INTERVIU cu Darius Mardaru, olimpicul din Constanţa care a fost admis la Universitatea Harvard

0
812

Darius Gabriel Mardaru a fost invitatul Focus Press în cadrul unui interviu. Este elev în clasa a XII-a la Colegiul Național ”Mircea cel Bătrân” din Constanța și a fost  admis cu bursă integrală la cea mai veche instituție de învățământ superior din lume, Universitatea Harvard. Este olimpic în domeniul Științele Pământului, iar acum vrea să fie unul dintre cei mai buni cercetători ai planetei.

Această pasiunea a descoperit-o încă din ciclul de învățământ secundar inferior: “Am învățat într-o școală ”de cartier”, însă m-am ambiționat și în clasa a V-VI am participat la olimpiade”.

“Încă din clasa a V-a eram un ”burete de informații”, profesorii erau foarte interesați și fascinați că au un elev care dorește să participe la multe olimpiade. În clasa a V-a cred că am participat cinci, șase județene”.

Darius s-a calificat de două ori în lotul lărgit pentru Olimpiada Internaţională de Ştiinţele Pământului şi o calificare în lotul lărgit pentru Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori.

A câştigat premiul întâi și medalie de aur la Olimpiada Naţională de Chimie în 2018, medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori (IJSO) 2017 din Olanda şi medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţele Pământului (IESO) 2019, Coreea de Sud.

Trebuie punctat că această materie nu se studiază, nu se predă în școli, însă Ministerul Educației oferă posibilitatea de a participa la aceste concursuri, olimpiade, fiindcă este vorba de o paletă largă de materii cum ar fi chimia, fizica, geografia, iar îmbinate reprezintă domeniul care l-a atras pe Darius, Științele Pământului.

Darius este decis să se specializeze în ştiinţele pământului şi ştiinţe planetare asociate cu chimie, dar şi neuroştiinţele, biochimia şi biologia moleculară îi surâd. Personalitate plurivalentă, nu exclude nici specializări interdisciplinare, cum ar fi geobiologia, geochimia sau paleobiologia.

”Am fost la Lotul lărgit cu ajutorul Ministerului Educației și pentru noi contează. Ne pune la dispoziție o tabără de pregătire, un lot, format din 15 cei mai buni elevi care nu au fost niciodată la olimpiadă internațională, pentru că dacă te duci o dată, nu mai ai voie să participi și a doua oară, fiind vorba de o experiență unică. Două săptămâni mai mulți profesori de la universitatea din București, Facultatea de Geografie, pentru că asta se urmează în România, dacă vrei să studiezi Științele Pământului, există doar posibilitatea de a studia Geografie-Fizică, dar mie nu îmi place cum este treaba asta abordată în România. În SUA se axează foarte multe pe interdisciplinaritate, motiv pentru care nu am rămas să studiez în România. Se presupune că ar fi trebuit să ne învețe ce se dă la internațional, nu știu cât reușesc în aceste două săptămâni. Cert este că trebuie să înveți singur, să cauți subiecte singur. Deci meritul este mai mult al elevului care învață și se pregătește. Acesta este un minus al profesorilor din România, însă nu se putem plânge, noi ne pregătim mai mult individual. Eu m-am rugat de un domn profesor de geografie de la universitatea din Constanța pentru a mă pregăti”, a mărturisit Darius.

Una peste alta, încă din clasa a XI-a, Darius a aplicat la 20 de universităţi, toate din Statele Unite ale Americii, iar răspunsul a venit de la Universitatea Columbia din New York  care-i oferea inclusiv titlul de tânăr cercetător, şi Universitatea Harvard, unde a fost admis dintre cei peste 57.000 de candidaţi și ambele universităţi l-au admis cu bursă integrală.

Universitatea Columbia i-a oferit titlul de tânăr cercetător care se acordă câtorva studenţi (10-15) şi presupune că proaspătul admis este introdus într-un grup select şi poate face cercetare finanţată de ei inclusiv vara. Cu toate acestea, Darius a ales Universitatea Harvard pentru căreprezintă elita mondială: “Acolo vreau să-mi ating potenţialul şi mă poate ajuta să fiu printre cei mai buni la Ştiinţele Pământului. Poți studia și aprofunda materiile care pe mine mă atrag”.

Referitor la etapele pe care le-a parcurs în momentul în care a aplicat pentru a studia la prestigioasa Universitate Havard, Darius a spus: ”A fost dificil, nu doar medaliile și rezultatele de la olimpiadele la care am participat m-au ajutat, ci și mai multe eseuri, și nu doar despre acest domeniu, ci este vorba de ceva mai amplu, se pune accent și pe personalitatea viitorului student, plus un interviu în care am vorbit și despre motivul pentru care mi-aș dori să studiez la Harvard, rezultatele la bacalaureatul american, care nu a fost foarte greu, însă sunt mai multe etape de parcurs. Plus că, dacă ești ales pentru a aplica pentru interviu este clar că au fost interesați de ceea ce ai trimis, eseurile și rezultatele tale la olimpiade, bacalaureatul american și pentru mine a fost o veste minunată, semn că nu trebuia sub nicio formă să o dau în bară la acel interviu”.

Întrebat dacă dorește să revină în România după acești patru ani, Darius a răspuns că ar vrea să urmeze doctoratul tot în Statele Unite și că ar vrea să se întoarcă în România pentru a preda.

Darius este foarte optimist și încrezător în forțele sale și abia așteaptă să ajungă la Harvard.

 Pentru mai multe detalii despre elevul olimpic ce ne va reprezenta țara fiind student la cea mai veche și prestigioasă universitate din lume, Harvard, vă rugăm să urmăriți interviul video atașat.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.