INTERVIU cu Aurel Potcovuță, președintele clubului de karate „Shobu” din Constanța: „Elevii noștri au obținut rezultate excepționale la competiția Bucharest Challenge Internațional Cup”

0
501

Președintele Asociației Clubului Sportiv de Arte Marțiale „Shobu”, Aurel Potcovuță a acordat un interviu ziarului Focus Press în care a vorbit despre competiția internațională la care au participat copiii din cadrul clubului, rezultatele acestora, dar și despre cum a luat naștere această asociație.

La nivelul județului Constanța sunt înființate patru sedii ale clubului de karate, două în municipiul Constanța, în comuna Cumpăna și în localitatea Lumina, acolo unde predă fiica lui Aurel Potcovuță. Extrem de interesant este faptul că acesta a lucrat în cadrul aviației militare, însă pasiunea pentru karate a existat dintotdeauna. La vârsta de aproximativ 30 de ani a decis să practice, împreună cu fiica sa, artele marțiale. Dăruirea și pasiunea pentru karate s-au determinat să înființeze o asociație club sportiv:

„Asociația Clubului Sportiv de Arte Marțiale „Shobu” a luat ființă acum aproximativ 30 de ani. Întâmplarea a făcut ca eu să lucrez în cadrul aviației militare și să trebuiască să călătoresc prin mai multe baze aeriene și atunci pentru a elimina timpii morți am deschis săli și acolo. Am făcut antrenamente cu copii cadrelor din zonă, copii personalului civil, am avut săli și în Mangalia, apoi ne-am retras la Constanța, unde avem patru săli, una la Cumpăna, una în Constanța, pe strada Gheorghe Dima, una în KM 4-5, și la Lumina, care este și mai aproape de sufletul meu deoarece acolo antrenor este fiica mea. Instructorii care sunt în sălile respective sunt foștii noștri elevi care s-au pregătit de-a lungul timpului, au participat la competiții și au câștigat dreptul de a preda prin examene. Nu poți fii sportiv dacă nu participi la competiții, nu ai experiența necesară dacă nu treci prin aceste etape. Suntem o familie. Copiii au de unde să învețe, de la profesioniști, iar eu, în limita posibilităților circul de la o sală, la alta.”

Din nefericire, în contextul pandemic, președintele Asociației Clubului Sportiv de Arte Marțiale „Shobu”, Aurel Potcovuță spune că nu au reușit să efectueze antrenamente în mod continuu:

„Nu este același lucru, de a preda artele marțiale în sistem online, nu putem să îi supraveghem îndeaproape de copii. Nu execută toți odată mișcările. Cu toate acestea, am reușit să ne pregătim și să participăm la această competiție de mare anvergură, Bucharest Challenge Internațional Cup, la care au participat mai multe țări precum Anglia, Spania, Ucraina, Turcia, Moldova și România. Am obținut rezultate de top, ce ne-a uimit și pe noi, cu câtă dăruire s-au luptat în această competiție, după o perioadă atât de lungă de stagnare. Pentru astfel de competiții cea mai importantă pregătire este cea psihică, nu doar cea fizică. Clubul nostru a participat cu aproximativ 40 de sportivi, cel mai mic având 6 ani, din care 27 din filiala Lumina, care a obținut multe premii de locul 1.”

Luptătorii de la Shobu au avut evoluţii deosebite şi au obţinut (la kata şi la kumite) 15 medalii (cinci de aur, şase de argint şi patru de bronz), astfel: la kata – sensei Bogdan Istrate, senpai Georgiana Pescaru – aur, Alexandru Carapcea, Karina Biţi – argint, Robert Ivaşcu – bronz; la kumite – senpai Georgiana Pescaru, Robert Ivaşcu, Mădălina Ionescu – aur, Alexandru Carapcea, Karina Biţi, Vlad Dediu, Eric Comănescu – argint, Natalia Biţi, Radu Istrate şi Esra Agigheldi – bronz.

În prezent, în cadrul clubului „Shobu” sunt înscriși aproximativ 100 de copii, în trecut numărul acestora depășea 150 de membri. Aurel Potcovuță spune că se mai fac înscrieri, pentru doritori de toate vârstele, cu mențiunea că cei mici pot fi înscriși de la vârsta de 5 anișori:

„În momentul de față sunt înscriși aproximativ 100 de copii, am avut și peste 140, 150 de copii înscriși dar odată cu măsurile impuse în contextul pandemic trebuie să respectăm distanțarea fizică și multe alte măsuri ce au condus la diminuarea numărului de elevi. Cel mai mic elev, în prezent are 5 ani, cam de aici pornește vârsta minimă a copiilor ce pot fi înscriși în cadrul asociației noastre, limită de vârstă apoi nu avem, mă refer la senior, spre exemplu eu am 64 de ani și particip la cursuri la un elev.”

Asociația Clubului Sportiv de Arte Marțiale „Shobu” este recunoscută de Ministerul Sportului, Forurile Internaționale. Totodată licențele asociației au fost transmise și în Japonia, astfel că se pot organiza competiții, susține examene: „Îmi pot deschide Dojo oriunde pe glob”, spune Aurel Potcovuță.

Pentru declarații complete, vă invităm să urmăriți interviul VIDEO.

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.