. Am fost acolo aproximativ 3-4 ore. Profesorul (Virgil Păunescu -n.r.) mi-a explicat foarte multe despre munca pe care o fac. Inclusiv despre munca pe care o fac pentru vaccinul împotriva COVID. (…) În India avem o comisie separată care se ocupă cu acest COVID. Le voi spune ce am văzut și ce am făcut la OncoGen. Cercetarea lor asupra vaccinului contra COVID este unică și cred că va fi unul dintre cele mai eficiente vaccinuri”.
“Ambasadorul s-a arătat foarte interesat de vaccinul nostru și dorește să ne pună în legătură cu cele mai bune grupuri de lucru din India“
Vizita la OncoGen a avut loc la solicitarea Ambasadorului Rahul Shrivastava. “Am fost contactați de Ambasada Indiei la București cu scopul organizării unei vizite la Institutul OncoGen pentru a discuta despre vaccinul dezvoltat de noi. Excelența Sa nu venea să viziteze Timișoara, ci venea să viziteze Centrul OncoGen. Ambasadorul a venit conform înțelegerii și a stat la noi mai bine de 4 ore, iar apoi s-a întâlnit cu autoritățile. S-a arătat foarte interesat de vaccinul nostru și dorește să ne pună în legătură cu cele mai bune grupuri de lucru din India. Ambasadorul a spus în declarații că și-ar dori ca vaccinul dezvoltat la OncoGen să fie produs în India. Am discutat și despre faptul că avem un acord de colaborare cu Institutul Cantacuzino (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară “Cantacuzino” –n.r.) și că încercăm să reluăm producția de vaccinuri din România a declarat”, pentru Focus Press, prof.univ.dr. Virgil Păunescu, coordonatorul Centrului OncoGen și singurul român vaccinat împotriva COVID-19!
„Foarte multe țări mari producătoare își mută facilitățile de producție în Europa, în special în Europa de Est”
Toate companiile și toate țările din afara Uniunii Europene sunt interesate să dezvolte facilități de producție sau să le mute în interiorul Uniunii Europene, în România de exemplu, pentru a scăpa de taxe. “Se pun taxe pe produse destul de consistente, dacă nu sunt produse în Uniunea Europeană. China, India, dar și alte țări mari producătoare doresc să mute facilități de producție în Europa, în special în Europa de Est”, a declarat prof.univ.dr. Virgil Păunescu.
“Este nevoie de 2 milioane de euro pentru a depăși faza I de teste și de 5 milioane de euro pentru a depăși faza a II-a a testărilor”
Centrul OncoGen și Institutul Cantacuzino fac progrese în ceea ce privește vaccinul românesc împotriva COVID. Însă, lipsesc fondurile necesare. “Este nevoie de bani. Am mai spus că este nevoie de 2 milioane de euro pentru a depăși faza I de teste și de 5 milioane de euro pentru a depăși și faza a II-a a testărilor”, potrivit prof.univ.dr. Virgil Păunescu.
“Tehnologia noastră este diferită și este cea mai bună; are trei mari avantaje”
Anul acesta nu va fi posibilă începerea producției vaccinului românesc împotriva COVID. De ce? Din lipsă de fonduri. “În ianuarie și februarie am fost într-o poziție foarte bună, printre primele colective care au publicat o tehnologie pentru producerea unui vaccin împotriva COVID-19, dar lipsa de fonduri ne-a ținut în loc. Dacă ar fi existat finanțarea necesară, am fi fost în stadiul III al studiilor clinice”, conform prof.univ.dr. Virgil Păunescu, care a mai adăugat și faptul că: “Dacă am fi folosit o tehnologie “tradițională” cum este cea din Rusia, sau din Anglia sau din America, tehnologie aflată acum pe primul loc în această cursă, atunci nu am mai fi insistat cu vaccinul pentru că ei sunt foarte avansați. Au șanse luni avans, dar tehnologia noastră este diferită și este mai bună, deoarece este derivată din vaccinarea în cancer și este o tehnologie nouă care se bazează în primul rând pe imunitate celulară și secundar pe imunitate umorală (prin anticorpi).
Are trei mari avantaje:
1. se administrează ușor, pe cale nazală, și dă protecție totală împotriva infectării cu acest nou coronavirus și la ochi, gură și nas, chiar după prima administrare intranazală. Vaccinul este ușor acceptat de populație spre deosebire de altele care necesită 2-3 vaccinuri injectabile, intramuscular.

2. Imunitatea dezvoltată de noi este imunitate celulară, bazată pe celule și nu pe anticorpi. Durata de viață a anticorpilor s-a văzut că este redusă. S-ar putea să fie mai mică de un an și populația să fie nevoită să se vaccineze periodic. Imunitatea celulară, din datele existente în literatura de specialitate, este de minimum 11 ani.
3. Chiar dacă ar avea loc o mutație care să afecteze eficacitatea vaccinului- tehnologia folosită de noi este extrem de flexibilă și ne-ar permite ca în curs de câteva săptămâni să schimbăm vaccinul, să-l adaptăm foarte ușor”.
“Mutațiile virusului nu au repercursiuni asupra tratamentului; sper să avem un vaccin românesc”
Virusul a suferit deja câteva mutații, dintre care una semnificativă. Însă, OncoGen spune despre implicațiile mutațiilor suferite de virusul SARS-CoV-2 că acestea nu afectează deocamdată vaccinurile în dezvoltare. Vaccinul și tehnologia românească recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății sunt cele mai avansate la nivel mondial. “Dacă virusul suferă mutații, aceste mutații nu au repercursiuni asupra tratamentului, dar sunt multe. Pe cele 120 de secvențializări din România noi am găsit 26 de mutații. Asta înseamnă că un sfert din probele care au fost testate au deja mutații. S-ar putea să găsim și finanțarea necesară. Lumea, încetul cu încetul, se lămurește că vaccinul nostru este bazat pe imunitate celulară, limfocite și memorie lungă, pe o administrare ușoară acceptată de populație. Gândiți-vă cum este să imunizezi copiii cu 3 injecții intramusculare? Sper să avem un vaccin românesc”, conform prof.univ.dr. Virgil Păunescu.
“Românii nu au încredere unii în alții; deși toată lumea plânge soarta Institutului Cantacuzino, când este vorba să-i dăm puțin oxigen, să poată să iasă la suprafață, mai bine cumpărăm”
Tot profesorul Păunescu susține că Daniel David, rectorul Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca, a scris o lucrare din care reiese cât de neîncrezători sunt românii în ei înșiși în comparație cu alte popoare. “Am început să-l citesc pe prietenul meu de la Cluj, rectorul Daniel David. Românii nu au încredere unii în alții. Deși toată lumea plânge soarta Institutului Cantacuzino, când este vorba să-i dăm puțin oxigen, să poată să iasă la suprafață, românii spun că noi nu suntem în stare de așa ceva, mai bine cumpărăm”, a conchis prof.univ.dr. Virgil Păunescu.
Alexandra VASILE
Citește și: