Medicul oftalmolog Fildis Mrini a vorbit, în cadrul unui interviu acordat Focus Press, despre momentul oportun pentru efectuarea primului control oftalmologic, care sunt afecțiunile frecvent întâlnite la copii, dar nu numai. A oferit o serie de sfaturi utile, pe care trebuie să le ştie toţi părinţii şi nu numai. Pe Fildis Mrini o puteţi găsi, mai nou, şi în cadrul Clinicii Cermed, acolo unde, cu răbdare, oferă ajutor de specialitate.
Când este indicat să ne prezentăm la un control oftalmologic? Medicul Fildis Mrini recomandă să fie făcut încă din primii ani de viață: „Încă din primii ani de viață este indicat să veniți la control cu copii dumneavoastră, în genere s-a mediatizat vârsta de trei ani, dar din experiența noastră suntem că puteți veni și mai devreme și este indicat să veniți mai devreme pentru că pot apărea surprize și atunci este bine să le preîntâmpinăm oarecum. Se poate consulta copilul și la vârsta de o zi, depinde de patologia cu care se confruntă”.
Pentru sănătatea ochilor este absolut necesar să ne prezentăm la medicul oftalmolog, pentru control, chiar dacă nu am prezentat vreun simptom pe care l-am putea asocia unei boli.
„Este foarte important de subliniat, consultul oftalmologic este un gest medical efectuat de către un medic oftalmolog care va interpreta toată structura ochilor începând de la structura anatomică, la acei ochelari. Vreau să trag un semnal de alarmă. Mulți pacienți îmi spun că au fost la un control oftalmologic când și-au făcut ochelarii, doar că acel nu a fost un consult oftalmologic, ci a fost vorba despre o măsura, o stabilire a dioptriilor, au verificat doar dacă au nevoie sau nu de ochelari. Ochiul înseamnă mai mult decât un ochelar, de aceea ideal ar fi ca de două ori pe an să ne prezentăm la un consult oftalmologic de rutină, în cadrul acestor controale putem descoperi surprize neplăcute, din păcate”
Anul ce a trecut a fost un an extrem de greu pentru toată lumea, pandemia de coronavirus a schimbat modul de trai al tuturor. Astfel că foarte multe persoane au lucrat de acasă, pe tablete, diferite device-uri, ore în șir, astfel că a crescut numărul persoanelor care s-au prezentat la medicul oftalmolog pentru că reclamau disconfort la nivelul ochilor.
Dar mai ales, copiii au fost cei mai afectați de acest aspect, ei desfășurându-și orele online, tot pe tablete.
„Adresabilitatea a fost mai mare pe perioada pandemiei, pentru că pacienții s-au speriat, ei se prezentau și înainte destul de des, doar că, expunerea cea mai mare a fost în cazul copiilor pentru că și-au desfășurat orele online și practic această pandemie ne-a speriat și ne-a făcut să conștientizăm că este bine pentru sănătatea noastră să venim un pic mai devreme la medic pentru a preveni posibile boli.”
Totodată, medicul Fildis Mrini a precizat care sunt afecțiunile oftalmologice frecvent întâlnite la copii:
„La copii viciile de refracție în general, de asemenea când anotimpul începe deja să zâmbească, ba cald, ba rece, ochișorii se pot inflama discret, pot apărea conjunctivitele, se pot dezvolta așa-zisele ulcioare, orjelet, mici umflături la nivelul ploapei, ele pot fi tratate, nu vă speriați, atunci când vevim la timp la oftalmolog și nu după ce încercăm metodele tradiționale”
Un alt subiect abordat a fost cel referitor la conceptul inovator „Lecția de prim-ajutor oftalmologic”, dezvoltat de medicul Fildis Mrini, Precizăm că Fildis este primul medic oftalmolog care a dezvoltat un astfel de proiect educațional unic, ce are ca scop prevenirea traumatismelor accidentale și gestionarea afecțiunilor în caz de urgență, până pacienții ajung la oftalmolog. Pentru acest concept unic a fost premiată în cadrul celei de-a VII-a ediții a galei „Femei de succes” ce a avut loc în luna decembrie a anului trecut.
Concret, conceptul a dus la apariția primei broșuri ce va ieși curând în spațiul public și se discută serios pentru a fi acreditată de către Ministerul Educației. Scopul este promovarea educației medicale la vârste cât mai fragede dar și pentru vârstnici.
„Lecția de prim ajutor oftalmologic” este un concept unic ce va transmite un mesaj clar, concis, pe înțelesul tuturor, atunci când ceva se întâmplă la ochi, să știe ce au de făcut, atât ei cât și familiile lor, ei își pot educa familia, părinții si bunicii.
„Ideile îmi vin din interacțiunea pe care o am cu pacienții. Lecția de prim-ajutor a plecat de la mini pacienții mei. Dar eu am preluat mereu orice pacient, indiferent de vârstă, pacienți de la ziua în care s-a născut la 99 de ani. Având în spate experiența camerei de gardă din București din cadrul Spitalului de Urgențe Oftalmologice, acolo m-am confruntat cu foarte multă traumatologie, de acolo mi-au venit ideile și mi-am dat seama că a transmite niște mesaje simple, dar într-un anumit mod este foarte important. Acest concept este adresat în primul rând copiilor după care m-am gândit că acest concept trebuie dezvoltat și că și oamenii mari au nevoie, încă, de sfaturi pentru că m-am confruntat cu anumite situații. Am pacienți care au vârste diferite și pregătire profesională destul de înaltă și care nu știau că un ceai de mușețel, de exemplu nu se pune la ochi, sau care se tratau rapid acasă, cu bulion chiar și cu urină. Doar că uneori, leacurile acestea tradiționale pot face mai mult rău decât bine. Atunci am venit cu aceste mesaje, am avut ocazia să interacționez cu copii în orele de dirigenție, un lucru minunat. Sunt în discuții pentru a acredita această broșură la nivelul Ministerului Învățământului pentru că, acolo nu am predat anatomia ochiului ci cum să avem grijă de ochi cu limbaj specific în funcție de categoriile de vârstă”.
Loredana MIHAI