INTERVIU cu Adrian Mihălcioiu, președintele SLN: „Navigatorii sunt scutiți de măsura carantinării, dar trebuie să își completeze formularul online și Anexa 3 la revenirea din voiaj”

0
1242

Adrian Mihălcioiu, președintele Sindicatului Liber al Navigatorilor din România, a vorbit într-un interviu acordat ziarului Focus Press despre principalele probleme întâmpinate de navigatori în contextul pandemic.

Acest domeniu și implicit personalul navigant a fost greu încercat de la debutul pandemiei de coronavirus, iar restricțiile impuse în cele cinci valuri de COVID-19 şi-au spus cuvântul: de la contracte ce necesitau a fi prelungire, personal blocat pe nave din cauza faptului că nu era posibil efectuare schimbului între echipaje, imposibilitatea de a ajunge acasă pe orice fel de cale, precum și alte probleme.

Problemele acestea persistă, spune președintele SLN, Adrian Mihălcioiu. Mai mult, acesta susține că anul 2022 a început la fel de problematic precum s-a încheiat anul trecut, doar că actuala guvernare pare a fi mai aplecată spre problemele personalului navigant și se implică în a găsi cele mai bune soluții pentru rezolvarea acestora.

Una dintre acestea este cea a modificării modalității de carantinare a navigatorilor, astfel, prin Hotărârea numărul 2 adoptată de Comitetul pentru Situații de Urgență (CNSU) în data de 1 ianuarie a.c., sunt exceptați de carantină navigatorii, cu condiția completării formularului online și a Anexei 3 la revenirea în țară, pentru a nu risca o sancțiune din partea Direcției de Sănătate Publică (DSP). (http://www.ms.ro/formularul-digital-de-intrare-in-romania/)

„Noi am intervenit pentru că deja au fost introduse aceste excepții în ceea ce privește carantinarea, în trepte. Prima dată a fost vorba despre personalul navigant aerian, apoi au fost introduși mecanicii de locomotivă și șoferii, navigatorii, bineînțeles, sunt întotdeauna la urmă, dar am intervenit imediat, am avut discuții cu toată lumea la nivel decizional. Au înțeles care este nemulțumirea, așa că au introdus la ultima Hotărâre, numărul 2 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență această excepție de la carantinare pentru toți navigatorii care vin în țară. Este vorba despre ultima Hotărâre CNSU. Prima dată era vorba de scutirea măsurii de carantinare pentru navigatorii fluviali și cei ce navigau pe ape fluviale, apoi a fost vorba despre toți navigatorii care intră în țară de pe orice navă. În momentul acesta eu vă spun că navigatorii sunt scutiți de măsura carantinării, dar trebuie să își completeze formularul online și Anexa 3, aceea că este lucrător în transportul internațional”, a declarat Adrian Mihălcioiu, președintele Sindicatului Liber al Navigatorilor din România.

Totodată, președintele Sindicatului Liber al Navigatorilor din România (SLN), Adrian Mihălcioiu spune că a discutat cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, iar acesta a promis că situația va fi remediată și nu se vor mai aplica amenzi.

„Acel formular este obligatoriu de completat, altfel Direcția de Sănătate Publică va aplica amenzi, lucru ce se și întâmplă în prezent. Sperăm să rezolvăm și acest aspect. Am avut discuții joi (n.r. 20 ianuarie a.c.) cu domnul Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și am expus foarte probleme, printre care și aceasta, privind completarea acestor anexe, ce trebuie rezolvată într-un fel. Domnul ministru Grindeanu a promis că ca avea aceste discuții urgente cu reprezentanții Comitetului pentru Situații de Urgență și sperăm să se rezolve acest lucru cât mai repede. Pentru amenzile deja date, acestea să se poată anula. Aceste amenzi se ridică la suma de 1.000 de lei”, a declarat președintele SLN, Adrian Mihălcioiu.

Un alt aspect foarte important ce îi vizează pe navigatori este cel legat de carnetul de marinar, iar SLN, prin președintele Adrian Mihălcioiu, a declarat faptul că, de asemenea, s-au purtat discuții legate de extinderea valabilității, iar ministrul Sorin Grindeanu a aprobat această modificare. Astfel, valabilitatea carnetului de marinar să se extindă de la 2 la 5 ani.

„Trebuie precizat că acel carnet de marinar nu are legătură cu acea viză medicală, carnetul este un act de identitate al navigatorilor, nu se fac mențiuni în actul de identitate, legat de capacitatea ta de a-ți exercita aptitudinile la bord, exact ca pașaportul ori cartea de identitate. Acesta trebuie să conțină și mai multe pagini pentru că acolo se pun vizele când ajungi în diferite țări și acum cazuri cu navigatori români care merg pe nave, ce străbat Rusia la câteva zile. Autoritățile din Rusia pun acele ștampile ce ocupă o pagina, astfel acele foi de consumă, iar carnetul trebuie astfel schimbat”, a mai spus Adrian Mihălcioiu, președintele SLN.

Au fost abordate în cadrul interviului subiecte precum campania de vaccinare, președintele SLN, Adrian Mihălcioiu declarând că doar 40% din personalul navigant este vaccinat. Mai mult, a vorbit și despre serurile administrate la bordul navelor, precum Johnson, Pfizer ori Moderna, ce nu sunt recunoscute la intrarea pe teritoriul României, pentru că nu vin însoțite de un act doveditor legat și atestat de către țara în care se afla navigatorul când și-a administrat dozele respective.

Adrian Mihălcioiu, președintele SLN a vorbit și despre schimbarea mentalității în ceea ce le privește pe femeile ce doresc a îmbrățișa această meserie.

Pentru declarații complete vă invităm să urmăriți materialul VIDEO!

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.