Editorial dedicat celor de la primărie. Păcat că am ajuns să spunem: e mai rău ca înainte!

0
1100
Alexandra Cucu, Focus Press

Amiralul Vergil Chiţac a scăpat situaţia de sub control, nava e în derivă… Nu o spun cu răutate, ba chiar mă încearcă un sentiment de compasiune. Nu îmi dau seama dacă oamenii pe care îi are în jurul dumnealui sunt aleşi chiar de el sau i-a „plantat” altcineva acolo, să pună în operă voinţa altcuiva. Sau voinţa lor, căci toţi acei oameni par foarte preocupaţi să fie vedetele zile: Felicia Ovanesian ar putea candida la Primăria Constanţa, la alegerile viitoare, la fel şi Horia Constantinescu. Ambii vor să facă multe, să demonstreze. Au început însă prost. Au început cu demolări, când, de fapt, problemele constănţenilor nu încep şi nu se termină cu demolările, taxele şi închiderea unor şandramale din Mamaia. Da, trebuie rezolvate şi acestea, dar oare ştiu aceşti oameni cât de importantă e comunicarea, cât de necesar este să îi explici omului cu respect, poate şi cu blândeţe, de ce sunt necesare anumite măsuri? Sau că oamenii vor să fie consultaţi? Ei bine, cei doi au pornit cu bocancii în tot şi toate. Cu politica pumnului în gură. Cu postări care emană ură. Da, am văzut că sunt destui fani, sunt destui oameni care au adunat ură şi frustrări, oameni care au fost nedreptăţiţi în mandatele anterioare şi care aplaudă acum: „Bravo, să moară, să dispară, radeţi tot ce aminteşte de Mazăre şi Făgădău! Demolaţi, demolaţi, demolaţi!”. Bine, iar după ce demolaţi… construiţi ceva? Ştiţi, printre cetăţenii care nu aplaudă bucuria demolării se numără şi votanţi ai dumneavoastră, domnule Chiţac, ai lui Constantinescu… Sunt oameni care aşteptau altceva. Şi care v-au votat. Mai sunt şi liberalii. V-au votat, domnule Chiţac. Cum sunt acum liberalii? Îngroziţi de ceea ce se întâmplă! Ştim, nu vă regăsiţi în PNL, nu v-au vrut pe post de candidat, sunteţi numai cu o parte din PNL. Nu contează asta. Între timp, nici Felicia Ovanesian, nici Horia Constantinescu nu vin la interviuri. Şi nici nu ies cu declaraţii care să potolească iureşul pe care ei l-au stârnit.

Alaltăieri, viceprimarul Ionuţ Rusu (de la PNL) spunea că în primărie are loc o anchetă, pentru a se depista cine nu a oferit publicului anexele de la regulamentul parcării, aşa cum cere democraţia. Legea. Ca să vezi! Tot alaltăieri, pentru că sunt mai „Toma necredinciosul”, am sunat la purtătorul de cuvânt al primăriei, care mi-a declarat, sub cuvânt de onoare şi de declaraţie oficială, că nu există vreo anchetă. Ieri, constrâns de insistenţele presei, primarul a spus că există o anchetă. Mă întreb cine minte. Primarul, care nu mai ştia cum să scape de insistenţele presei sau purtătorul de cuvânt? Sau a zis primarul aşa… ad-hoc, să scape de problemă?! Şi, totuşi, cine a făcut regulamentul parcărilor? Cine a lucrat efectiv la el, cine a propus taxă 7 lei la care să se adauge TVA? Cine? A mai spus, tot primarul, că presa a primit anexele… Alo!!! Nu, nu a primit presa anexele, ele au fost furnizate, “pe surse”, unui singur ziarist, cu două sau trei zile înainte de şedinţa în care era cât pe ce să se voteze regulamentul parcărilor. Ulterior, cu foarte mult scandal şi multă aşteptare, anexele au fost livrate tuturor. Nu uitaţi însă că ele trebuiau să fie furnizate în primul rând cetăţenilor, în dezbatere! Înţelegeţi asta? Înţelegeţi că anexele trebuiau să fie pe site-ul primăriei, aşa încât toţi cetăţenii urbei să aibă habar ce plănuiţi? Sper că înţelegeţi, măcar în al 12-lea ceas. Deci, domnule primar, încercaţi să vă măsuraţi bine cuvintele şi să nu rostiţi propoziţii care nu corespund cu realitatea.

Uitându-mă ieri la imaginile cu primarul, cu presa care nu îl slăbea deloc cu întrebările, şi ascultând două lucruri neadevărate pe care le-a rostit (atât am reuşit să contabilizez), mă întreb: chiar nu ştie ce fac subalternii săi? Sau ştie şi nu avea chef să intre în polemici cu jurnaliştii care nu merită, pentru că – nu-i aşa?! – presa e ostilă fiindcă au fost tăiate contractele de publicitate?! Să nu rămâneţi cu idei greşite, totuşi, fac precizarea: consilierul primarului, george măndilă, cel care a scos pe gură că au fost tăiate contractele cu presa, MINTE! Minte pentru că a vrut să manipuleze opinia publică.

Revenind la primar: oare ştie primarul ce lucrează oamenii lui de prin primărie? Oare nu cumva i-a delegat pe unii cu prea multe puteri? Sau poate respectivii şi-au luat singuri puterile, dar asta ar însemna că primarul e slab?! În orice caz, este slab comunicator. Îmi pare rău că, deşi în campanie ne exemplifica Cluj, Oradea, NU a învăţat nimic din arta acelor primari de a comunica!

Şi, că tot am spus că unii poate că şi-au luat singuri puterea: suspectez că şi USR-PLUS vrea să facă asta, pentru a pedepsi ce s-a petrecut la alegerile locale. Suspectez că ar fi făcut tot posibilul ca regulamentul, cu preţurile şi zonele din anexe, să treacă, numai să cadă peste primar şi PNL cea mai cruntă pedeapsă: garanţia că în 2024 nu îi mai votează constănţenii. Poate nu e aşa, poate nu e adevărat nici că viceprimarul USR-PLUS se vizitează cam des cu city-managerul – oare de ce? (asta dacă e adevărat).

Mă opresc aici din comentarii, momentan. Am doar o rugăminte, în încheiere: domnule purtător de cuvânt al primăriei, daţi-i primarului să citească aceste rânduri, oricât de tare l-ar plictisi ideea de a citi ce opinează presa! Daţi-i să citească, poate-poate începem să sesizăm, ulterior, nişte schimbări.

Alexandra CUCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.