Interviu cu Ancuța Belu: Îmi doresc ca Mihail Kogălniceanu să fie oraș. Vom face referendum

0
1552

Comuna Mihail Kogălniceanu s-a schimbat în în ultimii ani, asta și datorită faptului că administrația locală a atras în ultimii patru ani fonduri europene de aproximativ 10 milioane de euro prin care a făcut investiții. Pentru anul 2021, primarul Ancuța Belu are planuri mari. Aceasta are creionate deja proiectele și așteaptă finanțarile pentru a se putea apuca de treabă. Unul din proiecte este extinderea și renovarea Primăriei. Totodată, aceasta își dorește să fie ridicată comuna la rangul de oraș.

În ultima perioadă în comuna Mihail Kogălniceanu s-au construit un after school, un loc de joacă și a fost extins și modernizat Centrul de Tineret George Leolea. De asemenea, au fost asfaltate mai multe străzi, Iar investițiile nu se opresc aici.

Pentru că ne aflăm în luna dedicată femeilor, am decis să aflăm cât de greu este să fii femeie primar, dacă întâmpini mai multe greutăți sau dacă ai anumite avantaje. Pentru acest lucru am realizat un interviu cu Ancuța Belu, primarul comunei Mihail Kogălniceanu.

Reporter: Cum este viața ca femeie primar?

Ancuța Belu: În primul rând este o provocare, este o ambiție și atunci când încerci să arăți că acasă poți, încerci să transpui viața de familie cu viața dintr-o comunitate. Este frumos și ai posibilitatea de a arăta că și o femeie poate să facă lucruri frumoase și să își lase amprenta în ceea ce privește viața și nivelul de trai al locuitorilor.

Rep.: Pe parcursul timpului ați întâmpinat dificultăți din prisma faptului că sunteți femeie?

Ancuța Belu: Nu am simțit niciodată să fim tratate noi, femeile primar, altfel decât bărbații. De obicei, la ministere și acolo unde te duci să poți obține finanțări, poate de multe ori este un avantaj. Dar avantajele nu sunt de regulă în chestiuni de administrație publică. Din punctul meu de vedere, doar munca este cea care se reflectă și este avantajul funcției de primar.

Rep.: Considerați că o femeie este un mai bun gospodar decât un bărbat? Mai avem exemple de femei primar în județul Constanța, iar toate comunele arată destul de bine.

Ancuța Belu: Dacă mă gândesc că numărul femeilor primar a crescut cred că cetățenii sunt cei care consideră că, da femeile primar sunt mai gospodine. Văd că de la mandat la mandat numărul femeilor primar din județul Constanța este în creștere și asta nu poate decât să ne bucure. Între noi nu există competiție politică suntem doar colege de funcție și chiar ne ajutăm între noi.

Rep.: În ceea ce privește proiectele din acest an ce îmi puteți spune. Ce aveți în plan pentru anul acesta?

Ancuța Belu: În acest moment doar continuăm ceea ce am început. De-a lungul timpului am tot vorbit de proiectele de eficientizare energetică de la Școala Generală nr.2, unde lucrările sunt într-un stadiu avansat. Acum avem procedură de aprobare a proiectului tehnic la Sala de Sport și urmează să dăm drumul la licitație, un proiect pe fonduri europene. În paralel lucrăm și la proiectele de asfaltare și de canalizare. Mai avem un proiect de asfaltare depus prin CNI și cu acest proiect se termină de asfaltat toate străzile din localitatea Mihail Kogălniceanu. De asemenea, un alt proiect este cel de modernizare al Primariei.

Rep.: Ce considerați că ar mai trebui să faceți pentru comuna Mihail Kogălniceanu? Aveți o dorință anume?

Ancuța Belu: Când vorbim de comună vorbim și de satele arondate. Pentru acestea îmi doresc să implementez un proiect de gaze. Avem un proiect comun cu comuna Lumina și lucrăm deja la proiect și sper să și reușim în trei ani de zile să începem lucrările.

Dorința mea de suflet este ca Kogălniceanu să devină oraș. O să începem o campanie de promovare și de conștientizare a faptului că Mihail Kogălniceanu trebuie să treacă într-o nouă etapă. Spun lucrul acesta pentru că în acest moment, înafară de proiectele de care v-am vorbit, noi ca și comună nu ne mai putem încadra pe nici un fel de axă ca să putem să aducem bani. Avem de făcut eficientizarea energetică la blocuri și acest lucru nu îl putem face dacă suntem comună plus că există alte oportunități și alte tipuri de proiecte cu sume mult mai mari. Noi ne încadram ca și condiții, avem numărul de locuitori, avem centrul medical, avem utilități plus aeroportul și baza NATO. Lucrul acesta nu se poate face decât dacă facem un referendum, iar dacă locuitorii își exprimă dorința și coincide și cu a noastră totul va decurge bine. Oamenii nu trebuie să se gândească că vor crește impozitele și taxele. Eu le promit că nu vor fi mai mari decât nivel cel mai mic de la orașe.

Rep.: La începutul acestei săptămâni a fost deschis și centrul de vaccinare de aici din localitate. Cum au decurs lucrurile?

Ancuța Belu: Totul a decurs foarte bine și chiar am fost felicitați. Momentan funcționează doar un flux deși noi suntem autorizați cu două fluxuri. Suntem bucuroși că în momentul în care s-a deschis platforma, și s-au putut programa oameni și la Mihail Kogălniceanu, în jumătate de oră numărul de locuri a fost epuizat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.