Interviu cu inspectorul șef al IJJ Tulcea, colonelul Ion Bordei, despre acţiunile jandarmilor: de la recuperarea drogurilor aruncate în mare, la carantinarea oraşului Babadag

0
247

Inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Tulcea, colonelul Ion Bordei, a fost invitatul Focus Press în cadrul unui interviu, în cadrul căruia a relatat acțiunile de amploare din perioada stării de urgență, dar și despre activitățile de zi cu zi ale jandarmilor.

Colonelul Ion Bordei a condus și Gruparea de Jandarmi Mobilă Tomis în anul 2019, după care s-a reîntors la funcția de inspector șef al IJJ Tulcea. Acesta a explicat care este diferența dintre cele două, diferențele dintre misiunile la care participă:

”Gruparea de Jandarmi Mobilă Tomis Constanța am condus-o în calitate de comandant împuternicit în anul 2019. Am fost detașat pentru o perioadă de timp la conducerea grupării pentru că nu aveau un comandant, astfel Ministerul Afacerilor Interne a decis să fiu împuternicit o perioadă acolo. Diferența dintre ceea ce înseamnă GJM și IJJ este destul de mare pentru că, în primul rând misiunile Grupării de Jandarmi Constanța sunt complexe, sunt pentru asigurarea, restabilirea ordinii publice, prevenirea și combaterea faptelor antisociale, pe când Inspectoratele de jandarmi au misiuni într-un areal destul de redus comparativ cu misiunile Grupării, care are cinci județe în zona de competență, Inspectoratele de Jandarmi Județene au în zona de competențe doar județele noastre. La GJM misiunile sunt deosebite”.

Colonelul Ion Bordei susține că anul 2019 a fost anul cu cele mai multe acțiuni de amploare la care au participat jandarmii din cadrul IJJ Tulcea:

”În anul 2019 au fost misiuni de mare amploare și reamintim Neversea, vizita Papei Francis la Iași unde efectivele unității au participat și, bineînțeles, competițiile sportive, unde efectivele grupării au asigurat ordinea publică”.

Referitor la întâmplările inedite, deosebite ce au avut loc pe raza județului Constanța, colonelul Ion Bordei își amintește de anul 2019, când, cu puțin timp înainte de începerea sezonului estival, mai precis în luna aprilie, au fost găsite peste 130 de kilograme de droguri plutind în apele mării Negre, dar și pe plajă în Agigea, Eforie, Costinești, 23 August, Olimp dar și în Constanța, în zona Pescărie. Atunci, peste 300 de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne au participat timp de mai multe zilela această acțiune:

”Droguri periculoase au fost lăsate în Marea Neagră, iar efectivele Grupării de Jandarmi Mobile Constanța, împreună cu jandarmii din cadrul IJJ Constanța, IPJ, Garda de Coastă au desfășurat activități complexe, de supraveghere a malului Mării Negre pe teritoriul românesc. A fost o perioadă ce a necesitat întreaga noastră atenție, pachetele ce pluteau pe mare au fost recuperate, iar oamenii și-au îndeplinit misiunea în condiții foarte bine. Colegii au fost planificați în schimburi, a fost un efectiv numeros”, a relatat colonelul Ion Bordei.

Discuția s-a mutat spre anul în care pandemia a pus stăpânire pe întreaga omenire, iar probleme au tot fost, de natură socială, infectări și decese, virusul Sars-Cov-2 făcând ravagii distrugând tot ce înseamnă normalitate până la momentul instaurării stării de urgență pe teritoriul țării noastre, implicit regiunea Dobrogea.

Pe scurt, ca și în județul Constanța, și în județul Tulcea a fost carantinat un oraș, fiind vorba despre Babadag. Un cartier de romi a fost izolat, carantinat pentru că mai multe persoane au fost infectate cu virusul Sars-Cov-2, iar ca și în cazul localității Cuza Vodă din judeţul Constanţa, unde a fost semnalată aceeași problemă, romii nu prea s-au confirmat cu măsurile impuse:

”Mai multe persoane au fost infectate cu noul coronavirus, numărul creștea, de aceea cartierul a fost carantinat. Cetățenii au fost verificaţi, sprijiniți. A fost o misiune nouă pentru noi, jandarmii tulceni dar și pentru ceilalți colegi din structurile MAI, am fost sprijiniți și de militari din cadrul Regimentului 307 Infanterie Marină Babadag. Misiunea a fost complexă şi s-a desfăşurat zi şi noapte”, a declarat acesta.

Despre anul 2020, spune că a venit cu tot pachetul, pandemia, stările de urgență și alertă care au mobilizat efectivele de jandarmi. Despre sezonul estival ce a trecut spune că a fost unul plin, iar ca și în județul Constanța, turiștii au preferat zona Dobrogei pentru vacanța de vară, respectiv litoral și zona Deltei Dunării.

Mai multe detalii despre activitatea IJJ Tulcea, dar şi despre numărul de jandarmi infectați cu COVID-19, aflaţi din materialul VIDEO!

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.