Intervenție chirurgicală dificilă la OCH: tumoră pancreatică invazivă, îndepărtată laparoscopic

0
1563

Cinci ore a durat una dintre cele mai dificile intervenții chirurgicale care a avut loc vreodată în blocul operator Ovidius Clinical Hospital, din Constanța. Pacienta, o femeie în vârstă de 44 ani din Constanța, s-a prezentat la spital după ce a aflat că aici poate fi tratată multidisciplinar, o abordare esențială pentru situația în care se afla.

Pacienta a fost diagnosticată cu tumoră pancreatică cu extensie loco-regională iar la Ovidius Clinical Hospital a găsit atât echipa medicală pregătită pentru a realiza o intervenție de o asemenea complexitate cât și dotarea superioară cu tehnologie de ultimă generație necesară realizării intervenției prin tehnica laparoscopică.

Diagnosticul s-a pus pe baza unor examinări imagistice- ecografie și tomografie computerizată- efectuate pentru elucidarea cauzei unei dureri apărute în partea superioară stângă a abdomenului. Acestea au evidențiat un infarct al splinei apărut ca urmare a invaziei arterei și venei splenice de către tumora pancreatică.

În acest caz echipa a ales de primă intenție abordul laparoscopic, recuperarea pacientei fiind astfel mult mai rapidă. Din nefericire, puțini pacienți ajung să beneficieze de această operație pentru că diagnosticul acestor tumori este destul de tardiv și, poate, pentru că după diagnostic nu se adresează de la început centrelor cu experiență în această patologie. De această dată, din fericire, pacienta s-a informat foarte bine și a venit la OCH la timp.

Echipa care a realizat intervenția a fost formată din dr. Serac Gabriel, dr. Alina Vîncă și dr. Andreea Hanu, medici cu o experiență deosebită în chirurgia laparoscopică, alături de echipa de anestezie și terapie intensivă condusă de dr. Mociu Stelian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.