Insula Popina, singura insulă de piatră din România: găzduieşte plante unice şi păsări de peste tot din lume

0
3596

Situată în nordul Lacului Razim, Insula Popina este o destinație fascinantă cu o istorie unică în țara noastră, fiind ultima din cele trei insule de piatră din România. Celelalte două insule, Ada Kaleh și Insula Șerpilor nu mai fac parte din teritoriul României, Ada Kaleh fiind acoperită în 1970 de apele lacului de acumulare al hidrocentralei Porțile de Fier I, iar insula Șerpilor a fost ocupată de URSS după sfârșitul celui de-al doilea război mondial și anexată în cursul anului 1948.

Măsurând aproape 100 de hectare, Insula Popina are o natură calcaroasă și poate ajunge la o înălțime de 47 de metri. Până în 1994, ea a fost rezervație naturală, devenind apoi o zonă naturală protejată ca parte a Rezervației Biosferei Delta Dunării. De pe insulă, ai acces la o priveliște superbă asupra Lacului Razim, însă aceasta nu este lipsită de pericole. Insula Popina este izolată în întregime de continent, și ca atare a conservat de-a lungul anilor foarte multe specii de plante ierboase de stepă care nu pot fi întâlnite în restul României. Nu doar atât, Insula Popina este casa unor specii de șarpe, cum ar fi șarpele de apă. Ea mai găzduiește specii de păsări migratoare, venite de peste tot din lume, și oprite în acest popas primitor. Printre aceste specii se numără și privighetoarea roșcată, ciocârlia din Bărăgan, presura cu cap negru și chiar călifarii. Ele pot fi văzute îndeosebi primăvara, deoarece vegetația de pe insulă oferă un cuib ideal. Însă de departe cea mai cunoscută locuitoare a insulei este Văduva Neagră, o specie de păianjen veninos incredibil de periculos.

Pentru cei care ajung în zona Lacului Razim, ar fi păcat să nu pedaleze cu bicicletele nautice sau să ajungă cu barca până la insulă, chiar și pentru a o admira de la distanță, deoarece accesul pe insulă este interzis.

Mai multe detalii despre legenda insulei puteți asculta în materialul VIDEO.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.