Inspectorul-şef adjunct al ITM Constanţa, despre cazul măştilor cu documente falsificate: “Mi se pare o crimă”

0
161

Atenție ce măști de protecție cumpărați! La ultimul control realizat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului s-au descoperit numeroase măști neconforme, care au și fost retrase de pe piață. De asemenea, Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanța verifică în mod constant societățile din județ și a oprit de la comercializare măşti de protecţie neconforme, intrate în ţară prin Portul Constanţa.

Ministerul Sănătății avertizează că măştile cu supapă nu sunt recomandate pentru a fi utilizate în contextul pandemiei de coronavirus. Aceste măşti sunt destinate lucrătorilor industriali pentru a preveni respiraţia prafului şi particulelor în timp ce supapa se închide la inhalare. Cu toate acestea, supapa se deschide la expirare, permiţând virusurilor să treacă prin deschiderea supapei. Astfel, organizaţiile internaţionale recomandă ca aceste măşti să nu fie purtate în pandemie din cauza riscului ca particulele virusului SARS-CoV-2 să fie răspândite, ducând astfel la posibilitatea infectării altor persoane”, avertizează Ministerul Sănătății.

Potrivit Ministerului Sănătății, tipurile de măşti recomandate sunt:

* Măştile care acoperă în întregime nasul şi gura;
* Măştile din ţesătură cu cel puţin două straturi, care se pot spăla şi refolosi;
* Măştile care au o sârmă de metal la nivelul nasului şi care nu permit astfel ieşirea aerului prin partea superioară a măştii;
* Măştile care se aşază bine pe părţile laterale ale feţei şi care nu prezintă spaţii pe unde pot pătrunde/elimina particule. 

Măștile de protecție neconforme au ajuns în atenția Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Constanța! Inspectorul-șef adjunct al ITM, Marian Becheanu, în cadrul unui interviu Focus Press, a făcut precizări importante despre măștile de protecție.

ITM avertizează că nu se permite intrarea pe piață a materialelor de protecție necorespunzătoare. Inspectorul-șef Marian Becheanu ne-a dezvăluit ce ar trebui să verifice fiecare român înainte de a achiziționa măști. Potrivit acestuia, măștile trebuie să respecte anumite standarde, care asigură un grad de protecție. “Am fost situații în care am răspuns unor sesizări. De pildă, colegii de la Brăila au constatat că într-o farmacie erau puse la vânzare niște măști care nu îndeplineau niște condiții. S-a constat că era vorba despre niște documente falsificate, cu Poliția. Orice semnal pe care îl avem încercăm să furnizăm informații ca să corectăm anumite situații. Probabil că sunt oameni dornici de îmbogățire care achiziționează masca cu 20 de bani și încearcă după aceea, prin falsificarea unor documente, să o vândă de 10 ori mai mult. Mi se pare o crimă o astfel de chestiune“, a declarat, pentru Focus Press, Marian Becheanu. Detalii în VIDEO.

Alexandra VASILE

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.